Lumea romaneasca

Redactia
Corina Chiriac . "Ar fi vremea pentru un album <<Best of...>>". - Doamna Corina Chiriac, nu mai aveam de multa vreme vesti de la dumneavoastra. Cititorii nostri doresc sa stie ce ati mai facut in ultima vreme.. - M-am implicat in foarte multe spectacole, in Bucuresti si in tara, d...

Corina Chiriac

"Ar fi vremea pentru un album <<Best of...>>"

- Doamna Corina Chiriac, nu mai aveam de multa vreme vesti de la dumneavoastra. Cititorii nostri doresc sa stie ce ati mai facut in ultima vreme.

- M-am implicat in foarte multe spectacole, in Bucuresti si in tara, dintre care multe de binefacere, in folosul unor diferite asociatii si fundatii. Cu aceste ocazii, am constatat un fenomen destul de nefericit, si anume ca atunci cand se anunta un spectacol de caritate, cu bilete al caror pret este chiar mai mic decat la unul obisnuit, se inregistreaza un aflux mai mic de spectatori decat la celelalte spectacole (desi calitatea show-ului este foarte buna, pe afis figurand nume de prima mana, oameni care au acceptat cu amabilitate sa vina sa cante pe gratis). Am participat si eu la organizarea unui asemenea spectacol, am creat ceva "old fashion" - in genul spectacolelor de revista ale lui Constantin Tanase: cu costume si decoruri din primele decenii ale acestui veac, cu glume si cuplete decente, cu muzica pe gustul tuturor. Totusi, salile au fost mai goale ca la spectacolele obisnuite, indiferent ca era la Sala Palatului, Sala Polivalenta sau Sala de concerte a Radiodifuziunii; mai putin spectatori decat la "susele" care "infecteaza" scenele Bucurestiului. Publicul nu are incredere ca acest gen de spectacole sunt intr-adevar de binefacere si ca putinii bani care se aduna (foarte putini!) merg, intr-adevar, spre niste scopuri caritabile. Pacat! Contributia poate sa fie cat de mica, simbolica chiar, important e sa vezi ca omul isi deschide inima si ca vrea sa ajute. As fi foarte curioasa sa stiu de ce la aceste spectacole vine atat de putina lume.

- Ce legaturi aveti cu viata muzicala romaneasca? Se mai intampla ceva in ea?

- Am participat si la cateva festivaluri de muzica usoara organizate in provincie si am descoperit, impreuna cu membrii juriului, cateva tinere talente care promit sa faca cariera. Cu ajutorul unor sponsori pe care i-am cooptat, le vom urmari si sprijini indeaproape evolutia. Si aceasta e tot o actiune de binefacere, pentru ca nici de aici nu am luat vreun leu, dar vine o varsta cand vrei sa faci ceva, neinteresandu-te neaparat un castig material imediat, ci doar implicarea intr-o activitate care sa fie benefica unei cauze pentru care ai luptat niste ani.

- Ce-ati vrea sa va aduca vara asta, ca implinire sufleteasca?

- Mi-ar placea sa-mi aduca o cura de slabire de vreo zece kilograme, lucru care intr-adevar ar fi o implinire sufleteasca. Cam drastic, da, dar anul trecut am avut o glezna fracturata, am stat cu piciorul in ghips si, de suparare, am cazut in bulimie: am mancat exact mancarurile pe care nu trebuia sa le mananc si am luat cateva kilograme bune, care foarte greu se mai lasa date jos.

- Ce dieta v-ati propus sa urmati? "Formula As" prezinta numar de numar noi retete de slabit.

- Mi-am propus sa fac o cura cu fructe. M-am interesat la un medic nutritionist si am aflat ca se poate face o cura de doua saptamani cu fructe, dar numai fructe, la care se pot adauga pana la doua oua fierte pe zi, pentru necesarul de proteine. Dar, atentie, ouale nu trebuie amestecate niciodata cu fructele, trebuie mancate separat, la intervale de timp intre mesele de fructe - pe care le poti manca in cantitati nelimitate. Si se bea apa minerala neacidulata.

- Spuneati mai demult ca vreti sa scrieti o carte din amintirile dumneavoastra. Ati inceput sa lucrati la ea?

- Parafrazandu-l pe Hemingway - care spunea ca nu e nimic mai usor decat sa te lasi de fumat, ca si el s-a lasat de vreo mie de ori - as spune ca nimic nu-i mai usor decat sa te apuci sa scrii o carte, ca si eu m-am apucat de vreo mie de ori, dar n-am ajuns prea departe, desi am - slava Domnului - un sac plin cu amintiri. Ar trebui sa ma ascund undeva unde sa nu sune telefonul, sa nu ma tenteze o alta activitate, sa nu ma perturbe nimic de la a ma concentra asupra acestei carti.

