Sanatate

Redactia
Prima clinica naturista din Romania si-a deschis portile: Eden. Un medic alopat infiinteaza in Romania prima institutie de tratare exclusiv naturista. Adept al metodelor christice in relatia dintre medic si pacient, doctorul Doru Laza imblanzeste suferintele omenesti cu cateva medicamente infailibile...

Prima clinica naturista din Romania si-a deschis portile: Eden

Un medic alopat infiinteaza in Romania prima institutie de tratare exclusiv naturista. Adept al metodelor christice in relatia dintre medic si pacient, doctorul Doru Laza imblanzeste suferintele omenesti cu cateva medicamente infailibile: Apa, Aer, Pamant, Iubire De Semeni si Credinta In Dumnezeu

Dr. Doru Laza

"Menirea institutiei noastre este de a invata oamenii sa se intoarca la natura"

La prima vedere, sanatoriul Eden pare a fi o mare casa de vacanta. Doar halatele albe ale asistentelor te fac sa banuiesti ca acolo se ingrijeste cineva de sanatatea oamenilor. Sclipitor de curat, avand dotari de ultima ora, stabilimentul ofera confortul si utilitatea unei baze de tratament occidentale. Cat despre procedurile terapeutice practicate aici, ele apartin in totalitate medicinii naturiste, in ciuda faptului ca in fruntea acestei clinici de exceptie se afla un medic alopat, dr. Doru Laza.

- E aproape o minune ca un medic cu diploma sa se afle in fruntea unui demers de vindecare pur naturist. Din ce imbolduri ati tradat cauza medicinii alopate?

- Omul a fost creat de Dumnezeu din trei elemente: lut, apa si aer. Stiintific, s-a demonstrat ca structura organismului uman este formata, in medie, din 70% apa si 30% substanta uscata. Deci, apa si lutul sunt cele doua elemente care compun organismul nostru. Aerul pe care il respiram aduce un aport de oxigen, bioxid de carbon si derivati de azot. In organismul uman exista cateva elemente de baza: oxigen, carbon, hidrogen, azot, calciu, fosfor. Celelalte - magneziu, fier, siliciu, seleniu, mangan, potasiu, sodiu etc. - sunt microelemente ce reprezinta doar 1% din structura biochimica a organismului. Dar toate acestea le intalnim in proportii aproximativ egale in apa si in lut. Deci, fiind facuti din aceste elemente, regasim in structura noastra exact ceea ce Dumnezeu a folosit la crearea omului. De ce n-am folosi in terapie lucrurile cele mai simple pe care Dumnezeu le-a folosit pentru a ne crea? Din lucruri neinsemnate, Dumnezeu a facut o capodopera. Dar eu cred ca, anticipand posibilitatea ca omul sa devina neascultator, incalcand legile morale si naturale si, prin aceasta, ajungand bolnav la un moment dat, Dumnezeu - in marea Lui bunatate - i-a lasat la indemana si remediile care sa-l faca bine: dieta, lutul, apa, aerul, plantele, soarele, miscarea, rugaciunea. Omul s-a departat de natura in detrimentul lui. A stricat echilibrul naturii, iar astazi culege roadele. Menirea institutiei noastre este de a invata oamenii sa se intoarca la natura. Imbolnavirea are o explicatie simpla: ne intoxicam tot mai mult cu toxine pe care nu le putem evacua. Terapia naturista deschide portile de eliminare cu care ne-a dotat Creatorul: pielea, plamanii, rinichii, intestinul gros, ficatul. Organismul trebuie doar stimulat, ceea ce facem noi aici. Apoi, printr-o alimentatie sanatoasa, printr-un mod de viata sanatos, el se va reinnoi, va intineri.

- Cum ati ajuns la aceasta "intelepciune"?

