Cosul cu targuieli

Redactia
O masa la iarba verde. Nu exista vara fara mese la iarba verde si fara preparate de carne si de legume, perpelite pe carbunii unui gratar. Felurile pe care le prezentam sunt usoare, gustoase, cu conditia sa nu aprindeti focul cu benzina sau spirt sanitar . Salata de cartofi cu sos de mustar. Ingredien...

O masa la iarba verde

Nu exista vara fara mese la iarba verde si fara preparate de carne si de legume, perpelite pe carbunii unui gratar. Felurile pe care le prezentam sunt usoare, gustoase, cu conditia sa nu aprindeti focul cu benzina sau spirt sanitar

Salata de cartofi cu sos de mustar
Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 kg cartofi (fierti in coaja), un castravete, o legatura ridichi, 1/2 legatura praz (bulbi), 250 g rosii, 8 linguri ulei, 6 linguri otet, 2-3 lingurite mustar, sare, piper, o legatura patrunjel, o legatura marar.
Mod de preparare: Se curata cartofii si se taie felii sau cubulete. Castravetele, ridichile si bulbii de praz se curata si se taie marunt. Rosiile, spalate, se taie in opt. Se pun toate intr-un castron si deasupra se toarna sosul preparat din ulei, otet si mustar. Se gusta de sare si piper, se adauga verdeata tocata si se amesteca bine.

Cotlete de miel marinate
Ingrediente (pentru 8 persoane): 8 cotlete de miel (650 g). Pentru marinata: 3 catei de usturoi, 100 ml ulei, sare, piper, o crenguta de rozmarin, 1/2 legatura de cimbru, 1/2 legatura maghiran.
Mod de preparare: Se spala carnea si se zvanta. Se prepara marinata, amestecand usturoiul zdrobit cu ulei, sare, piper si ierburi aromate. Se pune carnea la marinat si se lasa cel putin patru ore sau - si mai bine - pana a doua zi.
Se scot cotletele, se preseaza putin intr-un stergar si se pun pe gratarul incins. Se lasa 5-8 minute pe fiecare parte, stropindu-se din cand in cand cu marinata.

Pastrav la gratar
Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 pastravi curatati (de 500 g fiecare), 2 lamai, 4 catei de usturoi, 2 legaturi de patrunjel, 1 legatura marar, 1 legatura busuioc, sare, piper, ulei pentru uns.
Mod de preparare: Se spala pestele si se zvanta intr-un stergar.
Se curata lamaia de coaja, se stoarce, iar coaja se taie fasii subtiri. Usturoiul se curata, se toaca marunt si se amesteca cu coaja de lamaie, frunzulitele de marar si patrunjelul.
Se sareaza si se pipereaza pastravii pe dinauntru si pe dinafara, se stropesc cu zeama de lamaie, se umplu cu amestecul de usturoi, coaja de lamaie si verdeata si se prajesc pe gratar circa 20 de minute, intorcandu-i pe fiecare parte.

Frigarui cu carnaciori
Ingrediente (pentru 8 persoane): 8 carnaciori (250 g), 2 ardei grasi (350 g), 2 dovlecei (350 g), 3 linguri ulei, sare, piper, un catel de usturoi.
Mod de preparare:
Legumele spalate si carnaciorii se taie bucati si se aranjeaza (alternativ) pe tepuse.
Se amesteca uleiul cu sarea, piperul si usturoiul zdrobit. Se pun frigaruile pe gratar si se prajesc 10-12 minute, intorcandu-le mereu si ungandu-le cu amestecul de ulei si usturoi.

Cartofi copti pe carbuni
Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 cartofi mari (a 350 g fiecare).
Mod de preparare: Se spala cartofii cu coaja cu tot si se invelesc (separat) in folie de aluminiu.
Se pun direct pe carbunii incinsi si se coc o ora si jumatate.

Porumb copt
Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 stiuleti de porumb (de lapte), 100 g unt, sare, piper, 1/2 legatura patrunjel.
Mod de preparare: Se pun stiuletii pe gratar si se coc circa 30 de minute, intorcandu-i mereu si ungandu-i cu unt.
Cand sunt gata se presara cu piper, sare si patrunjel verde tocat marunt.

Frigarui cu legume
Ingrediente (pentru 8 bucati): 2 ardei grasi (300 g), 1/2 legatura praz (bulbi), 16 ciuperci (mici) proaspete (175 g), 8 rosii mititele (200 g), unt pentru uns.
Mod de preparare: Se curata ardeii si prazul, apoi se taie in 16 bucati.
Se curata ciupercile, se spala rosiile si se taie in doua.
Se aranjeaza legumele (alternativ) pe tepuse si se pun frigaruile pe gratar.
Se prajesc circa 8-10 minute, intorcandu-le mereu si ungandu-le cu unt.

Prajitura picanta cu masline (se prepara cu o zi inainte)
Ingrediente (pentru 12 bucati): 300 g faina, 3 lingurite praf de copt, o lingura de sare, piper, o lingurita cimbru, o lingurita rozmarin (taiat marunt), 70 ml lapte, 70 ml ulei, 4 oua, 50 g masline verzi, 50 g masline negre (fara samburi).
Mod de preparare: Se amesteca faina cu praful de copt, se adauga laptele, uleiul, ouale, ierburile aromate, sarea si piperul si se framanta un aluat neted. Cand e gata, se incorporeaza maslinele taiate mai mare.
Se unge o forma de tarta (24 cm diametru), se toarna aluatul in ea si se baga la cuptorul incins (180 grade C). Prajitura se coace 35-40 de minute. Atentie: pentru ca aluatul sa nu se innegreasca, maslinele se incorporeaza usor, cu ajutorul unei linguri de lemn, numai cand aluatul este gata. Nu se foloseste mixerul!

Dulciuri

Tort cu branza de vaci si capsuni
Ingrediente (pentru 12 bucati): 150 g biscuiti, 125 g unt, 25 g alune prajite (tocate marunt), 600 g branza grasa de vaci, 300 g iaurt, 3 linguri zeama de lamaie, 250 g capsuni mai mici, 75 g zahar, un pachet gelatina pentru tort (praf).
Mod de preparare: Se pun biscuitii intr-o punga si se sfarama cu sucitorul cat mai marunt.
Se amesteca cu untul si se aseaza pe fundul unei forme de tort, captusita cu hartie cerata. Deasupra se presara 3/4 din alunele tocate.
Se amesteca bine (eventual cu mixerul) branza de vaci, iaurtul si zeama de lamaie.
Separat, se face un piure din 150 g de capsuni, se adauga zaharul si gelatina, se pune pe foc sa dea cateva clocote si pe urma se incorporeaza in crema de branza. Se pun deoparte cateva capsuni, iar celelalte se taie marunt si se introduc in crema.
Se toarna compozitia in forma (peste stratul de biscuiti cu unt), se baga la frigider si se lasa circa 3 ore. Se garniseste cu restul de capsuni si alune.