Accente

Redactia
Eveniment de exceptie la Fundatia Culturala Romana. Un nou mesager al spiritualitatii romanesti. Indeplinindu-si nobila misiune de promovare a culturii romanesti, de readucere in tara a intelectualilor romani pribegiti prin lume, Fundatia Culturala Romana, condusa de scriitorul Augustin Buzura, s-a im...

Eveniment de exceptie la Fundatia Culturala Romana

Un nou mesager al spiritualitatii romanesti

Indeplinindu-si nobila misiune de promovare a culturii romanesti, de readucere in tara a intelectualilor romani pribegiti prin lume, Fundatia Culturala Romana, condusa de scriitorul Augustin Buzura, s-a impus an de an printr-o munca sustinuta, prin seriozitate, profesionalism, pasiune. Activitatea restransei sale echipe a atras respectul si pretuirea publicului si, nu o data, evenimente de seama ale vietii noastre culturale s-au desfasurat sub auspiciile generoase ale Fundatiei Culturale Romane.

O asemenea memorabila intamplare a fost si aparitia primului volum, nr. 1-2/1998 al revistei "New International Journal of Romanian Studies". De ce un "Nou jurnal international de studii romanesti"? Pentru ca, in 1976, la Amsterdam, cunoscutul profesor Sorin Alexandrescu publica primul numar al revistei "International Journal of Romanian Studies", revista anticomunista si anticeausista ce-avea sa apara pana in 1989. Se reuneau astfel savanti straini si romani, ultimii din tara si din diaspora, sfidand Cortina de Fier ce nu mai reusea sa-i desparta. Revista, iata, a reaparut dupa o tacere de aproape 10 ani, intr-o noua serie.

Scrisa in limbi de circulatie (franceza, engleza, germana), revista are inscrise pe frontispiciu nume prestigioase: Sorin Alexandrescu (editor), Mircea Anghelescu si Paul Michelson (echipa redactionala) si pe foarte tanara Oana Fotache (secretar general de redactie), alaturi de un colectiv de consilieri, romani si straini, de la Adrian Marino (fondator in 1973 al celebrei astazi in lume "Cahiers roumains d"etudes litteraires", aparuta la Editura "Univers" sub obladuirea prof. Romul Munteanu), Sanda Galopenita, G. Banu, Victor Stoichita sau Alexandru Zub, la Klaus Bochmann, Dennis Deletant, Catherine Durandin, Max Demeter Peyfuss, Lorenzo Renzi ori Liane Tasmowski.

Revista reuneste in paginile sale articole semnate de personalitati din diferite domenii: istoria literaturii - Mircea Anghelescu, Adrian Marino, Monica Spiridon, Gh. Craciun; istorie - Al. Zub, Dennis Deletant, Michel Dion; arhivistica - Mihai Retegan; mentalitati - Andrei Oisteanu.

Doi mari artisti ai scenei romanesti, Mihai Maniutiu si Marcel Iures, se bucura de-o ampla si foarte bine documentata prezentare, facuta de Cipriana Petre.

Un remember sentimental si o expunere de motive ce impun reluarea revistei initiale este semnat de Sorin Alexandrescu. Aflam astfel ca "noua revista nu va fi foarte diferita de cealalta", ca va aparea semestrial, ca se vrea a fi vie si chiar provocatoare, ca nu va ocoli subiectele delicate din cultura si societatea romaneasca, din trecut ca si din prezent. Domeniile avute in vedere vor fi din istorie, dar si din actualitate, din politica, literatura, arta, lingvistica, antropologie si alte stiinte umaniste, din viata artistica.

Vorbitorii - Andrei Oisteanu, Mihai Maniutiu, Marcel Iures, Mihai Retegan, Oana Fotache si Sorin Alexandrescu - au evocat momente ale realizarii noii reviste, si-au marturisit "calvarul liber consimtit" de pana acum, ca si sperantele pentru o viitoare "ofensiva a valorii romanesti in Occident" si prin paginile revistei "New International Journal of Romanian Studies".

Sa spunem si noi, impreuna cu Sorin Alexandrescu, temerarul si entuziastul initiator al acestei reviste, un "Doamne ajuta!".

Sanda Anghelescu