Lumea romaneasca

Redactia
Lectia de frumusete. Cat de greu este sa devii top-model . Admirate, aplaudate, respectate si nu de putine ori invidiate, fotomodelele sunt pentru multe femei un ideal de frumusete si de succes in viata, ba chiar cea mai apropiata varianta a perfectiunii. Iata insa ca multi stiu, dar putini cunosc ad...

Lectia de frumusete

Cat de greu este sa devii top-model

Admirate, aplaudate, respectate si nu de putine ori invidiate, fotomodelele sunt pentru multe femei un ideal de frumusete si de succes in viata, ba chiar cea mai apropiata varianta a perfectiunii. Iata insa ca multi stiu, dar putini cunosc adevarul despre realitatea vietii de top-model, care nu se rezuma din pacate numai la o tinuta eleganta sau la cateva ore de aerobic pe saptamana, asa cum se spune de multe ori.

In aceasta vara, spre exemplu, o data cu desfasurarea concursului "Miss International Peace", organizat de "Authentic Art" pe litoralul romanesc si la care s-au prezentat concurente din 20 de tari, am avut ocazia sa intalnim pe cateva dintre cele mai cunoscute fotomodele si "miss frumusete", romance care au deja o cariera internationala remarcabila, mult mai cunoscuta in lume decat la noi. Majoritatea celor cu care am vorbit cred ca cel mai bun lucru pe care il poti face la ora actuala in Romania, in ceea ce priveste prezentarea de moda, este sa-ti creezi mai intai o cariera solida... in strainatate! "Chiar daca Romania este plina de fete frumoase, ele trebuie sa capete recunoasterea internationala, pentru a fi cat de cat solicitate aici" - este credinta generala a celor care, contrar opiniilor rautacioase, cunosc fiecare cel putin cate doua limbi straine, studiaza la scoli si facultati de elita si primesc mai tot timpul oferte de lucru pentru cele mai mari agentii din Europa si America.

Modelele despre ele insele

Timea Kali

"Industria modellingului functioneaza adeseori dupa principiul <<care pe care>>"

"Miss Litoral 1999" si "Miss International Peace 1999" are numai 17 ani si a fost cea mai tanara participanta in competitia organizata de "Authentic Art". Nascuta la Targu-Mures pe 7 septembrie, ea este eleva la Liceul pedagogic si crede ca in viitor va urma Relatiile Internationale sau Dreptul. La fel ca majoritatea fetelor cu care am vorbit, nici macar nu admite posibilitatea abandonarii scolii si isi programeaza activitatile in functie de orarul de la scoala, pentru ca "daca in strainatate nu stii sa te comporti in societate, pierzi enorm". Vorbeste fluent limba maghiara (tatal sau este ungur), practica de 5 ani baletul si participa la toate spectacolele la care este solicitata, pentru ca aceasta inlocuieste oarecum orele de gimnastica de mentinere: "Pe fetele care vor sa se apuce de modelling le-as sfatui sa munceasca mult, sa faca cursuri speciale si sa fie intotdeauna perseverente. Inainte de a incepe sa particip la concursuri si sa castig, eu am urmat doua asemenea cursuri, practic degeaba, dar nu m-am dat batuta. Chiar daca in strainatate se castiga mult mai bine, nu m-as stabili acolo decat dupa terminarea scolii. Familia este foarte importanta pentru mine si nu vreau sa fiu departe de ea". Timea este o adepta convinsa a naturaletii si crede ca acest lucru este un punct in plus in fata machiajelor stridente, in aceeasi masura in care fructele, legumele si dietele naturale te mentin in forma. Recunoaste ca, in Romania de astazi, o fata care termina cursurile unei agentii de manechine are destul de putine sanse de a fi recunoscuta sau de a-si lansa o cariera, "pentru ca exista multe asemenea agentii fara mare importanta, care nu se mai ocupa de nimic dupa terminarea cursului".

- Exista si o parte mai putin frumoasa a lucrurilor?

- Cred ca aceasta se desfasoara mai mult in culise. Uneori, esti gata sa intri pe scena si vezi ca ai un toc rupt la pantof sau te trezesti cu o rochie care nu mai poate fi purtata prin "bunavointa" unor colege de prezentare. Mie nu mi s-a intamplat personal, dar am vazut destule asemenea lucruri, pentru ca industria modellingului functioneaza deseori dupa principiul "care pe care".

Oana Cosmoiu

"Am facut liceul de limbi straine si in prezent sunt la Facultatea de Drept. Visez sa devin un avocat celebru"