- Primele notiuni de medicina naturista le-am primit de la bunica, in perioada copilariei. Imi amintesc ca imi spunea: "Uite, planta asta este buna pentru stomac, cealalta musai trebuie s-o faci terci si s-o pui la gat cand ti se umfla galcile, iar asta nu-i buna de nimic, doar s-o manance gainile...". Cand aveam vreo taietura, ea facea o fiertura de plante, lua putin var de pe perete si prepara o mixtura pe care mi-o punea pe rana. Pana a doua zi, aproape ca nu mai ramanea urma din acea rana. Parintii mei erau cadre medicale si, discutand cu dansii, am aflat multe taine ale medicinii. Fascinanta lume a albinelor am cunoscut-o de la tatal meu, un pasionat apicultor. Tot de la el am aflat si secretul plantelor pe care le cultiva pe langa casa... Toate aceste lucruri din copilarie mi-au ramas. Astfel mi-a fost sadita in suflet dragostea pentru natura si asa am inceput sa culeg plante, sa incerc sa deslusesc misterele naturii. Acasa la noi nu prea se foloseau medicamente, cu toate ca parintii mei erau cadre medicale. Eu, personal, din copilarie nu-mi amintesc sa fi luat vreo pastila sau sa fi facut vreo injectie. Totusi, in jurul meu era atata suferinta, atatia oameni bolnavi, incat m-am hotarat sa ma fac doctor si sa incerc sa salvez cat mai multe vieti. Si astfel am ajuns student la Medicina...

- Banuiesc insa ca nu in facultate ati invatat atatea despre miracolele terapeutice ale naturii...

- Nu, desigur. Eu sunt de formatie medic alopat. As fi vrut foarte mult sa fac chirurgie. Datorita credintei mele adventiste, nu am avut dreptul sa urmez aceasta ramura a medicinii. Si atunci, Dumnezeu mi-a aratat calea... Studiind Biblia, am observat ca este o extraordinara sursa de informatie pentru medicina, mai ales pentru medicina naturista - medicina christica, mai bine spus. Am gasit in Biblie foarte multe lucruri referitoare la plante si recomandari pe care nu le-am intalnit in manualele de medicina alopata. Am inteles ca mesajul naturii sta scris in fiecare floare. In aceeasi perioada, am citit foarte multe carti ale autoarei Ellen Gold White, care a scris multa literatura medicala, spirituala si psihologica inca de acum o suta de ani. Ea a fost o profeta, o femeie cu inspiratie dumnezeiasca. Citind "Pe urmele Marelui Medic", mi-am dat seama ca aceasta este medicina pe care trebuie sa o practic. Incet-incet, mi-am orientat intreaga vointa si toate eforturile catre aceasta latura medicala care aduce omul in legatura si cu Dumnezeu, si cu natura. O mare parte din experienta acumulata in utilizarea remediilor naturale mi-am perfectat-o in Brazilia, la Clinica Oasis Paranaense din Curiciba - Parana, unde am avut privilegiul sa petrec clipe de aur in compania unor maestri in medicina naturista. In timp, imi notasem propriile observatii asupra proprietatilor plantelor in tratament, precum si procedurile naturiste pe care le consideram cele mai eficiente. Dupa terminarea facultatii, imi adunasem mult material, gandindu-ma sa editez o carte cu tot ceea ce stiam. Dumnezeu a facut sa o cunosc pe doctorita Teodora Indrei Stoica in Bucuresti, unde am avut repartitie ca medic. Completandu-ne unul pe altul, am publicat impreuna o carte: "Indreptar profilactic si terapeutic de medicina naturista", in care am sintetizat toata experienta noastra dobandita de-a lungul anilor. La acel moment, pacientii mei beneficiau in buna masura si de remediile naturii, pe care le prescriam in paralel cu medicatia de urgenta, deoarece lucram ca medic pe Salvare.

Mai tarziu, datorita credintei mele adventiste, am fost mutat disciplinar intr-un sat de langa Botosani. Acolo, la Hudesti, am avut cea mai mare libertate de a trata pacientii cu leacurile naturii. Era vremea penuriei de medicamente, era o saracie cum nu mi-am putut imagina, iar mortalitatea infantila era cotata ca fiind cea mai mare din tara. Autoritatile nu prea erau interesate de viata taranilor. Ei bine, am nimerit in aceasta zona cu un bazin de plante medicinale foarte bogat, cu un lut excelent, cu oameni cu suflet foarte cald, dar care erau suferinzi. Si fiindca n-aveau bani, pentru ca eu nici macar nu aveam medicamente la punctul farmaceutic iar cea mai apropiata farmacie era la Dorohoi, la 25 de kilometri, am inceput sa folosesc remediile naturale. Mergeam acasa la bolnavi, le aratam la ce e buna fiecare planta, cum se prepara ceaiurile, cum se face dieta vegetariana etc. La inceput, taranii au fost sceptici si chiar aveau o retinere in ceea ce ma priveste. Spuneau: "Asta ne trateaza cu buruieni, cu carbune, cu lut, ne da sa mancam grau ca si gainile... Ce, asta-i doctor?". Apoi, vazand cum li se vindeca copiii distrofici cu apa de tarate si cu sucuri de fructe, au capatat incredere si si-au dat seama de valoarea medicinii naturiste. Si, in toata saracia lor, erau bucurosi ca "medicamentele" pe care le foloseau erau gratuite si la indemana fiecaruia.

