Triumf romanesc in America

Sanda Anghelescu
"Prezenta Romaniei la Festivalul <<Folklife>> este o extraordinara carte de vizita a spiritualitatii romanesti". Aspecte ale manifestarilor romanesti de la "Smithsonian Folklife Festival" v-au fost prezentate de Televiziunea Romana si Pro-Tv. Noi va oferim, in premiera pe tara, impresii ale oaspetilor americani si ale romanilor din diaspora.

Cea de-a 33-a editie de anul aceasta a "Smithsonian Folklife Festival" a avut ca invitata de onoare Romania. Sarbatoarea in aer liber, desfasurata pe National Mall din Washington, in fata Senatului American, a atras in cele douasprezece zile (23 iunie - 4 iulie), pe o caldura caniculara, o multime de spectatori, vrajiti de muzica si de dansurile romanesti, de mestesugul artistilor populari, de aroma bucatelor noastre traditionale.

Pe langa romanii din diaspora, veniti sa regaseasca ceva din tineretea petrecuta in tara-mama, americanii - care nu prea stiau ca exista Romania sau, daca aflasera, o confundau cu tarile din jur - au descoperit ca in lumea europeana "civilizata" exista o tara cu obiceiuri stravechi, cu indeletniciri si mestesuguri despre care pana acum nu stiusera absolut nimic. O tara in care muzica are ritmuri vii, ce te imbie la dans, chiar si in ciuda vipiei cotidiene, o tara in care oamenii s-au crestinat, aflandu-l pe Dumnezeu cu multe secole inainte ca America sa fi fost descoperita.

Si toate aceste minunatii le-au aflat de la cei 133 de participanti - 25 de mestesugari, 9 constructori de biserici, 62 de cantareti si dansatori populari, 15 interpreti de muzica usoara sau de jazz, 3 bucatari, 10 prezentatori, 8 organizatori si un ghid. Strainii au aflat - multi dintre ei pentru prima oara - ca in Romania, in ciuda vitregiilor istoriei, cultura, traditia, credinta nu numai ca nu au murit, ci sunt puternice inca si lor le datoram noi, romanii, existenta noastra ca popor.

Biserica de lemn din Maramures - ce va fi daruita, dupa festival, comunitatii romanesti din Chicago - a marturisit legatura puternica dintre vietuitorii de pe meleagurile romanesti si Dumnezeu, legatura pe care nici teroarea celor 50 de ani de comunism si nici ispitirea nenumaratelor secte straine spiritului romanesc nu au putut-o rupe. Cu acest prilej, in aceste zile, icoanele ortodoxe romanesti au patruns in case americane, binecuvantandu-le si aducandu-le ceva din spiritualitatea romaneasca.

Tara tehnologiei avansate, a masinismului perfectionat ce elimina omul din fluxul fabricatiei, a descoperit savoarea si intelesul unor mestesuguri traditionale romanesti. Publicul s-a inghesuit sa admire maestrii cioplitori in lemn ca Pavel Caba, Ion Costache, Dan Gherasimescu, Vita Lepadatu, olari si ceramisti din toate colturile tarii: Constantin Florin Colibaba, Neculai Diaconu, Gheorghe si Maria Iorga, Augustin Pall, Mihai Trusca, ori mesteri decoratori si creatori de masti populare ca Ion Albu, Mircea Pastiut Lac, Sabina Costinela Medrea, Lucia Todoran. Curiosii au fost uimiti sa descopere ritualul incondeierii oualor de Pasti si le-au coplesit cu intrebari pe Oltica Cirstiuc, Filoteia Drajmici - izvoditoarele acelor minuni in miniatura.

Mesagerele bucatariei romanesti, Rodica Bulboaca si Iulia Goran, i-au ademenit pe vizitatori cu sarmale si mititei, in vreme ce traditiile culinare evreiesti, impartasite publicului de neintrecuta Mosica Bercovici, pastrasera ceva din parfumul de altadata al pravalioarelor cu delicatese din cartierul Vacaresti sau din targurile moldovenesti.

Formatia "Orient Express" - Hari Tavitian, Emil Mario Florescu, Jozsef Zoltan Hollandus - a impletit ritmurile de jazz cu cele ale grupului "Tara Oasului" - Irina Cristina Finta, Nicolae Dorlea Nicolae, Maria Goje, Irina Oros, Iacob Pop, Grigore Tat, Ioan Tatar si Gheorghe Tope - sau cu cele ale celorlalte grupuri sau tarafuri populare.

