Medicina naturista

Redactia
Medicina Naturii. Vesti foarte bune, despre o planta miraculoasa: Spanzul. Un grup de cercetatori din Timisoara sintetizeaza medicamente cu extracte de Spanz (Helleborus) . Textul de fata nu reprezinta un demers mascat de publicitate, ci dorinta revistei noastre de a se implica in sprijinirea materiala...

Medicina Naturii
Vesti foarte bune, despre o planta miraculoasa: Spanzul


Un grup de cercetatori din Timisoara sintetizeaza medicamente cu extracte de Spanz (Helleborus)

Textul de fata nu reprezinta un demers mascat de publicitate, ci dorinta revistei noastre de a se implica in sprijinirea materiala a unui efort de cercetare deosebit: crearea de medicamente pe baza de extracte de Spanz. Facem apel la cititorii nostri din tara si din strainatate, cu disponibilitati materiale mai mari, sa investeasca in activitatea cercetatorilor de la Laboratoarele Exhelios din Timisoara, dupa ce se vor fi convins (noi am facut-o cu rezultate benefice), despre virtutiile noilor medicamente cu Spanz create acolo, competitive pe plan international

Dupa publicarea in paginile revistei noastre a unor materiale "incendiare" legate de virtutile anticancerigene ale spanzului, aflam - cu surpriza si bucurie - ca planta-minune se afla de multa vreme in atentia unor specialisti. Cu uriase eforturi materiale, un grup de farmacisti si chimisti de la Timisoara continua de peste doua decenii descoperirile regretatului doctor Boici, autorul primului medicament romanesc cu spanz (Boicilul). Rezultatul: cateva preparate noi, de exceptie, prezente in toate farmaciile romanesti. Din nefericire, lipsa de fonduri materiale ameninta demersul stiintific al cercetatorilor timisoreni, in vreme ce in Germania, dosarul spanzului (dus acolo de un roman) e bine sponsorizat si a devenit o prioritate absoluta.

Atunci cand am deschis dosarul spanzului, prin publicarea relatarilor despre vindecarile exceptionale ale tumorilor cerebrale, cu extracte din radacinile acestei plante, nu banuiam ca cercetarea stiintifica romaneasca se ocupa intensiv de ea, de aproape trei decenii. Au fost publicate cu ani in urma lucrari intregi, extrem de bine documentate, cu materiale fotografice, in limba romana si engleza, despre utilizarea spanzului in bolile reumatice. Au fost intocmite zeci de dosare privind actiunile terapeutice, compozitia chimica si toxicitatea spanzului. Toate acestea ar fi ramas poate uitate, daca nu am fi primit la redactie un telefon de la unul din cercetatorii care au participat la aceste studii, telefon care ne-a convins sa pornim in redescoperirea acestor valori romanesti uitate. Cativa din oamenii de stiinta care au participat la cercetarile legate de proprietatile medicinale ale spanzului s-au grupat sub egida firmei "Exhelios" din Timisoara. Colectivul - format din farmacisti, chimisti si ingineri chimisti - a continuat cercetarile incepute cu trei decenii in urma, luptand pentru salvarea brevetelor medicamentelor romanesti obtinute din aceasta planta, de uitarea si indiferenta careia i-au cazut prada atatea alte inventii. Dar pe larg, despre toate acestea, cu interlocutoarele noastre, ing. Victoria Borbely si ing. Georgeta Luca.

- Cand a inceput cercetarea spanzului in lumea medicala romaneasca?

- Cariera spanzului a inceput in Romania in anii 70, cand un medic din Cluj, doctorul Boici, a obtinut primele extracte din spanz. El si-a indreptat atentia asupra acestei plante, larg folosita in popor, impresionat de efectele extrem de puternice care apareau la aplicarea externa a spanzului la animale. Cercetarile sale s-au desfasurat fara nici un fel de protocol medical, intr-o deplina ilegalitate, primele extracte farmaceutice - daca pot fi numite asa - fiind obtinute acasa la el, in vase proprii. In ciuda tehnicilor rudimentare de extractie folosite, preparatele obtinute, aplicate cu arta si profesionalism, au dat insa rezultate uluitoare. Oameni anchilozati de reumatism veneau la tratament sprijiniti si se intorceau dupa cateva ore acasa pe picioarele lor. Cei care au vazut felul in care lucra doctorul Boici spun ca este greu de imaginat si de egalat arta cu care trata el pacientii cu ajutorul acestei plante.