Este din Ploiesti si are 19 ani. Si-a lansat cariera la 16 ani, cand a participat in Taiwan la primul ei concurs ca model, organizat de "Miss Tourism World", unde a ajuns in top 10. Castiga in Malaezia titlul de "Regina Anului" apoi, in 1998, este aleasa "Model of the World", titlu care i-a adus un contract la Viena si unul la Londra, pentru prezentari de moda timp de 5 ani, contract pe care il onoreaza in prezent. "Am prezentat pentru Armani, pentru Valentino si Christian Lacroix si am lucrat cu fotografi celebri in intreaga lume", spune Oana intr-un interviu acordat in exclusivitate revistei noastre. "Cred ca cel mai important lucru in aceasta meserie este mai ales sa incepi de la o varsta frageda si apoi sa te mentii cat poti mai bine prin gimnastica (personal, am practicat baletul timp de 5 ani), sa respecti pregatirea care ti se da la agentie, sa-ti pastrezi silueta, sa-ti pastrezi personalitatea si gratia. Eu cred ca nimeni nu este perfect si, de aceea, nu poti avea nici un corp perfect. Esential este insa faptul ca totul se poate modela, chiar si personalitatea. Oricat de frumoasa si de perfecta ai fi, fara inteligenta si limbi straine nu faci nimic. Oriunde te duci - mai ales in strainatate - oamenii te intreaba despre tara ta si trebuie sa stii sa raspunzi in orice situatie. Limbile straine sunt foarte importante si, de aceea, eu am invatat franceza si engleza si inteleg foarte bine spaniola si italiana".

- Conteaza asa de mult calitatile intelectuale?

- Sigur ca da. Am facut Liceul de limbi straine si in prezent sunt la Facultatea de Drept, pe care nu o voi abandona, pentru ca visez sa devin un avocat celebru. Cred ca profesia de top-model merge pana la 25-27 de ani, dupa care trebuie sa mizezi pe altceva, la care te pricepi.

- Ce inseamna sa fii top-model in Romania de astazi?

- Este multa munca si nimeni nu te apreciaza. Eu m-am straduit foarte mult aici, degeaba. Cel mai bine este sa-ti faci o cariera in strainatate si dupa aceea sa te intorci aici si sa spui: "Uite, sunt cineva!". Aici, modelele sunt platite foarte prost, in vreme ce in Anglia, de exemplu, eu castig aproximativ 500 de lire sterline pe zi, iar conditiile de lucru sunt altele. Nu-mi place sa fac comparatii, dar aceasta este realitatea si, din pacate, multi romani n-au fost apreciati la adevarata lor valoare decat dupa ce au plecat in strainatate.

*

Din nefericire, in tara noastra sunt putine fetele care reusesc sa se afirme ca top-modele, mai ales din cauza lipsei sprijinului financiar necesar la inceput: "Familia m-a sustinut foarte mult din acest punct de vedere, pana sa ajung la o oarecare independenta. Romancele sunt femei foarte frumoase, dar li se refuza suportul financiar si ocazia de a cunoaste oamenii potriviti in locurile potrivite, si cred ca aceasta este si o chestiune de noroc".

Modelele vazute altfel

"Pentru a ajunge cineva, iti trebuie multa minte; fete frumoase gasesti peste tot"

D-na Zina Dumitrescu este un nume care nu mai are nevoie de nici o prezentare in domeniul modei romanesti, dansa facand parte anul acesta dintre realizatorii concursului "Miss International Peace" de la Mamaia.

- D-na Dumitrescu, in ce se concretizeaza profesiunea de top-model?

- In foarte multe lucruri la fel de importante. Exista insa o diferenta intre a fi miss si a fi top-model, diferenta pe care multi oameni nu o cunosc: o miss trebuie sa fie mai feminina, sa aiba mult sarm si multa carisma, sa fie un pic sexy - intr-un cuvant, sa aiba un pic din toate, pe cand la un top-model primeaza personalitatea si posibilitatea de a se adapta la cerintele tuturor designerilor, deoarece un manechin, atunci cand este pe scena, reprezinta viziunea designerului si nu imaginea personala. Aceasta atitudine nu este bine inradacinata aici si de aceea majoritatea fetelor, dupa ce sunt machiate si coafate, se schimba din proprie initiativa, ceea ce nu le avantajeaza, lucru ce nu se intampla nicaieri in lume. Pentru a ajunge cineva, iti trebuie multa minte, pentru ca fete frumoase sunt peste tot.

- Cat de greu este sa devii un top-model apreciat?

- Daca nu vrei sa muncesti, este foarte greu, mai ales pentru ca asta nu este o profesie din care sa poti iesi la pensie. Merge pana la 25-27 de ani si, oricum, in Romania, la ora actuala, nu se fac bani din modelling si nu se poate trai daca nu stii sa faci si altceva. In acest moment, sunt inca aici cam 35, maximum 40 de modele competitive la nivel international si inca la fel de multe fete care lucreaza pentru marile agentii din strainatate. Imi pare rau sa o spun, dar noua generatie de acum este o generatie lenesa, care nu vrea sa se intretina, sa faca gimnastica, si multe fete se multumesc cu complimente din partea parintilor sau prietenilor, crezand ca este suficient pentru a deveni top-model de elita.

- Ce ar trebui sa faca o fata ca sa devina top-model?

- Trebuie sa respecte anumite canoane legate de "masuri" (cele internationale sunt 90/60/90, cu mici variatii) si de inaltime (peste 1,70 m in general), dar acestea sunt niste lucruri care se pot modela prin gimnastica si recomand oricarei femei gimnastica zilnica, de un sfert de ora cel putin. Aspectul ingrijit, personalitatea si mai ales inteligenta sunt conditii fara de care nu poti ajunge nicaieri in aceasta meserie.

Lidia Semsedin