Accente

Redactia
Contra Romaniei de maine. Zilele trecute s-a desfasurat la Timisoara Simpozionul International "Europa 2000". Prezenta reprezentantilor Uniunii Federalistilor Europeni si a unui parlamentar european la dezbateri a conferit acestora un caracter oficial, adica protectie. Tema aleasa - "p...

Contra Romaniei de maine

Zilele trecute s-a desfasurat la Timisoara Simpozionul International "Europa 2000". Prezenta reprezentantilor Uniunii Federalistilor Europeni si a unui parlamentar european la dezbateri a conferit acestora un caracter oficial, adica protectie. Tema aleasa - "problema federalizarii" - nu se bucura pe meleagurile noastre de intelegere, ceea ce ii cam enerveaza pe combatanti. De fapt, ce nu inteleg romanii? Pai, nu inteleg, de pilda, de ce unele tari, precum Franta, Ungaria, Grecia, Norvegia, Suedia, Danemarca, Finlanda si Ucraina sunt scutite de "problema federalizarii", in vreme ce Romania - nu. Franta si Grecia nu recunosc nici macar existenta minoritatilor: a bascilor, a germanilor, a aromanilor. Ucraina detine teritorii poloneze si romanesti, acestea din urma apartinand si astazi Coroanei Romaniei. Discriminarea bate la ochi, desi cauza ei este la prima vedere de neinteles. Daca vom arunca o privire peste harta Europei, vom intelege insa de ce unele tari trebuie sa sufere "reamenajari" teritoriale si altele nu. Contabilizand prefacerile din acest deceniu, Noua Ordine Europeana pare sa fie realizata in trei faze: in prima, continentul va fi impartit in doua mari blocuri confesionale, ortodox si catolico-protestant, cu o Grecie izolata de lumea ortodoxa printr-un tampon musulman. In a doua, in cadrul blocului apusean se viseaza reaparitia fostului Imperiu Habsburgic, sub forma unei Confederatii a Europei Centrale, care sa cuprinda Austria, Ungaria, Croatia, Slovenia, Cehia, Slovacia, Padania, Transilvania, plus Banatul romano-sarbesc si, probabil, Polonia. Considerand ca, impreuna cu statele nordice si Germania, aceasta Confederatie va reprezenta candva lumea de civilizatie germana, ar fi logic ca - tot candva - restul statelor occidentale, mai putin Anglia, sa formeze Confederatia latino-catolica. Aceasta ar fi faza a treia.

Desi simpozionistii se jura ca nici usturoi n-au mancat si nici gura nu le miroase, este greu de admis ca pentru Romania federalizarea nu urmareste un scop secesionist. Iata-l dirijat ca atare de germani si de diaspora maghiara: Simpozionul "Europa 2000" a fost organizat de Fundatia Friedrich Ebert si binecuvantat de Liptak Bela... De altfel, nu-i pentru prima data cand se pune "problema federalizarii" Romaniei si a formarii unor Confederatii. In anii interbelici au actionat in acest sens atat Kominternul, cat si P.C.R. prin "intelectualii" sai alogeni. Atunci, integritatea statului a fost aparata pe plan international de prestigiul regal, iar pe plan intern de reforma agrara si de Legea Marzescu, o lege care a taiat aripile tuturor celor care, prevalandu-se de libertatea de opinie, actionau la ordine straine si impotriva statului roman. Astazi, romanii sunt confundati cu tiganii; reforma agrara, fara inapoierea masinilor agricole confiscate, este o caricatura; suveranitatea de stat e pe duca. Si, ceea ce-i odios, impotriva integritatii lucreaza cu spor intelectualii romani. Oare cum ar reactiona, daca maine ar fi resuscitata Legea Marzescu? Ar sustine, ca - altadata - Ana Pauker, ca se atenteaza la libertatea de opinie?!

Emanuel Badescu