Ora De Consultatie
Hemoragiile digestive
Sunt pierderi de sange ce se produc ca o consecinta a existentei unei boli localizate in aparatul digestiv. Intensitatea hemoragiei, repetarea ei, cauza care a produs pierderea de sange, starea generala a bolnavului in momentul declansarii sangerarii, promptitudinea si calitatea tratamentului aplicat sunt factori de care depinde supravietuirea bolnavului. Marturisesc ca motivul expunerii sumare a acestui subiect a fost o avalansa de cazuri de hemoragii digestive cu care m-am confruntat in ultima vreme. Unele dintre ele au fost de gravitate maxima, necesitand eforturi extreme din partea medicilor si a personalului ajutator din serviciile de urgenta-reanimare unde au fost internati bolnavii, multi dintre ei foarte tineri.
Cauzele hemoragiilor digestive
De retinut, ca un factor important, este ca majoritatea acestor hemoragii au fost declansate de unele medicamente, renumite pentru faptul ca produc sangerari atat persoanelor sanatoase, dar mai ales celor cu suferinte ale aparatului digestiv, pentru care "picatura care a umplut paharul" a fost, de exemplu, o banala aspirina si doua cani de ceai de rostopasca (Gheorghe T., 70 de ani - Bucuresti) sau o singura aspirina tamponata (Vasile N., 55 de ani - Bucuresti) ori cinci tablete de Diclofenac (Pompiliu G., 70 de ani - Bucuresti). Alt caz: o bolnava in etate de 55 de ani din Bucuresti, care dupa ce timp de aproape un an a luat - pentru a alina o durere reumatica la coloana cervicala - aproape zilnic cate doua aspirine, doua antinevralgice si doua tablete de Codamin, s-a trezit cu o hemoragie gastrica masiva, ce nu a mai putut fi oprita. (O situatie pe care o cunosc bine, eu fiind ulceros de la 12 ani.)
Cand ne aflam in fata unei hemoragii digestive?
Dupa organul (segmentul) digestiv unde se produce sangerarea, se pot intalni hemoragii digestive superioare, avand origini in stomac, esofag, duoden, si sangerari din intestin ori colon, care formeaza hemoragiile anorectale. Aspectul sangelui eliminat in aceste doua tipuri de hemoragii difera. Astfel, in hemoragia moderata din stomac (ulcer, cancer, polipi, diverticuli, gastrita, leziuni mici date de medicamente), sangele varsat are aspect de "zat de cafea", iar cand pierderea de sange este masiva, varsatura (hematemeza) contine aproape exclusiv sange ca atare sau cheaguri (uneori cat palma).
Acelasi aspect al hematemezei (vomei) il putem intalni si in cazul varicelor esofagiene rupte, cauzate de unele boli cronice ale ficatului, mai ales ciroza, chiar fara acumulare de lichid in abdomen (ascita). In cazurile moderate de sangerare, varsatura (hematemeza) poate lipsi, iar singurul semn este scaunul de culoare neagra-sticloasa, culoare ce indica pierderea a minimum 60 ml sange zilnic. Acest aspect precede, de obicei cu 2-3 zile, impresionantele varsaturi cu sange (ligheane intregi). Important: chiar sanatosi fiind, aruncati o privire asupra fecalelor si, daca observati culoarea lor neagra (fara sa fi luat un medicament cu bismut) sau cu sange necoagulat, adresati-va neintarziat medicului. Aceasta recomandare le este adresata mai ales bolnavilor digestivi si celor care apeleaza la medicamente iritante - antireumatice, antiinflamatorii ori cortizonice - chiar daca nu acuza arsuri in capul pieptului (piroza) sau dureri abdominale. Tipul celalalt de hemoragii digestive, sa le spunem "inferioare", sunt pierderile de sange ce au loc prin anus, hemoragii anorectale, cu sange ca atare, nedigerat, ori amestecat cu fecalele. Aceasta sangerare, desi adesea importanta ca volum, nu atinge totusi dramatismul hemoragiilor digestive superioare mentionate anterior. Cauzele hemoragiilor "pe jos" sunt localizate cel mai adesea in intestinul terminal (sigmoid, rect, anus), fiind vorba in principal de tumori canceroase, tumori benigne (polipi, diverticuli), varice sparte - si la acest nivel datorate tot cirozei - dar mai frecvent unor dilatatii ale venelor hemoroidale (hemoroizi). Trebuie adaugat ca atat diareea, dar mai ales constipatia predispun si grabesc lezarea vasculara in aceasta zona terminala a intestinului, foarte contaminata cu microbi, cauzand hemoragiile anorectale. In concluzie, aceste hemoragii digestive merita toata atentia, dupa cum orice pierdere de sange trebuie sa alerteze persoana respectiva si sa mearga la medic sau sa solicite ambulanta.
Primele masuri
In mod obligatoriu, tratamentul oricarei hemoragii se efectueaza numai in mediu spitalicesc, pe motiv ca starea bolnavului se poate altera in orice clipa, putand surveni socul hemoragic, adica o stare de insuficienta pluriorganica functionala (cardiaca, renala, respiratorie, cerebrala, corticosuprarenala), careia organismul nu-i poate supravietui daca nu se intervine prompt si competent. Pana la interventia medicului, se urmareste ca, in timpul vomei, continutul ei sa nu patrunda pe trahee pentru ca provoaca asfixia. Bolnavul va sta mai ridicat, descheiat la guler, cu gura orientata cat mai lateral (se scot eventual proteze dentare mobile). Daca se observa ca bolnavul se "pierde", atunci - atat la domiciliu, cat si in timpul transportului spre spital - se cauta ca gura sa fie larg deschisa pentru a urmari daca limba are tendinta de a fi "inghitita", moment cand - cu degetele infasurate in tifon sau batista - se trage de limba inainte, pentru a permite respiratia. O data ajunsi la spital, bolnavii (chiar cei cu hemoragie impresionanta) au mari sanse sa fie salvati, gratie noilor terapii moderne, aplicate si controlate endoscopic.