Cu daruire si entuziasm, artistii populari - olari, impletitori, cioplitori in lemn, tesatori, pictori de icoane, cantareti si dansatori - au pledat cauza Romaniei, au aratat lumii ca suntem un popor cu o istorie si spiritualitate bogate, ca arta romaneasca are rafinamentul si frumusetea artei autentice. America a descoperit ca Romania are identitate. O identitate distincta, care tine de perpetuarea traditiei populare, aceasta comoara a neamului romanesc. Ca este asa, o dovedesc si declaratiile unor oaspeti ai "Festivalului Smithsonian".

"Prezenta romaneasca la festival reprezinta un castig deosebit pentru imaginea Romaniei"

Impresii despre prezenta Romaniei la Festivalul "Folklife"

Armand Scala, presedintele "Congress of Romanian-Americans" (Cora), Washington: "Faptul ca sunt prezenti aici artisti populari autentici are darul de a infatisa publicului american trairea curata a folclorului romanesc. Sunt mandru de ei".

Dr. Elliot Sorel, presedintele "World Association of Psychiatry", Washington: "Prin bogatia folclorului romanesc si bucuria cu care el este impartasit publicului american de catre artistii populari, prezenta romaneasca la <<Festivalul Smithsonian>> reprezinta un castig deosebit pentru imaginea Romaniei. Sunt convins ca acest spor de imagine va fi benefic pentru Romania in plan extern si va impulsiona evolutiile pozitive interne".

Charles King, seful catedrei de studii romanesti "Ion Ratiu" din cadrul Universitatii "Georgetown", Washington: "Biserica maramureasana este elementul central al festivalului. Vizitand-o, publicul american descopera nu numai specificul unui lacas de cult romanesc, ci si traditia crestina romaneasca. De fapt, intregul festival este un prilej pentru publicul american de a intra in contact - prin muzica, dansul si obiectele de arta populara expuse - cu insasi spiritualitatea poporului roman".

Louigi Passamonti, asistent al vice-presedintelui Bancii Mondiale: "Prezenta Romaniei la Festivalul <<Folklife>> este o extraordinara carte de vizita a spiritualitatii romanesti. Am simtit, in muzica si dansul artistilor romani, filonul latin si specificul folclorului sud-est european".

Colin Cleary, Director pentru Romania, Departamentul de Stat al Statelor Unite: "Este o expozitie extraordinara. Mi-a oferit un minunat prilej sa cunosc folclorul romanesc si astfel sa pot intelege mai bine viata si cultura romanilor. Anual, Festivalul <<Folklife>> atrage foarte multa lume de pe tot cuprinsul Statelor Unite si din diverse segmente ale societatii americane si de aceea expozitia are o foarte mare audienta. Personal, eu cred ca participarea Romaniei la festival a fost o foarte buna investitie in imaginea Romaniei".

Daniel si Cezarina Ionescu, Milford: "Am regasit, dupa aproape 19 ani, sufletul romanesc in sarbatoare. Ne-am amintit de copilarie, de sarbatoarea Pastilor cu oua incondeiate, am ascultat-o cantand pe tesatoarea Adela Petre si ne-am inchinat in bisericuta maramureseana din lemn. Ne-am amintit de serile bucurestene din timpul studentiei noastre, cand in aer plutea cantec de vioara si... miros de mititei, la fel ca aici, la Washington. Dar dincolo de parerile noastre <<sentimentale>> ne-am bucurat ca, in sfarsit, America descopera o Romanie <<de altadata>> si dintotdeauna, dar plina de prospetime, o Romanie vie si foarte comunicativa".

Nevine Roth, Ottawa (Canada): "Am venit la Washington pentru ca sotul meu este roman, ajuns in Canada cand era copil. Pana acum n-am fost niciodata in Romania si de aceea am vrut sa aflu cate ceva despre tara in care s-a nascut sotul meu. Am descoperit un taram minunat, cu oameni care danseaza dansuri stravechi, cum mi-a explicat sotul meu ca este <<Calusul>> din timpurile romanilor, cu oameni care canta din frunza si lucreaza lutul ca acum mii de ani, transformandu-l in farfurii, oale minunat impodobite. La noi in familie, de Pasti, soacra mea inroseste oua. Aici am descoperit o arta foarte rafinata, aceea a pictatului oualor. Ne-am cumparat si o icoana pe care tocmai o pictase o maica. Acum sunt foarte nerabdatoare sa vin in Romania impreuna cu sotul meu si cu copiii, sa-i cunosc pe romani acasa la ei".


Pagina realizata cu sprijinul Ambasadei romane din Washington.