Spiritualitate

Sorin Preda
La Catedrala Ortodoxa Velenta din Oradea, ecumenismul nu e vorba in vant. Spital ortodox cu sprijin catolic. In cea mai veche biserica ortodoxa din Oradea, parintele paroh Roman Pintea a reusit un lucru minunat - infiintarea unui asezamant medical caritabil pentru batranii bolnavi si saraci. Nu e locu...

La Catedrala Ortodoxa Velenta din Oradea, ecumenismul nu e vorba in vant

Spital ortodox cu sprijin catolic

In cea mai veche biserica ortodoxa din Oradea, parintele paroh Roman Pintea a reusit un lucru minunat - infiintarea unui asezamant medical caritabil pentru batranii bolnavi si saraci. Nu e locul aici de cifre si comparatii, de laude si vorbe mari. Important e ca oamenii bisericii, depasind oboseala si greutatile lumesti, incep sa coboare in tumultul vietii de zi cu zi, acolo unde suferinta este cea mai mare.

- Parinte Roman Pintea, de unde a pornit ideea acestei fundatii ortodoxe pentru batranii bolnavi si nevoiasi ai Oradei?

- Totul a inceput dupa Revolutie, cand s-a inapoiat parohiei pe care o pastoream vechea cladire a Consistoriului. Chiar daca starea cladirii era jalnica, m-am gandit ca nu exista alt mod de a multumi lui Dumnezeu pentru mila sa decat milostivind la randul nostru pe cei saraci. Aveam multe sa plinesc. In primul rand, nu stiam cum sa-mi arat recunostinta pentru marea bucurie de a fi numit paroh la cea mai veche biserica ortodoxa din Oradea, Catedrala din cartierul Velenta fiind la 1697 mama Bisericii cu Luna din centru si bunica celorlalte, ridicate mai tarziu, dupa anul 1800. Apoi, doream din toata inima sa aduc prinos de multumire parintilor mei, cei care au dat viata la cinci copii, toti invatati cu mari sacrificii la scoli inalte. Prin urmare, m-am gandit nu la un azil, ci la un centru de recuperare pentru batrani, un spatiu in care sa se imbine cat mai armonios socialul, medicalul si dimensiunea religioasa. Ganditi-va ca acest cartier sarac al Oradei nu are nici acum policlinica sau cabinet medical. Ani de zile, noi am fost singura unitate medicala din zona, medicii lucrand aici fara nici un salariu, iar medicamentele fiind gratuite. Apoi, inmultindu-se ajutoarele, am construit stationarul de 24 de paturi, cabinetele de fizioterapie si recuperare, in final asigurand mancarea la domiciliu pentru 48 de persoane varstnice si nevoiase. Totul este gratuit, inclusiv transportul hranei la domiciliu, de care se ocupa tinerii din aceasta parohie, ce fac parte din organizatia "Tineretul consistoria".

- Din cate am vazut, Fundatia are o dotare moderna si mobilier elegant. Cu ce fonduri ati reusit acest lucru? Cine v-a ajutat?

- Dumnezeu a randuit sa nu fim singuri niciodata. Poate sa para surprinzator, dar noi, ca ortodocsi, am fost ajutati enorm de catre o organizatie catolica olandeza. De la ei am primit intreaga dotare, medicamentele si mobilierul. Pe aceasta baza solida a inceput ajutorul celor din oras, incepand cu minunatul om, rectorul Universitatii Oradea, prof. Maghiar Teodor, pana la firmele care ne sponsorizeaza mereu: "Interoil" ne da ulei lunar, panificatia ne asigura painea bolnavilor, pastele fainoase ne vin tocmai din Zalau. Cateodata, sunt si eu uimit de solidaritatea oamenilor in fata suferintei. Lista celor care sunt trup si suflet alaturi de noi imi pare enorma, tinand cont de greutatile prin care trecem cu totii: dir. Pantea de la "Domus", dir. Mintas de la "Ciac", dir. Mihut de la "Frigoexpres", dir. Pantea si Abrudan de la "Peco" etc.

- Sincer sa fiu, cel mai mult ma uimeste sprijinul olandez. De ce sa ajute o initiativa ortodoxa?

- De la olandezi (Fundatia "Consistoriu Gerardis") am primit o lectie enorma. Ne-a oferit totul fara nici cea mai mica pretentie. Vazand uimirea de pe chipul meu, presedintele Fundatiei a deschis Biblia, spunand: "Cu ce a inceput Dumnezeu lumea? Cu omul. Sa fim prin urmare ce suntem, fii ai lui Dumnezeu, si apoi sa ne numim catolici sau ortodocsi".

- Iertati-mi insistenta, dar in ce consta dimensiunea religioasa a Fundatiei?