Foarte importante sunt masurile de prevenire a hemoragiilor digestive ori a recidivarii lor. Cunoasterea locului sangerarii si mai ales a bolii cauzatoare, urmate de un tratament adecvat, sunt masuri ce pot realiza prevenirea acestor hemoragii. Bolnavii digestivi trebuie sa evite medicamentele cu risc hemoragic: aspirina (chiar si tamponata), produsele din randul antiinflamatoarelor nesteroidiene de sinteza, cortizonicele, bauturile alcoolice, tutunul si cafeaua in exces. Tratamentul ulcerului gastro-duodenal, datorat infectiei cu microbul helicobacter, se face cu Metronidazol, Bismut si Vitamina B12, timp de circa trei saptamani. Stiindu-se ca acest germen este distrus de aciditatea si puterea peptida a sucului gastric, multi medici nu apeleaza la medicamente antiacide. Folosirea acestora in ultimii 10-15 ani a coincis cu cresterea alarmanta a cancerelor de esofag si stomac. Este important de amintit si faptul ca tratamentul ulcerului si hemoragiei produse de medicamente este diferit de cel al ulcerului provocat de helicobacter pilor.
Aspirina tamponata nu inlatura riscul hemoragic. Se citeaza un caz cand in leziunea ulceroasa sangeranda din stomac s-a gasit o tableta de aspirina nedizolvata. Adaugam si recomandarea ca la copii sa se evite administrarea aspirinei, ea fiind un risc pentru Sindromul Reiter, o boala rebela la tratament. Consolidarea cicatricelor si normalizarea parametrilor sangelui dupa hemoragie dureaza circa 3-4 saptamani, de unde necesitatea ca - cel putin pentru aceasta perioada - bolnavul sa urmeze riguros tratamentul prescris si sa fie foarte cumpanit in tot ce face si mananca, in caz contrar recidivarea sangerarii putand fi grava.
Dupa o hemoragie digestiva, se recomanda ca bolnavul sa consume alimente usor digerabile, fierte, in cantitate mica, in mese dese si la circa trei ore distanta. Refularea sucului gastric in esofag poate grabi lezarea mucoasei esofagiene si peretele venelor mult dilatate, de aceea este recomandabil ca in nici o imprejurare bolnavii sa nu se culce cu stomacul plin (o recomandare valabila pentru toti, dar mai ales pentru cei cu ciroza, hernie hiatala, pentru obezi, cei cu diverticuli sau polipi esofagieni, persoanele cu reflux biliar in stomac si esofag). In caz de hemoragii anorectale, indiferent de marimea lor, chiar cele cu putin sange, inainte de toate trebuie consultat medicul, caci nu se poate sti daca ceea ce pare a fi provocat de hemoroizi nu este, de fapt, un cancer anorectal.
Inchei cu doua proverbe romanesti: "Omul si din necatare moare si zile cand are", deoarece "O rana cat de mica, daca nu ingrijesti de ea, cu vremea se face tot mai rea".
Anunturi importante
Medicii homeopati Maria si Pavel Chirila ne comunica noile numere de telefon ale Clinicii "Naturalia", din str. Erou Mircea Marinescu nr. 8 (statia Cinematografiei, comuna Voluntari, Sos. Andronache-Stefanesti). Aceste numere sunt: 01/491.51.33, 491.51.36, 491.60.62 si fax. 01/491.51.35.
Dl ing. Ioan Groza din Arad ii roaga pe toti cei interesati de tratamentul cu spanz, dar si pe cei care apeleaza la el cu multiple alte probleme de sanatate, ca nu poate livra remediile prin posta. Este nevoie ca o persoana (nu neaparat bolnavul in cauza) sa se deplaseze la Arad cu diagnosticul si, eventual, cu rezultatul ultimelor analize. Sunati, inainte de a pleca la drum, ca sa aflati programul medicilor de la S.C. "Natura" Arad, str. Lucian Blaga nr. 15 (langa Liceul Agricol). Primiti orice informatie zilnic, intre orele 9.00-17.00, la tel. 057/28.09.46.
"Am ceai Essiac pentru bolnavii de cancer"
Am aflat ca ceaiul Essiac ar ajuta bolnavii de cancer. Deoarece tatal meu era bolnav, am incercat sa-i fac rost de acest ceai din Statele Unite. Din pacate, la putin timp dupa ce am primit pachetul, tata a murit si nu a mai apucat sa-l consume. Mai am cinci cutii din acest ceai. Daca exista cineva care doreste sa le cumpere, il rog sa ma sune la telefon 410.01.00, pana la orele 18.00.
Daniela Ionescu - Bucuresti
"Ofer ceaiuri pentru icter mecanic"
Detin ceaiuri pentru icter mecanic, de la maica Violeta Mocanu. Le donez cu drag, cui are nevoie.
Iacoban Tudorita - tel. 638.25.28
(intre 8.00-16.00) - serviciu si 221.36.77 - acasa