- Pentru ca tot vorbeam de amintiri, a fost de curand sarbatorita Ziua Nationala a Statelor Unite ale Americii, unde stiu ca ati locuit niste ani buni. Tanjiti dupa ceva de acolo, va lipseste ceva?

- Daca mi-ar lipsi ceva din America, ar fi faptul ca lumea de acolo - avand, asa cum spunea si ambasadorul american, 223 de ani de democratie - si-a format un sistem de decizie tipic societatii americane (societate care este un conglomerat de foarte multe etnii, din toate colturile pamantului, care locuiesc si traiesc impreuna in Tara Tuturor Posibilitatilor). Acest sistem se bazeaza pe modul in care inteleg americanii conceptul de libertate. Eu, traind acolo, am inteles ca nu poate sa existe libertate absoluta, ca idealul acela al Revolutiei Franceze - "Libertate, Egalitate, Fraternitate" - e doar un concept care suna frumos, dar e irealizabil. Pentru ca fiecare individ trebuie sa-si cunoasca limitele in cadrul carora e un om liber si sa aiba o libertate care sa nu deranjeze pe nici unul din vecinii sai. Am stat sase ani in America si asta m-a interesat cel mai mult - sa vad cum se poarta oamenii in libertate, pentru ca si eu ma consideram un om liber si tanjeam, in momentul in care am pasit pe pamantul american, dupa libertate. Dar am aflat ca libertatea nu inseamna drepturi, ci indatoriri.

- Ce va supara la concetatenii dumneavoastra dintre Carpati si mare?

- Faptul ca lumea nu mai stie sa se distreze. Cred ca romanii ar trebui sa reinvete sa se reuneasca si sa se simta bine, sa se distreze impreuna, sa reinvete sa danseze. Chiar daca pun pe ei o haina nu neaparat noua, ci transformata, cu un sprit la gheata s-ar mai descreti fruntile si s-ar mai atenua tensiunile.

- Cochetati de multa vreme cu compozitia. Ati mai compus ceva, sau aveti melodii noi de la compozitorii cu care colaborati?

- Si una, si alta. Am strans cateva compozitii proprii, foarte tandre, foarte sentimentale, pe care nu le-am prezentat inca publicului. Vreau sa le inregistrez si sa le lansez, mai ales ca n-am mai scos de mult un album, iar lumea mi-l cere la toate spectacolele. Am in proiect sa lucrez cu cativa compozitori tineri, in afara celor deja cunoscuti cu care colaborez de mult. Ar fi vremea sa incep o serie de albume "Best of...", cu marile succese. Multe dintre ele trebuie sa apara reorchestrate, intr-o haina care sa fie in tonul sfarsitului de mileniu pe care-l traim, pentru ca aceste melodii sunt inca foarte frumoase, dar suna demodat.

- Ce aveti pe agenda pentru perioada urmatoare?

- Am fost invitata sa prezint editia de anul acesta a Festivalului Berii de la Mamaia, care se va desfasura la sfarsitul lunii iulie - inceputul lui august, un eveniment din ce in ce mai bine cotat pe an ce trece, datorita impactului pe care-l are la public - la aceasta contribuind, desigur, si latura artistica, de spectacol a festivalului. In vara asta mi-am propus sa ma odihnesc putin; sa va spun sincer, as vrea sa mi-o petrec acasa aceasta mica vacanta, pentru ca in ultima vreme eu am fost mai mult musafir la mine acasa. Un hotel unde sa cobor la masa, sa dau autografe si sa stau de vorba cu lumea - asta nu ma atrage deloc. (Da, e-adevarat, acesta este tributul pe care-l plateste un artist.) De aceea, as vrea sa merg si la o manastire, undeva la munte, sa ma odihnesc, undeva unde sa fie liniste.

Daniel Robu

"Lucrul la noul album este pe primul plan in momentul acesta!"

- Daniel, ascensiunea ta continua vertiginos. Pe ce scena ai cantat ultima oara?

- Chiar acum m-am intors de la ultimul spectacol, sustinut la Campia Turzii, unde am avut placuta surpriza sa descopar un public formidabil. Am avut multe spectacole in provincie in ultima vreme, am fost invitat sa cant la festivalurile interjudetene de muzica pop, la inaugurari de discoteci, la concursuri de Miss.

- Se aude ca pregatesti un nou album. Ce surpriza le vei face fanilor tai?