- Fiind peste drum de biserica, ca paroh, ma pot ocupa zi de zi de batrani, asigurandu-le intreaga asistenta religioasa. Suplinim astfel ceea ce catolicii deja au: medicul preot, asistenta calugarita. In tot ce facem, trebuie sa dam pilda si indemn. Vedem cu totii ce inseamna ca omul sa-l paraseasca pe om. Dumnezeu nu te paraseste niciodata. E langa tine si sufleteste, dar si trupeste. Ce inseamna a-ti ajuta aproapele? Ii dai de mancare, il imbraci si-l slobozi? Dar religios ce ii dai? Ce face el in singuratate? Se bucura oare de hainele pe care i le-ai oferit? Iata de ce ne-am gandit nu la un azil de noapte, ci la un salon de recuperare. In Oradea sunt mai multe camine-spital pentru batrani. S-a gandit cineva sa angajeze o femeie care, la nevoie, sa le tina bolnavilor o lumanare aprinsa la capatai? In Fundatia noastra lucreaza benevol credincioase din cartier, iar studentii duc mancare celor neputinciosi. Fiecare trebuie sa faca ceva, indemnat de exemplul vecinului. Numai asa vom fi o familie. Numai asa ne vom putea numi frati intru Hristos.

***

O remarcabila contributie la sprijinirea monahismului romanesc de pe Muntele Athos

O suta de milioane de lei, in doar trei saptamani!

Cititorii revistei "Formula As" isi arata din nou deosebitele calitati morale si sufletesti: in doar trei saptamani, ca urmare a apelului de ajutorare a Chiliei Sfantului Mihail si Gavriil de pe Muntele Athos, ei au donat 100.000.000 lei. Nu este o avere, dar lucrarile de reparare a bisericii au demarat

Ne-a vizitat la redactie parintele Varsanufie Gogea de la Chilia Sf. Mihail si Gavriil de pe Muntele Athos. Cu incaltarile colbuite de lungul drum al Greciei catre tara, a venit sa multumeasca pentru daniile facute de cititorii revistei noastre, care in numai trei saptamani s-au ridicat la peste 100.000.000 lei. La Chilia Sf. Mihail si Gavriil (apartinatoare de Schitul Sf. Dimitrie Lacu), unde pastoreste marele duhovnic Paisie Rogojan, nevoile sunt multe si urgente. Populat candva de zeci de calugari romani, schitul se straduieste azi sa renasca si sa iasa din ruine si din paragina. Parintele locuieste cu chirie la greci. Alti monahi traiesc intr-o coliba, la distanta de 2 km de biserica. In afara putinului zarzavat, semanat intr-un luminis de padure, cei cativa vietuitori ai chiliei trebuie sa cumpere absolut totul: de la painea cea de toate zilele, pana la trebuincioasa tamaie a sfintelor slujbe. Monahii parintelui Paisie nu se plang, dar dau glas dorintei lor fierbinti de a implini macar constructia bisericii. Pentru asta se roaga si spera in ajutorul fratilor romani. In Grecia materialele de constructie sunt scumpe si pentru un simplu camion trebuie sa plateasca 500 de dolari, taxa de intrare in Sfantul Munte. Cu jertfa calugarilor si milostenia noastra, viata monahala romaneasca din Athos poate sa reinvie, salvand de la ruina cele aproape 30 de paraclise, risipite imprejurul Schitului Lacu. Abandonate total de catre autoritatile ecleziastice ortodoxe din Romania, manastirile noastre de pe Muntele Athos, inaltate in marea lor majoritate de domnitori moldoveni si munteni, vor putea aprinde din nou lumanari in altarul bisericilor transformate-n ruina, numai cu ajutorul credinciosilor aflati acasa, in tara. Exemplul cititorilor nostri, demni de lauda si de stima, trebuie urmat si-nmultit. "Dar din dar se face Rai", spune proverbul. Pe Muntele Athos, darurile noastre vor fi binecuvantate cu rugaciuni.

Un calduros apel din Sfantul Munte Athos

Va facem cunoscut ca la Schitul romanesc Sf. Dimitrie (Lacu) din Athos au inceput lucrarile de reconstruire a chiliilor calugaresti si a bisericii cu hramul Sf. Arhangheli, sub conducerea spirituala a parintelui ieromonah Paisie Rogojan. Pentru a duce la bun sfarsit aceasta sfanta lucrare, parintele Paisie, dimpreuna cu obstea, roaga smerit pe binecredinciosii romani a sprijini lucrarile de reconstructie. Cei ce doresc sa sprijine financiar aceasta misiune inalta pot depune suma dorita in conturile:

- in lei: 453611101 (251119311/ Rol)

- in dolari: 471151600260

- in marci: 471171000130

deschise la B.C.R., filiala sector 3 Bucuresti, pe numele Varsanufie Gogea (Gkogkeas Vasileios - Var).

Pomelnicul familiei cu cei dragi ai dvs., vii si morti, puteti sa-l trimiteti pe adresa: Ierom. Paisie Rogojan, Schitul Sf. Dimitrie Laku, Chilia Sf. Arhangheli, P. O. Box 29 Karyes, Mount Athos 63086, Greece. Va rugam sa alaturati si chitanta pentru confirmarea banilor.

Cei care vor sprijini aceasta sfanta lucrare vor fi trecuti in randul ctitorilor, donatorilor si binefacatorilor acestui sfant lacas, iar noi, smeritii monahi, vom ruga pe bunul Dumnezeu sa va daruiasca pace, sanatate si mantuire si

sa va rasplateasca cu cele ceresti, in toate slujbele sfinte oficiate necontenit, zi si noapte. Dumnezeu sa va binecuvanteze!

Cu adanca smerenie in Iisus Hristos Domnul nostru,

Ierom. Paisie Rogojan si obstea

P.S. Pentru alte informatii va puteti adresa la tel. 092/66.48.93 sau 092/66.48.89.