- Cum a ajuns spanzul din vasele doctorului Boici in laboratoarele cercetarii stiintifice romanesti?

- La birocratia care era in acei ani (si mai este inca, din pacate - n.r.) la noi in tara, principalul obstacol care se profila era recunoasterea si adoptarea acestei plante in lumea medicala. Doctorul Boici a descoperit, insa, cu ingeniozitate, metoda de a depasi acest obstacol: a tratat cu mult curaj persoane foarte bolnave, rude ale unor stabi din partid, foarte influenti. Asa a inceput, in ciuda opozitiei unor "colegi", omologarea si brevetarea produselor pe baza de spanz. Interesul a fost trezit, asadar, nu in lumea medicala, ci in cercurile partidului comunist, iar sefii de partid au fost cei care au dat ordin sa fie studiata aceasta planta. Faptul avea sa atraga o "popularitate" rau vazuta acestor produse din gama Boicilului, pe care multi medici care au fost fortati sa le promoveze le-au considerat "smacuri". Medicii au si ei mandria lor si unii sunt si acum lezati de aceasta impunere.

- Cum este privita astazi terapia cu spanz?

- In timp ce unii medici sunt fascinati de puterea curativa a extractelor de spanz, altii nu doresc nici macar acum sa afle despre rezultatele obtinute prin folosirea in tratament a acestei plante. Aceasta, in ciuda faptului ca cercetarile au fost indelungate, corecte, sistematice, verificate si reverificate, iar rezultatele au fost bune. Factorul de subiectivitate (ca sa folosim un eufemism) se pare insa ca in lumea medicala este mult mai mare decat s-ar putea crede. Din acest motiv, si acum, membrii colectivului nostru merg la fiecare conferinta pe teme de specialitate, pentru a prezenta din nou si din nou rezultatele obiective ce sunt obtinute cu acest medicament, pentru ca - in sfarsit - sa auda urechile care nu vor sa auda.

- Cand a inceput primul studiu oficial referitor la spanz?

- Misiunea de a cerceta aceste preparate si de a le omologa sub forma unor produse farmaceutice a revenit unui doctor in chimie, dl Kerek, care a inchegat in 1976 un colectiv de cercetare in Timisoara. Atunci au inceput studiile chimice, botanice, toxicologice, farmacologice si clinice sistematice asupra spanzului. A fost facut un adevarat program de studiere a spanzului si a extractelor din spanz, de standardizare a acestora. Studiul spanzului a angrenat atunci nu doar colectivul condus de dr. Kerek, ci si institute de cercetare din toata tara. Institutele de medicina din Timisoara, din Cluj, din Bucuresti, din Iasi au lucrat pentru testarea in laborator si clinica a spanzului si a extractelor sale, sub aspectul actiunii terapeutice si al toxicitatii. Institutul de Fizica Atomica din Cluj a lucrat pentru stabilirea structurii anumitor principii active din spanz, in timp ce specialisti din intreprinderi de profil din Cluj, Brasov si Bucuresti au studiat posibilitatea elaborarii de noi medicamente. Cercetarile preliminare au durat nu mai putin de 12 ani, fiind finalizate in 1989. In aceasta perioada, apare si ideea de a introduce extractele doctorului Boici intr-un unguent care avea sa-i poarte numele: Boicilul. Au fost create atunci mult mai multe produse pe baza de spanz, pornindu-se de la observatia ca spanzul are o actiune antiinflamatoare si antialgica neobisnuit de puternica. Au fost, de exemplu, create sprayuri antiastmatice, au fost chiar brevetate, dar - nu se stie de ce - nu au fost produse niciodata. In anii 86-"88, a inceput brevetarea sub egida Ministerului Sanatatii a Boicilului pentru a fi desfacut in Germania.

- Cum se face totusi ca o planta atat de promitatoare nu a ajuns sa fie cunoscuta si folosita la o scara mai larga, dupa atatia ani si munca investita in cercetarea sa?

- In 88, conducatorul colectivului, dr. Kerek, s-a hotarat sa ramana definitiv in Germania (unde, din cate stim, si acum studiaza spanzul). Aceasta a dus la destramarea pe moment a unei munci de aproape doua decenii. In iuresul de dupa aceea, au ramas in umbra proiectele privind medicamentele antiastmatice din spanz. O gama de 14 produse cosmetice cu extracte de spanz (elaborate de un inginer chimist din Bucuresti), care urmau sa fie produse la Cluj, precum si alte proiecte promitatoare, care se aflau atunci intr-o faza mai mult sau mai putin avansata de cercetare, au fost toate date uitarii.

