Cititorii intreaba

Redactia
Cititorii Intreaba. "Baiatul meu are lichid cefalorahidian". Am un baietel de 13 ani, care la 5 ani a suferit un accident rutier, soldat cu fisura craniana. A stat in coma doua zile si a putut vorbi abia dupa alte cinci zile. De atunci, ni s-a spus sa mergem anual cu el la Spitalul nr. 9 di...

Cititorii Intreaba

"Baiatul meu are lichid cefalorahidian"
Am un baietel de 13 ani, care la 5 ani a suferit un accident rutier, soldat cu fisura craniana. A stat in coma doua zile si a putut vorbi abia dupa alte cinci zile. De atunci, ni s-a spus sa mergem anual cu el la Spitalul nr. 9 din Bucuresti, unde a fost internat. Anul acesta, am fost cu el la tomograf, la Spitalul "Budimex", si i s-a pus diagnosticul de hidrocefalee. Am mers din nou la Spitalul nr. 9, la dl. dr Danaila, care ne-a spus sa nu ne facem probleme, ca baiatul n-are nimic. Copilul se comporta normal, atat doar ca nu poate invata, este printre ultimii din clasa si ameteste uneori, cand se ridica brusc. Eu nu-l vreau destept, eu il vreau sanatos. De aceea, va rog sa-mi faceti un bine si sa publicati aceste randuri, poate stie cineva cum ar putea fi eliminat acel lichid cefalorahidian, care deocamdata este mai mult decat normal, sau de ce anume trebuie ferit copilul pentru a nu se acumula mai mult lichid. Va multumesc si sa va dea Dumnezeu sanatate si putere de munca pentru minunata dv. revista.
Duma Tirut - Str. Mare a Unirii, bl. 57, ap. 1, Focsani

"Nepotica mea are infirmitate motorie cerebrala"
A implinit 3 ani si 8 luni. La ora actuala, nici capul nu si-l poate tine ridicat decat 1-3 minute. Nu pronunta nici un cuvant. Ultimul rezultat al tomografului arata "atrofiere corticala generalizata cu adancirea santului scizurilor si moderata dilatare a sistemului ventricular". Toata gimnastica inceputa la 8 luni, precum si tratamentul facut pana in prezent, n-au dat rezultate. Sunt mai mult decat disperata. Poate imi recomanda cineva un tratament care sa o ajute. Va multumesc.
Mihaela S. - Ploiesti

"Sora mea sufera de ciroza cu ascita, diabet insulino-dependent, Waldenstršm"
Este in varsta de 76 de ani si prezinta o ascita pronuntata, asupra careia s-au facut incercari de extractie prin punctie, insa lichidul a fost deosebit de vascos. I s-au injectat mai multe flacoane de albumina umana, insa fara a i se imbunatati situatia. In plus, picioarele (de la genunchi in sus) si mana dreapta s-au umflat peste masura si nu mai raspund la tratamentul cu diuretice (Spironolactona si Furosemid). Rugam pe aceasta cale pe cei competenti sau pe cei care au avut pe cineva in familie intr-o asemenea situatie sa ne dea un raspuns urgent in paginile revistei, salvand astfel viata atat de greu incercata a surorii mele. Multumesc redactiei, care ajuta prin aceste rubrici atatia si-atatia oameni. Dumnezeu sa va rasplateasca efortul.
Garbacea Valeria - Str. Eroilor nr. 17, Ploiesti, cod 2000

"Cautam urgent pungi de plastic care suplinesc functiile vezicii biliare"
Unchiul meu - o fiinta foarte draga si singura ruda apropiata din familie, dupa moartea parintilor mei - a fost operat la Fundeni de cancer la vezica urinara, cu extirparea totala a vezicii. A fost la un pas de moarte. De trei luni, intrebam disperati pe la toate unitatile Centrofarm de pungi de plastic care se lipesc de piele pentru a suplini functiile vezicii urinare. Degeaba. Promisiuni si atat. Daca bunul Dumnezeu a vrut sa-l puna pe picioare, sa invinga moartea, lipsa acelor pungi il deprima si-l arunca la marginea deznadejdii. Va rog din tot sufletul, ajutati-ne sa intram in contact cu oameni din tara care au aceeasi afectiune, ca sa putem obtine aceste pungi, vitale pentru el. In speranta ca vom primi un raspuns, va multumim din suflet.
Craciun Catalina - Str. Closca nr. 13, bl. Ps1g, ap. 74, Tiglina I, Galati, tel. 036/45.50.11

"Un tanar de 25 de ani sufera de boala Wilson (cupru in sange)"
Multa sanatate si noroc va ureaza din Moldova, de la Iasi, doi batrani care va iubesc si va respecta pentru binele ce-l faceti oamenilor. Va scriem pentru a ne ajuta sa dam, la randul nostru, o mana de ajutor. In vecini, avem un tanar de 25 de ani, care pana in luna februarie era sanatos, inalt, voinic ca bradul, dar deodata o boala naprasnica a dat peste el: boala Wilson (cupru in sange). Este student la o facultate din Iasi. L-au dus parintii la cei mai buni medici, cheltuind cu el o avere, dar fara rezultat. Nimeni nu le spune nimic concret si nu le recomanda sa-l interneze. Baiatul este complet paraplegic, incat nu se mai poate folosi deloc de maini. Parintii sunt distrusi. In permanenta sta cineva cu el sa-l ingrijeasca. Ii rugam din tot sufletul pe cititorii revistei, daca exista printre ei cineva care se trateaza de aceasta boala sau daca stie medici care cunosc tratamentul acestei boli si evolutia ei finala, ori spitale unde se poate trata, sa fie amabili si sa-i dea disperatului tanar o mana de ajutor. Suntem si noi batrani si avem necazurile noastre, dar ele ni se par neinsemnate cand vedem oameni tineri suferind mai mult decat noi.
Aurica si Costel - Iasi