- In acest moment, am materialul gata compus in proportie de 90 la suta pentru noul album si urmeaza sa intru in studio sa-l orchestrez si sa-l inregistrez. Vreau sa vin pe piata cu un produs nou; este cel de-al treilea album al meu, dupa "Another End" in 1995 si "Scared" in 1997. Il voi face, deocamdata, pentru piata romaneasca si, daca voi gasi piese care ar putea deveni hit-uri in afara, le voi trimite unor orchestratori si Dj cu care lucrez eu, in special din Germania si Olanda. Toate compozitiile mele "dau bine" si in engleza, pentru ca asa le si "vad" eu, initial. Sper sa fie pe gustul tuturor. Eu, de obicei, decid in studio in ce zona muzicala ajung, dar pentru acest album e conturat deja un stil dance cu un "feeling" foarte nou - putin romantic, putin funky, putin erotic - o combinatie intre Madonna, Prince, George Michael si Daniel Robu, evident. Pur si simplu, ceea ce fac acum ma reprezinta, asa cum m-au reprezentat, la randul lor, albumele lansate acum doi ani, respectiv acum patru ani. Publicul a reactionat foarte bine si multe piese au devenit hit-uri. E normal, evoluez: fiecare album reprezinta o etapa a evolutiei mele artistice. Numele meu de scena va fi, de acum, o data cu acest album - Danny-L (Daniel). Daniel Robu va reprezenta doar numele meu de compozitor, de orchestrator. O data cu acest album vreau sa-mi lansez si un nou look - n-as vrea sa fie un Daniel Robu comercial, nu vreau sa ma adaptez eu dupa mode, ci sa lansez eu o moda. Lucrez cu o echipa de stilisti si designeri care imi vor crea noua imagine, si sper sa fie o surpriza placuta pentru cei care ma vor vedea dupa lansarea acestui nou album. Va fi o eleganta putin excentrica, putin romantica, putin rafinata. De asemenea, vreau sa relansez primul meu album - "Another End" - cu piesele in limba romana (a aparut in engleza, initial), plus niste "bonus track" (piese noi), asa cum se procedeaza si in Ocicdent.

- Ce planuri ai in continuare?

- Lucrul la noul album este pe primul plan in momentul acesta. trebuie lucrat sustinut, in vreo doua luni de zile sper sa-l termin, dupa care vor urma concerte de promovare. Am fost plecat de curand in Germania, o sa mai plec, dar tot in functie de acest album se prefigureaza si un posibil turneu, deoarece fanii mei - si de acolo si de aici - ma asteapta cu un material nou. Sau macar cateva single-uri, in engleza, bine orchestrate. Va fi tot genul de show pe care-l practic eu, adica mie nu-mi place sa ma postez in fata microfonului, sa dau capul pe spate si sa cant la stele: eu sunt foarte dinamic pe scena, am trupa de dansatoare cu mine, costume speciale de scena. Am propuneri sa cant si la mare. Vacanta? Nu! Dar mi-ar fi placut teribil sa merg la munte. Spuneam mai devreme ca am fost la Campia Turzii si acolo m-au dus niste amici in cateva locuri superbe din imprejurimi - la Ocolisor, un taram de basm intre munti, cu iarba ca smaraldul pe pajisti, cu izvoare, cascade, aer pur, parca esti in Rai: am facut si baie, am facut si sport, m-am simtit extraordinar. Eu nu dau muntele pe mare si, de fiecare data cand am ocazia, mai evadez, in cate un week-end, la munte.

- Se pare ca vei avea o vara "fierbinte". Stiu ca in curand, chiar luna viitoare, iti vei aniversa ziua de nastere. Care e cel mai frumos cadou pe care ti l-ai dori de ziua ta?

- Imi doresc ca prima piesa de pe viitorul album, pe care am terminat-o de curand, sa devina un hit, ca sa pot testa piata si gustul publicului. Pana in toamna, vreau sa fie lansat si vreau sa iasa un album de exceptie, pentru ca sunt foarte minutios: cand intru in studio, parca sunt altcineva. Da, o sa am o vara fierbinte, dar e bine, ma simt foarte bine cand muncesc, cand fac ceea ce-mi place, sunt in forma, chiar daca e greu. Pe 31 august, cand voi da un party pentru prietenii mei, sper sa am mare parte din album definitivat - asta m-ar face cel mai bucuros si cel mai fericit.

- Mai ai timp pentru prieteni, pentru prietene?

- Sigur, in tot ceea ce fac ma consult cu prietena mea. Sunt cu ea de un an si jumatate si-i sunt foarte fidel (daca merita, normal, nu?). Timp pentru prieteni am intotdeauna, dar, probabil, in perioada urmatoare ma voi izola putin, ca sa ma pot concentra la formula viitorului album. Cateodata am nevoie de singuratate ca sa creez, ca sa intru in starea in care sa pot compune. Prietena mea este foarte intelegatoare, mai ales ca a terminat si ea Conservatorul (vioara) si este primul meu judecator si sfatuitor.

- Ce faci ca sa te mentii in forma?

- Lucrez intr-o sala de fitness si body-building foarte bine dotata - "Pyt Gim" (in Floreasca) - pe care o recomand tuturor doamnelor si domnisoarelor. La "Pyt Gim" si repet cu trupa mea de dansatori si dansatoare. De asemenea, joc tenis, mananc - mai ales acum, vara - mai mult salate de legume si multe, foarte multe fructe si beau sucuri de fructe. Asta ma tonifica extraordinar.

Pagina realizata de
Corina Pavel