Poate ca asta m-a motivat sa continuu ceea ce am inceput acolo, sa incerc sa-i fac pe oameni sa inteleaga ca sanatatea le sta la indemana; ca este nevoie doar de putina vointa pentru a avea o viata fericita, fara boli si dureri, fara medicamente si griji. Intotdeauna i-am tratat pe bolnavi dezinteresat, motivatia actului medical fiind dragostea fata de om. Eu asa inteleg medicina christica si asa o voi practica toata viata. Sper ca aici, la Eden, voi gasi puterea sa-i ajut in continuare pe cei napastuiti de boli si suferinte.

Programul Terapeutic Al Clinicii Naturiste "Eden"

- Medicina alternativa cunoaste numeroase metode de tratament. Pe care din ele le folositi in mod special?

- Pacientii Centrului Eden beneficiaza, inca din prima zi, de consultatii de specialitate care vor indica diagnosticul si dieta recomandabila tipului lor de boala. Tratamentul consta intr-o cura de dezintoxicare cu sucuri de fructe, legume si cereale, dupa care se trece pe o dieta de tranzitie, folosind numai hrana cruda: grau incoltit, nuci macinate, migdale sau alte fructe oleaginoase, seminte de in, fructe, polen si miere de albine. O adevarata bogatie de vitamine, proteine, saruri minerale, lipide, hidrati de carbon si fibre ce intra in compozitia acestei diete, dar care lipsesc nejustificat din alimentatia omului modern, astfel explicandu-se patologia foarte variata de boli cronice. Cura de dezintoxicare si dieta de crutare stimuleaza procesele regenerative si sistemul imunitar. Organismul uman se reinnoieste de la an la an, dar calitatea lui va fi conditionata de dieta si stilul lui de viata din acel an. Alimentatia este elementul vital in sanatatea unui individ, dar - din pacate - este neglijata, cu toate ca adevarul acesta e continut chiar in Biblie. In Genesa, 1:29 gasim exemplul de dieta cel mai elocvent. "Si Dumnezeu a zis: <<Iata ca v-am dat orice iarba care face samanta si care este pe fata intregului pamant si orice pom care are in el rod cu samanta: aceasta sa fie hrana voastra>>".

Alaturi de cura de dezintoxicare si dieta crudivora, angajam in terapie o paleta larga de remedii, pe cat de simple, pe atat de valoroase si eficiente.

Cura cu ceaiuri - In functie de afectiunea fiecarui pacient, recomandam o anumita mixtura de plante. Dat fiind faptul ca fitoterapia actioneaza in timp, pacientii vor urma aceasta cura si dupa plecarea din sanatoriu. Avem atatea plante medicinale in Romania! Ele cresc pe camp, iar noi suferim in casa!

Cura cu carbune vegetal - Carbunele este un remediu foarte valoros, important ca actiune, simplu de pregatit si foarte ieftin. Carbunele se obtine din diferite esente lemnoase, fiecare avand o anumita actiune terapeutica. Acest carbune, macinat sub forma de pulbere fina si administrat in cura interna, se poate folosi pentru dezintoxicarea organismului, el actionand ca un veritabil absorbant al toxinelor. Extern, se pot folosi cataplasmele cu carbune care, aplicate de exemplu pe articulatii inflamate, fac ca procesul inflamator sa cedeze.

Cura cu lut - In uz intern, lutul neutralizeaza aciditatea gastrica, datorita continutului important in saruri. De asemenea, seleniul pe care-l contine are un rol deosebit in buna functionare a sistemului nervos. In aplicatiile externe, lutul se foloseste sub forma de cataplasme lombo-abdominale sau in zonele unde exista noduli, adenopatii etc. Lutul se aplica si pe zonele varicoase, cu rezultate de exceptie. El se poate prepara in amestec cu diferite fierturi de plante, avand astfel o dubla actiune terapeutica. De exemplu, in tromboflebita si in flebita superficiala s-au observat rezultate excelente la aplicatiile de lut combinat cu fiertura de coaja de stejar sau de castane salbatice.

