Foileton

Redactia
Bucuresti - noua scena de balet diplomatic. Cum stam toti cu ferestrele deschise din cauza temperaturilor africane care s-au abatut asupra Balcanilor, auzim ceva mai tare forfota specifica vizitelor oficiale, cu fluieraturi si injuraturi intre soferi si politisti, acolo unde se intrerupe circulatia,...

Bucuresti - noua scena de balet diplomatic

Cum stam toti cu ferestrele deschise din cauza temperaturilor africane care s-au abatut asupra Balcanilor, auzim ceva mai tare forfota specifica vizitelor oficiale, cu fluieraturi si injuraturi intre soferi si politisti, acolo unde se intrerupe circulatia, cu enervante sunete de alarme si alarme care se declanseaza din senin, circuite incinse, 45 de grade etc.

Un norisor de diplomati biziie deasupra Balcanilor, in frunte cu celebrul Solana, care cu promisiuni, care cu omisiuni si, in plus, in centrul Bucurestilor se toarna un film clasic - coproductie romano-franceza.

Nu prea stim cum sa interpretam. Vara africana sau cea asiatica, locul de actiune in pre-vacanta al neuro-atlanticilor, sa nu mai fie acceptabile pentru ei? Si-au facut bine lectiile in aceasta primavara, astfel incit li s-a redus din pedeapsa anuala si li s-a promis racoarea umbroasa a Balcanilor in locul obisnuitelor Zone Tropicale?

Ca sa echilibreze probabil fluxurile, capitan Constantinescu si presedinte Gica Hagi dau o fuga la Istanbul, ca sa le arate turcilor ca - din nou - intrarea lor in Europa depinde de Romani. Ultima oara a durat sute de ani. Dar poate azi timpul curge mai repede.

Oricum ar fi, le uram curajosilor diplomati europeni macar seri placute in Balcani, ii asiguram de retrageri sigure in Carpati si-i invitam, daca tot sint pe aici, la meciul-spectacol pe care-l va da Hagi dupa ce ne va "baga" inca o data in Europa. Pentru Bucuresti, e bine ca devine scena. Scenele se mai matura. Uneori, cu putina sansa, chiar si culisele.

Mircea Nedelciu