Pe scurt

Redactia
Oaspeti de seama, cu prilejul Eclipsei. Taranii mestesugari. Succesul deosebit al participarii Romaniei la "Smithsonian Folklife Festival", organizat in luna iunie in America, i-a incurajat pe organizatori sa repete experienta... la Bucuresti, mai ales ca, fermecati de arta noastra populara,...

Oaspeti de seama, cu prilejul Eclipsei
Taranii mestesugari


Succesul deosebit al participarii Romaniei la "Smithsonian Folklife Festival", organizat in luna iunie in America, i-a incurajat pe organizatori sa repete experienta... la Bucuresti, mai ales ca, fermecati de arta noastra populara, multi americani si-au marturisit dorinta de a-i reintalni pe "artisti" acasa la ei.

Or, cum eclipsa totala de soare din 11 august atrage in Romania o multime de vizitatori, s-a gasit prilejul nimerit ca intre 10-12 august, in "Capitala eclipsei", in zona Piata Victoriei - "Muzeul Taranului Roman", "portile" catre viata traditionala a romanilor sa se redeschida.

In tot acest rastimp, virtuozii populari vor oferi spectatorilor - romani si straini - un tablou viu al indeletnicirilor si sarbatorilor traditionale romanesti (din nefericire, azi, multe pe cale de disparitie). Vor putea fi urmariti cum lucreaza iscusiti cioplitori in lemn, mesteri olari, tesatoare, femei ce incondeiaza oua, maici-pictorite de icoane - tot ceea ce inseamna mestesug, dar si arta in lumea satului.

Cantecul si jocul popular, aflate la loc de mare cinste, vor insufleti atmosfera, aducand cu ele aerul proaspat al artei populare autentice, nepervertite inca de mode si timp, de gustul indoielnic al Cantarii Romaniei, inca prezent in unele emisiuni de radio si televiziune.

Si asa cum membrii diasporei romane din America si Canada, impreuna cu sutele de mii de americani si canadieni, inseninati cu totii de aceasta sarbatoare populara, au cantat si au dansat, laolalta cu artistii romani, tot astfel acum sa ne alaturam si noi celor veniti de pretutindeni la Bucuresti, pentru a cinsti o Romanie reprezentata cu stralucire de geniul nostru popular.

Ii felicitam pe inimosii organizatori (Fundatia Culturala Romana si Muzeul Taranului Roman), pe acesti "incapatanati" care vor sa dovedeasca lumii ca Romania "este ceva mai mult decat Ceausescu, Dracula si copiii abandonati!", dupa cum declara excelenta sa, dl James Rosapepe, ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti.

Fie ca deschiderea "portilor romanesti" in plina sarbatoare sa aduca lumina atat de mult asteptata de noi toti, sa ne readuca voiosia si bucuria, plecate de-atata amar de vreme dintre noi.

S. A.