Hidroterapia - Apa, din pacate, nu mai este folosita corespunzator. Lumea nu mai bea apa, dar bea - in schimb - bauturi carbogazoase artificiale. Totusi, organismul uman trebuie sa aiba un aport lichidian excelent, care sa refaca echilibrul intern. Pentru uzul intern, cea mai buna este apa de izvor, se stie. Extern, apa se utilizeaza in cele trei forme de agregare - lichida, gazoasa si solida - in diferite proceduri:

•Baile vitale se fac folosind apa calda pentru picioare si apa rece pentru zona abdomino-genitala, astfel facandu-se o redistribuire a sangelui din aceasta zona foarte congestiva spre regiuni care sunt mai slab irigate.
•Baia de trunchi se efectueaza rece, calda sau cu temperatura crescuta progresiv - o metoda excelenta pentru colica renala, multi pacienti eliminand calculii de dimensiuni mici dupa doua-trei bai. In aceste conditii, pacientul bea apa de izvor sau ceai, in timp ce face bai de trunchi cu temperatura crescuta progresiv, la care se adauga un extract de plante (ceai de coada calului sau de mesteacan, rostopasca, flori de fan sau matase de porumb). Aceasta procedura favorizeaza dilatatia structurilor musculare ale ureterului, iar pacientul transpira si urineaza, ceea ce antreneaza calculul spre eliminare fara dureri.
•Baile alternante de picioare se folosesc pentru tulburari ale circulatiei periferice si in hipertensiunea arteriala, iar cele de sezut pentru afectiunile prostatei.
•Sauna umeda este un remediu excelent, care apeleaza la functiile pielii. Aburul actioneaza asupra tegumentului prin caldura, dilatand porii. Se stie ca avem in jur de 2 m2 de piele, ce au in structura circa doua milioane de glande sudoripare. Daca noi le stimulam, aceste glande functioneaza eficient, preluand o parte din povara rinichilor si eliminand toxinele din organism.
•Compresele cu gheata, alternate cu comprese fierbinti, sunt folosite pentru suferintele coloanei sau ale articulatiilor.

Tot in cadrul hidroterapiei mai utilizam: dusurile reci, dusurile scotiene, cura Kneipp, baile de aburi, sauna uscata, jetul subacval, compresele cu ceaiuri medicinale, baile de plante etc., in functie de afectiunea fiecarui pacient.

Exercitiile respiratorii - Oamenii nu mai stiu sa respire. Aici pot invata sa respire corect, astfel incat sa aduca organismului un aport de oxigen necesar proceselor de oxidare celulara, favorizand metabolismul aerob. Aeroterapia se face prin plimbari in natura, aerul Brezei avand un rol extraordinar in tratament. Nu va dati seama ce eficienta are exercitiul respirator! Cu cat oxigenam mai bine celula, cu atat ea va zambi mai mult si va transmite aceasta stare de bine intregului organism.

Exercitiile fizice - Facute dupa un anumit program la indemana tuturor, la indicatia unui specialist in materie - d-l prof. Marin Plopsoreanu - pacientii le vor invata si le vor putea continua si acasa. Gimnastica face parte dintr-un repertoriu terapeutic ignorat in lume, dar care o data invatata si practicata, are rezultate excelente asupra sanatatii, favorizand pierderea excesului ponderal.

Sacroterapia - Omul nu este numai carne, ci in primul rand are suflet: un suflet in relatie cu Creatorul, care poate restabili echilibrul tulburat dintr-un om. Aici, pacientul invata ca Sfanta Scriptura ofera omului o comuniune cu cerul si posibilitatea de a intra in legatura cu divinitatea. Limbajul rugaciunii le este benefic pacientilor. Rugaciunea este, de altfel, respiratia sufletului.

Iata cum, prin cateva mijloace extrem de simple, reusesti sa alini sau sa vindeci o suferinta fara medicamente. Dar, oricum, nu medicul vindeca. Nu exista vindecator pe Terra. Actul de vindecare este exclusiv dumnezeiesc.

- Ce boli pot fi tratate aici, la Eden?

