Cosul cu targuieli

Redactia
Sa dam o tura si la italieni.... Telemea pane cu garnitura de ceapa. Ingrediente (pentru 4 persoane): Garnitura - 250 g ceapa, 4 linguri ulei de masline, 2 linguri zahar, 100 ml otet, 200 ml vin rosu, o foaie de dafin, 3 crengute cimbru, sare, piper, o para. Telemeaua pane - 50 g nuci macinate, 50 g...

Sa dam o tura si la italieni...

Telemea pane cu garnitura de ceapa
Ingrediente (pentru 4 persoane): Garnitura - 250 g ceapa, 4 linguri ulei de masline, 2 linguri zahar, 100 ml otet, 200 ml vin rosu, o foaie de dafin, 3 crengute cimbru, sare, piper, o para. Telemeaua pane - 50 g nuci macinate, 50 g cascaval (sau parmezan) ras, o lingurita cimbru uscat, un ou, 4 felii de branza telemea (a 100 g fiecare), 4 linguri ulei.
Mod de preparare: Se curata ceapa si se caleste in ulei, pana ce devine sticloasa.
Se presara deasupra zahar si se lasa sa se caramelizeze.
Se adauga vinul rosu, otetul, foaia de dafin si cimbrul si se lasa sa fiarba la foc potrivit (fara capac) 20 de minute. Se sareaza si se pipereaza (puternic).
Se spala para, se taie in doua, se indeparteaza partea lemnoasa si apoi se taie felii mai groase.
Se introduce in cratita cu ceapa caramelizata, se lasa sa mai dea intr-un clocot si se pune deoparte sa se raceasca.
Se amesteca intr-o farfurie nucile cu parmezanul si cimbrul uscat. In alta, se bate bine oul cu piper.
Se dau feliile de branza mai intai prin ou, pe urma prin amestecul de nuci + parmezan si se prajesc in ulei incins, pe ambele parti, pana se rumenesc.
Se servesc cu garnitura de ceapa caramelizata in sos de vin si otet.

Salau (cod) marinat
Ingrediente (pentru 4 persoane): 8 fileuri de salau (a 50 g), 3 linguri ulei de masline, sare, zeama de lamaie, o telina, o lamaie intreaga. Pentru marinata: 350 ml otet, 350 ml vin alb, doua foi de dafin, o lingurita piper boabe, zahar.
Mod de preparare: Se spala fileurile, se zvanta, se prajesc in uleiul incins (cate doua minute pe fiecare parte) si se condimenteaza cu sare si zeama de lamaie.
Se curata telina si se taie felii subtiri, la fel ca si lamaia.
Se ia o forma rezistenta la foc si se aseaza straturi-straturi fileurile de peste, telina si lamaia.
Se pun pe foc otetul, vinul, foile de dafin si boabele de piper. Se gusta de sare si zahar si se lasa sa dea cateva clocote.
Se toarna marinata peste peste, se presara frunze de telina taiate fasii si se lasa 24 de ore la frigider.
Se serveste ca antreu, cu paine alba (bagheta).

Taietei cu sos rece de iaurt
Ingrediente (pentru 4 persoane): 100 g branza moale (telemea desarata, branza de vaci), 2 pahare iaurt (300 g), un catel de usturoi, o legatura patrunjel verde, o legatura busuioc, 1/2 legatura cimbru verde, sare, 1/4 lingurita cimbru, 2 linguri susan, 300 g taietei.
Mod de preparare: Se amesteca bine branza cu iaurtul si se adauga usturoiul zdrobit, sarea, chimenul si verdeturile tocate marunt.
Intr-o tigaie de teflon se rumeneste susanul (fara grasime) si se presara peste sosul de iaurt cu branza.
Se fierb taieteii (in apa cu sare), se scurg si se servesc cu sosul dinainte preparat.

