Cosul cu targuieli

Redactia
Salate grecesti. (Le mananci si le pomenesti). Nimeni nu pune atata soare si arome in farfurie ca urmasii lui Hercule. Salata cu castraveti si iaurt (Tsatsiki). Ingrediente (pentru 4 persoane): 500 g iaurt gros, 1/2 castravete (cam 200 g), 4 catei de usturoi, sare, piper, masline negre pentru garnisit...

Salate grecesti
(Le mananci si le pomenesti)

Nimeni nu pune atata soare si arome in farfurie ca urmasii lui Hercule

Salata cu castraveti si iaurt (Tsatsiki)
Ingrediente (pentru 4 persoane):
500 g iaurt gros, 1/2 castravete (cam 200 g), 4 catei de usturoi, sare, piper, masline negre pentru garnisit.
Mod de preparare: Se spala castravetele, se curata de coaja si se da pe razatoarea mare. Se amesteca cu o lingurita de sare si se lasa sa iasa zeama din el.
Cateii de usturoi curatati se piseaza sau se dau pe razatoare si se amesteca cu castravetii bine storsi.
Se adauga iaurtul, se sareaza, se pipereaza si se pune la rece. Inainte de-a o servi, se garniseste cu masline negre.

Crema picanta de branza
Ingrediente (pentru 4 persoane):
200 g telemea, o ceapa, 2 catei de usturoi, 2 ardei iuti (rosii), 4-5 linguri iaurt gros, sare, piper, 2 lingurite boia dulce, 6 masline verzi, 4 felii de lamaie.
Mod de preparare: Se pune branza in apa rece la desarat (circa 2 ore), dupa care se lasa sa se scurga, se faramiteaza intr-un castron si se zdrobeste bine cu o furculita (nu cu mixerul).
Ceapa si usturoiul se curata si se toaca marunt, iar ardeii iuti se despica, se indeparteaza semintele si nervurile si se taie fin de tot.
Se amesteca toate cu branza telemea si se adauga iaurtul pana ce se obtine o crema groasa. Se mai sareaza (eventual), se adauga piper si boia si se pune la rece.
Inainte de-a o servi, crema se garniseste cu jumatati de masline si felii de lamaie.

Salata greceasca
Ingrediente (pentru 4 persoane):
o salata creata (rosie-maronie), un castravete mare, o rosie mare (bine coapta), 2 ridichi, o ceapa mica, 8 masline negre, 60 g telemea, 2 linguri ulei de masline, o lingura otet, 1/2 lingurita maghiran uscat (oregano), sare, piper.
Mod de preparare: Se desfac frunzele de salata, se spala bine, se lasa sa se scurga si se rup bucati, apoi se aseaza pe un platou.
Se taie rosia cubulete, castravetii in bucati mai groase, iar ridichile si ceapa in felii subtiri. Toate, impreuna cu maslinele intregi, se imprastie peste bucatile de salata. Se taie branza cubulete de circa 1 cm si se adauga la celelalte ingrediente.
Se pun intr-un borcan (care se inchide bine) uleiul, otetul, maghiranul, sarea si piperul si se scutura bine de tot. Sosul astfel preparat se toarna peste salata doar inainte de-a o servi. La ingredientele indicate mai sus, se mai pot adauga fasii de ardei gras si sardele.

Salata de fasole alba cu legume
Ingrediente (pentru 4 persoane):
200 g fasole boabe (alba), 2 rosii, 2 cepe taiate fideluta, 3 cepe verzi tocate, 4 linguri patrunjel verde tocat, 1/2 ardei gras (gogosar, capia) taiat fasii. Pentru sos: 60 ml ulei de masline, o lingura zeama de lamaie, 2 lingurite marar verde tocat, sare, piper, 5 fileuri de sardele scurte (din conserva).
Mod de preparare: Se pune fasolea intr-o oala, se acopera cu apa si se pune pe foc. Cand da in clocot, se trage deoparte si se lasa - cu capac - sa se umfle circa o ora. Se scurge, se clateste, se toarna alta apa peste ea si se fierbe - cu capac - circa 40 de minute, pana ce se-nmoaie. Apoi se scurge din nou.
Rosiile se oparesc, se curata de pielita si se taie bucati mai mari.
Se pun intr-un castron fasolea, rosiile, ceapa taiata fideluta, ceapa verde tocata si fasiile de ardei si se amesteca bine. Se prepara sosul amestecand uleiul, zeama de lamaie, sarea, piperul si mararul tocat si se toarna peste salata. Se acopera cu un capac si se tine la frigider aproximativ o ora.
Sardelele se taie fasii subtiri si se aseaza peste salata, inainte de-a o servi.

Salata mediteraneana
Ingrediente (pentru 8 persoane):
o vanata mijlocie, sare, 3 linguri ulei, 250 g rosii mici (taiate in patru), 2 castraveti mici (taiati felii), o ceapa rosie (taiata rondele), 250 g telemea (taiata cubulete de 2 cm), 2/3 pahar cu masline negre fara samburi, 1-2 linguri frunzulite de busuioc (taiate fasii). Pentru sos: 5-6 linguri ulei de masline, 1-2 linguri otet, un catel de usturoi zdrobit, o lingura maghiran (oregano) proaspat, tocat marunt.
Mod de preparare: Se taie vanata cubulete de 2,5 cm, se aseaza pe o farfurie si se presara cu sare. Se lasa 30 de minute pana ce iese zeama, se clateste cu apa rece si se zvanta cu un stergar. Se incinge uleiul intr-o tigaie si se prajesc bucatile de vanata circa 2 minute, la foc potrivit, pana ce se rumenesc. Se lasa sa se scurga si sa se raceasca si se pun intr-un castron impreuna cu rosiile, castravetii, ceapa, branza, maslinele si usturoiul si se amesteca bine. Pentru prepararea sosului se pun toate ingredientele intr-un borcan cu capac (bine inchis) si se scutura 10 secunde, pana devine omogen. Se toarna peste salata si se amesteca bine, ca sa se incorporeze.

Dulciuri

Foietaj cu fragi sau zmeura
Ingrediente:
350 g faina, 250 g unt sau untura, 250 g zahar pudra, 250 g fragi sau zmeura, 2-3 galbenusuri, 2-3 linguri de zahar vanilat, 3-4 albusuri.
Mod de preparare: Aluatul se prepara dimineata, pentru ca in bucatarie sa fie racoare.
Se amesteca faina cu untul (untura) si galbenusurile si se framanta pana ce se obtine un aluat omogen. Se pudreaza cu faina si se intinde pe tabla de prajituri in forma dreptunghiulara, apoi se impatureste in patru, adunandu-se catre mijloc mai intai marginile lungi, apoi cele scurte (laterale). Se lasa aluatul sa stea 15 minute la rece, apoi iar se intinde cu sucitorul pe tabla infainata si iar se impatureste in patru. Se lasa sa stea 15 minute, apoi iar se impatureste in patru. Dupa ultima pauza de 15 minute, se intinde intr-o foaie subtire si se aseaza in tava de prajituri (unsa si presarata cu faina). Se da la cuptor, la foc iute, pana ce este coapta pe jumatate.
Separat, se bat spuma albusurile cu zaharul pudra si, cand e gata, se incorporeaza usor fructele spalate si bine zvantate. Se intinde spuma peste aluat si se da iarasi la cuptor, pana ce se rumeneste. Se scoate si se stropeste cu mana, cu putina apa rece, dupa care se mai pune la cuptor 2-3 minute. Se serveste calduta, taiata in bucati presarate cu zahar vanilat.