- Acest asezamant medical deserveste pacientii cu boli cronice degenerative: boli cardio-vasculare (angina pectorala, infarct miocardic, hipertensiune arteriala, cardiopatie ischemica), arterioscleroza, diabet, reumatism articular cronic, stress, astm bronsic, probleme de circulatie periferica, boli metabolice (obezitate), boli digestive (ulcer, gastrita, enterocolita cronica, colon iritabil), boli hepatice (hepatita cronica) etc. De asemenea, aici tratam si boli ale sferei cerebrale, in special nevroze. Pacientii cu tumori maligne beneficiaza de un tratament special - o terapie paleativa, dar cu rezultate vizibile.

- Cine poate apela la serviciile Clinicii Eden?

- Orice cetatean al acestei planete. Orice om care are incredere ca natura poate constitui sursa lui de vindecare, dar si persoanele care vor sa invete cum sa previna bolile cronice degenerative. Clinica asigura tratament pentru 34 de persoane, in serii de 14 zile.

- Care sunt preturile pe care le practicati?

- O zi de sedere la Eden costa 250.000 lei. In conditiile in care oferi pacientului cazare de cinci stele, dieta speciala si tratamente complexe, care includ mai multe proceduri dintre cele amintite anterior, veti observa ca pretul este modest, comparativ - de exemplu - cu cazarea pentru o zi la un hotel din statiunile montane.

- D-le doctor, in clinica dvs. puneti un accent deosebit pe profilaxie. Cata importanta se mai acorda profilaxiei in Romania?

- Trebuie sa se puna accent pe profilaxie; o profilaxie care inseamna valorificarea remediilor naturale. Lumea medicala ar trebui sa se mobilizeze si sa mediatizeze acele mijloace profilactice care vin in intampinarea problemelor pacientilor si chiar a oamenilor sanatosi. Natura este opulenta. Ea ne ofera tot ce este mai bun pentru sanatate. Profilaxia bolilor cardiovasculare, de exemplu, nu se face cu medicamente. Nu exista medicamente care sa vindece o boala cronica - nici la Harvard University, nici in Romania. Dar exista atatea mijloace de terapie naturista - si ma refer in special la dieta, la exercitiile fizice, la o atitudine mentala pozitiva in fata bolii.

Oamenii trebuie invatati sa traiasca sanatos, sa adopte un alt stil de viata.

- Stimate d-le doctor, clinica dvs. emana o atmosfera extrem de cordiala si de familiala, care se simte de cum ii treci pragul. Terapiile dvs. au si elemente afective, exista si un program preponderent sufletesc?

- Sunt un adept al medicinii christice, pentru ca ea trateaza si trupul si sufletul deopotriva. Nu este ca medicina traditionala, care a ajuns la un grad de tehnicitate atat de avansat, incat medicul nu mai are timp sa vorbeasca cu pacientul. Pacientul este tot om, dar un om de o factura speciala: el sufera si are nevoie de caldura sufleteasca. Pacientul sufera de carenta afectiva. Medicul se distanteaza de pacient, ceea ce este resimtit de catre bolnav ca un impact negativ asupra sufletului. Or, psihicul este partea care actioneaza cel mai important in boala. O psihoterapie eficient condusa reprezinta o jumatate de tratament. Atitudinea mentala in fata bolii este foarte importanta pentru pacient. El trebuie sa stie ca se poate trai si altfel. Este foarte important sa castigi increderea pacientului, sa-l faci sa-si puna vointa de partea terapiei. Pacientul trebuie sa vrea sa se faca bine, iar insuflandu-i-se incredere in Dumnezeu, el cu siguranta se va vindeca.

Prin intermediul revistei dvs. as vrea sa transmit acest gand: omul isi incredinteaza partea fizica medicului, iar cea spirituala preotului. El este undeva la mijloc, incredintat ca altii pot avea grija de el. Dar el trebuie sa se adune, caci omul este trup si spirit. Aceste componente ale fiintei vii nu se pot separa. De aceea, romanul trebuie sa-si reconsidere viata si sa traiasca in armonie cu natura, cu Dumnezeu. Ce bine ar fi sa ne dam seama cu totii ca acest lucru sta la indemana noastra!

Florentin Popa

Persoanele interesate pot lua legatura cu d-l dr. Doru Laza la urmatoarea adresa: Fundatia "Eden", Centrul de Sanatate si Medicina Preventiva, Str. Caraiman nr. 5, Breaza, jud. Prahova, cod 2165. Tel./fax 044/34.32.28