Pizza cu vinete
Ingrediente (pentru 4 persoane): Aluat de pizza (din comert), 200 g rosii decojite (taiate marunt), sare, piper, zahar. Umplutura: 2 vinete (500 g), 8 linguri ulei, 300 g carne tocata (porc+vita), 2 catei de usturoi, 1/2 legatura cimbru, 1/2 salata creata (maronie), 120 g cascaval. In plus: o lingurita ulei pentru uns tava.
Mod de preparare: Se fierb rosiile circa 15 minute la foc potrivit si se gusta de sare, piper si zahar.
Vinetele, spalate si curatate de coaja, se taie felii, se prajesc pe ambele parti in trei linguri de ulei incins, apoi se scot.
Se prajeste si carnea tocata in aceeasi tigaie (adaugandu-se inca o lingura de ulei) si se incorporeaza usturoiul zdrobit.
Se pun vinetele inapoi si se adauga sare, piper si frunzulite de cimbru.
Se spala salata, se scurge si se taie fasii, iar cascavalul se rade.
Se aseaza aluatul de pizza pe o tava unsa cu ulei, se lasa 10 minute sa creasca si se unge cu sosul de rosii (lasandu-se o margine ingusta).
Deasupra se intinde amestecul de vinete + carne tocata, fasiile de salata si se presara cascavalul ras.
Se stropeste cu uleiul ramas si se coace circa 20 de minute in cuptorul incins (220C).

Legume prajite cu sos si maioneza
Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 kg legume (conopida, dovlecei, ardei, morcovi), 150 g faina, 1/4 l bere, 1/2 lingurita sare, 1/2 lingurita piper, circa 1,5 l ulei pentru prajit. Pentru sos: 1 ardei iute rosu, 100 g seminte de dovleac (curatate), o legatura patrunjel verde, 20 g cascaval (parmezan) ras, 3 linguri zeama de lamaie, 50 ml zeama concentrata de zarzavat (Knorr+apa), 100 ml ulei. Pentru maioneza: un ou, o lingurita zahar, o lingurita mustar, zeama si coaja de la o lamaie, 1/4 l ulei, un catel de usturoi.
Mod de preparare: Se curata legumele, se spala si se taie fasii subtiri. Se amesteca berea cu faina si se adauga sare si piper.
Se pune uleiul sa se-ncinga (intr-o cratita mare), se dau legumele prin aluat si se prajesc, pe rand, pana ce s-au rumenit bine. Se lasa pe hartie absorbanta sa se scurga. Pentru sos: Se curata ardeiul iute de seminte, se spala, se toaca marunt si se introduce impreuna cu celelalte ingrediente in mixer. Se gusta de sare.
Maioneza se prepara dupa reteta binecunoscuta, iar la urma se incorporeaza usturoiul zdrobit. Se adauga sarea si coaja de lamaie (rasa).
Sosul si maioneza se servesc cu legumele calde sau reci.

Dulciuri

Terina cu caise si piersici

Ingrediente: 6 foi de gelatina alba, 500 g caise, 3 piersici, 4 nectarine, 100 ml vin alb, 2 linguri de miere, sucul si coaja rasa ale unei lamai, 250 g frisca batuta, un pachet de zahar vanilat.
Mod de preparare: Se inmoaie gelatina vreme de 5 minute in apa rece. Se oparesc caisele si piersicile cu apa clocotita, li se scot pielita si samburii. Piersicile si 3 nectarine bine spalate se taie fasii. Caisele se paseaza in mixer si se fierb cu vinul alb, mierea, sucul si coaja rasa de lamaie. Se adauga piersicile si nectarinele taiate si se lasa pe foc mic, cu capac, vreme de doua minute. Se preseaza gelatina si se dizolva in piureul de caise fierbinte. Se ia o forma cu un volum de 1,5 litri, se clateste cu apa rece, apoi se umple cu piureul de fructe. Se tine noaptea la frigider. Se scoate a doua zi, se scufunda vasul repede in apa fierbinte, apoi se rastoarna pe un platou. Nectarinele ramase se spala si se taie felii. Se decoreaza cu ele terina. Se acopera cu frisca si zahar vanilat. (Timp de preparare: 30 de minute).