(Intr-un caz similar, publicat in urma cu 3-4 ani in revista, cineva recomanda o "spalare uscata" a organismului, cu un regim sever de post fara apa, motivand ca este singurul mod de epurare a apei celulare. Se recomandau 15 zile de post, o zi post negru - fara mancare si fara apa, o zi de alimente usoare, vegetariene, netrecute prin foc, apoi iar post negru, si tot asa, pana la capatul perioadei. In caz ca vecinii dv. se vor decide si pentru varianta aceasta, e bine sa consulte medicul de familie. Asteptati cu incredere si raspunsurile cititiroilor nostri.)

"Tatal nostru are limfom non-Hodgkinian"
Sunt fiica unui om care timp de 15 ani a muncit pentru a-si intemeia o familie care sa aiba conditiile necesare unui trai decent. Acum doi ani, s-a imbolnavit de o maladie ingrozitoare, care il macina continuu: limfom non-Hodgkinian. Ganglionii se inmultesc permanent, au crescut, se afla in zona gatului asemenea unor lanturi, sub brate, pe organele interne; cateodata nu mai poate nici sa-si miste membrele. De doi ani face tratament la Spitalul Fundeni, unde au inceput sa-i introduca sange. Hemoglobina ii creste putin, dar cand vine acasa, iar se termina totul. Va scriu cu disperare; suntem doi copii care au nevoie de tatal lor pentru a fi in rand cu ceilalti. Daca puteti sa ne ajutati cumva, va rugam sa o faceti cat mai repede. Sora mea este in clasa a Vi-a, iar eu in clasa a X-a. Cei care sunt cu mila bunului Dumnezeu sa ne-ajute, pentru tatal nostru. (Te rog, Doamne, ai grija de noi si de parintii nostri!)
Tembereanca Raluca Cristina - Sat Sardanesti, com. Plopsoru, jud. Gorj, cod 1451

"Caut planta numita Silur, pentru baiatul meu care are o tumora la ochi"
Am un baiat de un an si sase luni, cu o tumora la ochi, si am nevoie urgenta de planta Silur (sau ceai gata preparat), pe care Valeriu Popa o recomanda in cazurile de cancere la ochi.
Miron Elena - B-dul Rusca nr. 4, bl. 17, ap. 213, Hunedoara, cod 2750, tel. 054/72.33.77

"Cautam un specialist in diabet infantil"
Nepotelul meu sufera de diabet insipid pitressinorezistent, diagnostic pus acum doi ani la Institutul Parhon, cand i s-a prescris un singur medicament: Nefrix, pe care nu a putut sa il ia. In prezent, bea cate 10 litri de apa pe zi si nu tine nici un regim. Daca stie cineva vreun medic specialist in diabet infantil sau vreun tratament sigur, il rugam sa ne comunice aceste informatii prin intermediul revistei.
Rodica - Iasi

"Caut urgent petrol distilat"
Tatal meu sufera de neoplasm digestiv cu extensie esofagiana. A slabit peste 15 kg, nu poate inghiti nimic solid, bea numai ceai sau lapte, si acestea cu foarte mare greutate. Intrucat nu mai avem nici o solutie, as dori sa-i aplicam un tratament cu petrol distilat, despre care am auzit ca ar da rezultate. Am incercat la Ploiesti, la Rafinaria "Vega", dar de doi ani nu se mai produce. Intrucat micogenilul nu se comercializeaza oficial, ii rog pe cei care ma pot ajuta sa mi se adreseze nemijlocit.
Dobre Didina - Str. Luceafarului, bl. Eg, sc. A, ap. 8, Calarasi, tel. 042/32.00.38

(Atentie sporita la sarlatani! Sa nu va vanda gaz lampant in loc de petrol rafinat, care se distileaza in conditii speciale!)

"Am urgenta nevoie de plasa de eventratie resorbabila (plasa catgut)"
Ma adresez dv. cu speranta ca ma veti ajuta, deoarece de cativa ani ma chinui din cauza unei boli. Am fost operata in urma cu cinci ani la stomac, fiindu-mi necesara de urgenta plasa de eventratie resorbabila (plasa catgut), care m-ar ajuta sa redevin un om normal, dar nu stiu de unde sa fac rost. Am incercat la Organizatia de ajutor medical "Asklepyos", dar n-au mai primit un asemenea produs de circa doi ani. Diagnosticul medical este: Eventratie mediana supra-subombilicala voluminoasa, multirecidivata (intoleranta la materialul de sutura). Trimit aceste randuri spre publicare, cu gandul ca cineva imi va recomanda locul de unde pot face rost de plasa catgut. Sper mult in ajutorul dv.! Cu multumiri,
Pacurariu Maria - Str. Rodnei nr. 36, Cluj-Napoca