- Au existat si studii ale doctorului Boici care au ramas necunoscute lumii medicale?

- Doctorul Boici a ramas in constiinta celor care l-au cunoscut drept un medic, un vindecator cu aptitudini deosebite. Tratamentul sau era foarte rapid - dupa primele aplicatii oamenilor nu le venea sa creada, ca de unde abia se miscau, capatau brusc o elasticitate si o mobilitate a articulatiilor nesperat de mare. Desi a fost elaborat unguentul, doctorul Boici a preferat sa lucreze cu infiltratii locale cu extracte de spanz si avea o anumita tehnica in administrare, care nici pana acum nu este cunoscuta pana la capat. El descoperise o metoda speciala de determinare a punctelor unde facea infiltratiile. Chiar si fara aceasta tehnica se obtin rezultate, dar nu atat de spectaculoase ca ale doctorului Boici. Doctorul Boici a mers departe cu tratamentul si a administrat spanzul si pe cale interna. Nu se stie daca in primele sale incercari nu a folosit intern chiar formele de extractie care se utilizeaza acum contra cancerului. La cererea doctorului Boici, au fost elaborate niste tablete pe baza de spanz, care erau administrate intern pentru stabilizarea efectelor tratamentului extern. Aceste tablete au fost si produse, si folosite, dar acum sunt scoase din pacate din nomenclatorul farmaceutic.

- Care a fost, totusi, continuarea carierei spanzului?

- Dupa anii 90, cei care am ramas din colectivul doctorului Kerek ne-am regrupat sub egida firmei "Exhelios" si am vrut sa continuam munca inceputa de doctorul Boici in acelasi spirit si cu aceeasi aspiratie. Brevetele doctorului Boici expirau in acea perioada, motiv pentru care am depus mari eforturi pentru a face ca aceasta inventie sa fie rebrevetata la timp si sa ramana in tara. Firma "Nivea" din Brasov - singura din tara care producea Boicilul - a fost preluata de americani si transformata in "Norveea", scotand imediat din fabricatie acest produs original romanesc. Cu sacrificii materiale extraordinare si prin munca imensa, am reusit sa infiintam o noua linie de productie a Boicilului. Noi continuam activitatea de cercetare si am scos produse imbunatatite, cu o concentratie sporita de principii active. Avem in vedere prepararea unor noi produse pe baza de spanz, care sa intregeasca schemele de tratament concepute de doctorul Boici. De altfel, folosirea produselor din gama Boicil a fost avizata in Republica Moldova si se incearca obtinerea avizarii si in Ungaria.

- Ce lipseste ca aceasta planta minunata sa poata fi pusa, totusi, "in drepturi" de catre colectivul de la "Exhelios"?

- Din pacate, cercetarea este mult franata din cauza lipsei fondurilor pentru achizitionarea unor aparate de analiza performante. Facem cu aceasta ocazie un apel la cei care au posibilitatea si care vor sa investeasca in inteligenta romaneasca, pentru a acorda un sprijin financiar, in vederea continuarii cercetarii acestei plante cu o aparatura corespunzatoare, asa incat sa poata fi omologate studiile terapeutice facute pana acum cu ea.

- Cum ati reactionat cand, dupa ce o viata ati studiat spanzul, ati constatat ca "peste noapte" a devenit atat de celebru?

- Stiind ca spanzul este toxic, ne-am temut la inceput sa nu-i fie denigrata imaginea lui ca planta medicinala, din cauza unui eventual accident. Desi cunosteam faptul ca doctorul Boici il folosea si pe cale orala, ne-a uimit totusi faptul ca a fost recomandat pentru uz intern, fiind considerat foarte toxic. Este drept ca si noi mai luam in anumite boli cateva picaturi de extract de spanz, dar asta dupa ce l-am studiat mult timp. A fost dificil momentul in care ne-au asaltat zeci de oameni disperati, care ne cereau planta. Am avut insa prudenta sa nu o dam decat farmacistilor. A fost o surpriza, insa pe de alta parte, prin aceasta descoperire, am putut da un raspuns celor care ne intrebau: "Dupa atat timp, ce mai aveti de cercetat la spanz?!". Iata ca mai este mult de studiat la spanz!

