Cosul cu targuieli

Redactia
Bucatarie de sezon. Rosiile. (au nevoie de soare si de retete bune). Tarta cu rosii . Ingrediente (pentru 8 bucati): Aluatul - 200 g faina, 100 g unt rece (din frigider), 1/2 lingurita sare, faina pentru planseta, grasime pentru forma. Umplutura - 1-2 linguri zahar (30 g), 400-500 g rosii (tari), 30-5...

Bucatarie de sezon

Rosiile

(au nevoie de soare si de retete bune)

Tarta cu rosii

Ingrediente (pentru 8 bucati): Aluatul - 200 g faina, 100 g unt rece (din frigider), 1/2 lingurita sare, faina pentru planseta, grasime pentru forma. Umplutura - 1-2 linguri zahar (30 g), 400-500 g rosii (tari), 30-50 g jumatati de miez de nuca, 3 catei de usturoi, piper, o crenguta rozmarin, 150 g telemea desarata (moale), 2 tulpini de praz.

Mod de preparare: Aluatul - Se framanta (cu mana) un aluat neted din faina, unt (taiat bucatele), sare si circa 4 linguri de apa rece. Se acopera si se lasa la frigider 30 de minute. Umplutura - Se unge fundul unei tavi pentru tarta si se presara cu zahar, apoi se pune tava pe foc (sau in cuptor) si se lasa zaharul sa se caramelizeze. Rosiile, spalate, se taie felii groase de circa 1 cm si se asaza pe fundul tavii. Printre ele, se pun jumatatile de miez de nuca, cu partea bombata in jos. Se curata usturoiul, se taie feliute subtiri si se presara peste rosii. Se sareaza, se pipereaza, se presara deasupra rozmarinul faramitat. Se infaineaza planseta si se intinde aluatul, dandu-i o forma rotunda, cat tava de copt, peste stratul de rosii. Se baga tarta in cuptorul incins si se coace circa 25 de minute la treapta a Iii-a a aragazului. Calda, se rastoarna pe planseta sau pe o tava, stratul de rosii fiind acum sus. Se freaca bine telemeaua si se pune in gramajoara pe mijlocul tartei, apoi se presara rondele de praz.

Rosii umplute

Ingrediente (pentru 4 persoane): 12 rosii, 2 cepe, 2 catei de usturoi, 1/2 legatura patrunjel verde, o legatura busuioc, 500 g carnati (cruzi), 4 oua, 5 linguri pesmet, sare, piper, grasime pentru forma, 30 g cascaval ras, 2 linguri ulei de masline.

Mod de preparare: Se spala rosiile, se sterg si li se taie cate un capacel. Se scobesc usor cu o lingurita si se lasa sa se scurga cu partea scobita in jos. Ceapa si usturoiul, spalate si curatate, se toaca marunt, la fel si patrunjelul si busuiocul. Se amesteca toate cu carnea din carnati (dupa ce s-a indepartat pielita). Se adauga ouale, 3 linguri de miez de rosii, pesmet, sare si piper si se framanta bine. Se umplu rosiile cu amestecul astfel preparat si se asaza intr-o forma unsa. Se presara deasupra cascavalul ras, se stropesc cu ulei de masline si se coc circa 45 de minute in cuptorul incins (treapta a Ii-a la aragaz).

Ca garnitura: orez.

Snitel in susan, cu salata de cartofi si rosii

Ingrediente (pentru 2 persoane): 300 g rosii, 300 g cartofi fierti (din ziua precedenta), 2 tulpini de praz. Sosul marinat: 8 linguri de concentrat de legume (Knorr + apa), 4 linguri otet de mere, 2-3 lingurite mustar (nu prea iute), sare, piper, 2 linguri ulei de masline. Snitelele: 200 g piept de pui (sau curcan), o lingura faina, un albus, 4-6 linguri susan, o lingura unt topit.

Mod de preparare: Se spala rosiile, li se scot capacelele, se taie in doua si fiecare jumatate in felii. Se curata cartofii de coaja si se taie felii. Se curata prazul, se spala si se taie rondele. Sosul marinat: Se amesteca concentratul de legume (fiert si racit), otetul, mustarul, sarea si piperul. Se adauga uleiul, batand sosul cu furculita. Se toarna peste rosii, cartofi si praz si se amesteca bine. Snitelele: Se taie pieptul de pui fasii late de-un deget. Se sareaza, se pipereaza, se dau mai intai prin faina, apoi prin albusul batut si la urma prin susan si se prajesc in untul bine incins. Se servesc fierbinti, impreuna cu salata de cartofi si rosii.

Sos de rosii (rece) pentru macaroane

Ingrediente (pentru 4 persoane): 500 g rosii (de preferinta lunguiete), 3 tulpini de praz, 2 catei de usturoi, 2 linguri otet aromat, 4 linguri ulei de masline, o lingurita zahar, sare, piper.

Mod de preparare: Se oparesc rosiile, se curata de pielita si seminte si se taie cubulete. Prazul se taie rondele, iar usturoiul curatat se toaca marunt. Se prepara un sos din otet, ulei, zahar, sare si piper, se bate bine cu furculita si se amesteca cu rosiile, prazul si usturoiul. Se lasa sa se patrunda (cateva ore sau chiar peste noapte) si se serveste rece, cu pastele fainoase fierbinti. E foarte gustos.

Dulciuri

Tarta cu pere

Ingrediente (pentru 8 bucati): Aluatul - 150 g faina, 2 lingurite praf de copt, 125 g branza de vaci, 4 linguri de lapte, 4 linguri de ulei de floarea soarelui, 50 g zahar, un pachetel de zahar vanilat, sare, grasime pentru uns forma, faina pentru intins aluatul. Umplutura - 500 g pere mai tari, 4 linguri suc de lamaie, 60 g gem de gutui.

Mod de preparare: Aluatul - toate ingredientele de mai sus se pun intr-un castron si se amesteca bine cu lingura, sau - si mai bine - cu mixerul, pana se obtine un aluat uniform si pufos. Se unge o forma rotunda (diametrul de 30 cm) cu unt. Se intinde aluatul pe tabla de prajituri, presarata cu faina, dandu-i-se o forma rotunda, cat fundul formei. Se pune in forma, netezindu-se cu palma ca sa fie uniform. Umplutura - Se curata perele, se taie pe lung in patru si li se scoate casuta cu samburi. Cele patru sferturi se mai taie o data in patru felii si se tavalesc imediat prin sucul de lamaie. Se asaza peste aluatul din forma, ca o rozeta. Se baga forma in cuptorul incins inainte, la treapta a Iii-a a aragazului. Se coace cam 35 de minute. Separat, se incalzeste jeleul de gutui pe flacara mica, stropit cu putina apa si se intinde pe tarta. Se scoate prajitura din forma si se pune sa se raceasca pe un gratar.