- Cunoasteti vreun indiciu care sa arate posibila eficienta a spanzului in tratamentul tumorilor cerebrale?

- Au putut fi stabilite cateva corelatii privitoare la actiunea spanzului in boala canceroasa localizata la nivelul creierului. Traditional, planta se administreaza animalelor prin punerea in incizii facute la nivelul capului. Studiile de ultima ora arata ca spanzul influenteaza direct creierul, amplificand - se pare - activitatea sistemului imunitar. Nu este de neglijat nici informatia pe care o primim din medicina populara, unde este cunoscuta folosirea spanzului in tratamentul unor boli neuro-psihice. De mult, exista la sasi chiar o expresie, pentru a defini un om cu dezechilibre mentale: Are nevoie de spanz. Exista toate probabilitatile, asadar, ca spanzul sa aiba o influenta directa asupra creierului, prin actiunea unor substante active inca necunoscute.

- Cum poate contribui colectivul de la "Exhelios" in studierea efectelor anticancerigene ale spanzului?

- Deceniile de cercetare asupra acestei plante au dus la acumularea unui material imens despre spanz, care (pare incredibil) este una din cele mai studiate plante de la noi din tara. S-au facut studii atat despre administrarea interna, cat si cea externa a acestei plante. Se cunoaste principalul compus toxic (cu efecte mortale) din spanz, helebrina, si metodele de determinare a proportiei acesteia in planta. Am facut un studiu aprofundat despre variatia cantitatii de helebrina (si a altor principii active) in functie de zona din tara si de perioada in care este cules. Putem determina cu exactitate o serie de metode de obtinere a unor extracte standardizate, perfect reproductibile din spanz, de la extractul complet pana la cel din care au fost eliminati compusii toxici. Am pastrat, de asemenea, toate dosarele ce contin studii, facute in laboratoare si centre universitare, asupra efectelor toxice si ale celor terapeutice ale spanzului la om si la animale. Deocamdata, spanzul a fost studiat doar in ideea in care sa se arate ca el nu este cancerigen, neexistand inca nici un studiu asupra actiunii sale in boala canceroasa. Este, insa, oferita din start baza completa de informatii si de preparate din planta, cu ajutorul careia medicii pot porni sa experimenteze perfect controlat si fara riscuri terapia cu spanz. Noi, colectivul de la "Exhelios" - Timisoara, suntem dispusi ca alaturi de medici sa ajutam oamenii in suferinta cu extractele noastre si cu experienta acumulata pana acum in folosirea acestei plante.

- Zecile si sutele de pacienti aflati in suferinta pot spera in aparitia, in curand, a unor remedii miraculoase pe baza de spanz?

- Drumul pana la obtinerea acordului utilizarii la scara larga a unor remedii din spanz este lung. Foarte multe medicamente se pierd in drumul spre omologare. Ani de munca sunt ingropati sub un verdict sau sub presiunea timpului de asteptare la Comisia Medicamentului. Doar printr-o conjugare extraordinara a eforturilor unor medici cu cercetarea farmaceutica si cu concursul celor din functiile de conducere se poate spera la minunea omologarii unui remediu natural intr-un timp scurt, desi daca ar fi sa analizam lucid, dupa doua decenii de cercetare, aceasta minune ar trebui sa se produca. Noi putem doar sa-i invitam pe medici sa ne contacteze si sa incepem cat mai rapid demersurile necesare.

Ilie Tudor

Medicamentele pe baza de Spanz produse de laboratoarele "Exhelios" - Timisoara se gasesc in toate farmaciile de stat si particulare:

Boicil forte (reteta imbunatatita) - unguent si solutie pentru uz extern, cu efecte deosebite in tratarea bolilor reumatismale articulare cu caracter degenerativ (artroze), inflamator (poliartrita reumatismala, spondiloartrita anchilopoietica) si abarticulare (mialgii, nevralgii diverse), sechele dureroase dupa traumatisme accidentale sau chirurgicale.

Stimuven - gel din extract fluid de castan si extract selectiv de Spanz, cu rezultate benefice in tratarea afectiunilor sistemului circulator venos: tromboze, tromboflebite, ulcer de gamba, senzatia de picioare grele, inflamatii si tumefieri dureroase, luxatii, entorse, bursite, tendinite, varice etc.

Relatii se pot obtine direct la Exhelios - Timisoara, tel. 056/22.71.12, e-mail: exhelios@ mail.dnttm.ro