Cosul cu targuieli

Redactia
Racoriti-va cu salate. Nu exista mancaruri mai potrivite cu zilele calde decat salatele: o farfurie mare, plina cu legume proaspete de sezon, bogate in vitamine si sarace in calorii. Pentru a le servi ca mancare principala de pranz, e ideal sa le combinam cu branzeturi, oua, peste si carne, adaugand...

<em></em>

<em>Racoriti-va cu salate</em>

Nu exista mancaruri mai potrivite cu zilele calde decat salatele: o farfurie mare, plina cu legume proaspete de sezon, bogate in vitamine si sarace in calorii. Pentru a le servi ca mancare principala de pranz, e ideal sa le combinam cu branzeturi, oua, peste si carne, adaugandu-le si un sos usurel si picant. Preparati retetele noastre si nu veti lasa in farfurie un strop.

<em>Salata taraneasca cu branza de oaie</em>

Ingrediente (pentru 4 persoane): 200 g fasole verde din conserva, 1 capatana salata verde, sare, piper, 1 dovlecel, 1 telina, 100 g masline, 350 g rosii.

Pentru marinata: 1 catel de usturoi, 3 linguri de otet, 3 linguri de untdelemn, 1/2 legatura cimbru.

Pentru crema de branza: 400 g branza telemea tare, 50 ml lapte, 50 ml untdelemn, 1 legatura de busuioc verde (daca gasiti), piper, 2 ardei.

Mod de preparare: Se scoate fasolea din conserva si se scurge bine in sita. Se spala si se curata salata verde, se taie in fasii late cam de 2 cm. Se curata telina si dovlecelul, se taie in cubulete, se fierb in apa cu Vegeta sau Knorr vreme de 5 minute, apoi se scot, se scurg si se lasa sa se raceasca. Se curata rosiile si se taie in opt. Se amesteca toate ingredientele de mai sus, plus maslinele negre. Pentru marinata: Se rade usturoiul si se amesteca cu ulei, otet, sare, piper si frunzele de cimbru verde, rupte marunt. Se toarna peste salata. Pentru sosul de branza: Se rade branza telemea pe razatoare, se amesteca cu laptele, untdelemnul, frunzulitele verzi de busuioc si piperul macinat, pana ce se obtine o crema groasa. Se curata ardeii si se taie in patru (pe lung). Fiecare corabioara se umple cu crema de branza. Se aseaza in farfurie, langa salata.

<em>Salata cu ochiuri romanesti</em>

Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 salata verde, 1/4 varza alba, 1 andiva, 10 linguri de otet, 4 linguri de untdelemn, sare, piper, 2 fire de ceapa verde, 1 catel de usturoi, 100 g nuci, 1 fir de cimbru verde, 75 ml vin alb, 4 oua, 40 g cascaval ras.

Mod de preparare:Se curata si se spala salata, se zvanta de apa, se taie in fasii de 3 cm. Se amesteca doua linguri de untdelemn cu doua linguri de otet, sare si piper, apoi se toarna sosul peste salata. Se curata ceapa verde si usturoiul. Ceapa se taie in bucati de 1 cm, usturoiul se taie in ineluse subtiri. Se calesc in doua linguri de untdelemn. Se pun peste ele miezul de nuca taiat in bucatele mai mici, frunzulitele de cimbru (daca nu gasiti cimbru verde, puteti pune si cimbru uscat). Cand nucile se inmoaie putin, se toarna in tigaie trei linguri de otet amestecate cu vinul alb. Se lasa totul sa fiarba vreme de 5 minute, in vas acoperit, la foc mic. Se potriveste de sare si de piper, se toarna caldut peste salata verde. Intre timp, intr-un vas mare, se pun doi litri de apa, amestecata cu restul de otet si o lingura de sare. Cand da in clocot, se reduce flacara aragazului si se pun in apa ouale sparte, unul dupa altul (ochiuri romanesti). Dupa ce se coaguleaza se scot, li se taie frumos marginile si se pun peste salata. Se presara deasupra cu cascavalul ras.

<em>Salata de macaroane cu ton</em>

Ingrediente (pentru 4 persoane): 250 macaroane scurte, sare, 1 lingura de untdelemn, 1/2 telina (cam 250 gr.), 1 castravete, 200 g masline, 2 conserve de ton in ulei (a 150 g fiecare).

Pentru sos: 2 catei de usturoi, 2 legaturi de busuioc verde, 1 legatura de patrunjel, 1 lingura de nuci macinate sau date pe razatoarea cea mica, 5 linguri suc de lamaie, 6 linguri de untdelemn, piper.

Mod de preparare: Se fierb macaroanele in apa cu sare circa 10-12 minute, se scurg de apa, se amesteca cu putin untdelemn. Se curata telina si castravetele, se spala. Castravetele se taie intai pe lung in doua, apoi se taie lateral in rondele subtiri. Telina se da pe razatoarea cea mare. Separat, se scurg maslinele si tonul de ulei. Pentru sos: se curata cateii de usturoi, se dau pe razatoarea cea mica, se amesteca cu patrunjelul si busuiocul tocate marunt, nucile rase, sucul de lamaie, piperul, sase linguri de untdelemn. Se bat bine cu furculita ca sa se formeze o emulsie, apoi se amesteca cu castravetii si telina, maslinele fara samburi si tonul. Se toarna totul peste macaroanele fierte. Se gusta salata de sare, lamaie si piper.

<em>Dulciuri</em>

<em>Prajitura cu capsuni</em>

Ingrediente (pentru 12 bucati): 250 g iaurt, 2 oua, 100 g zahar, 60 g unt, 125 g faina, 125 g gris, 1/2 pachet de praf de copt, 3 linguri de gem de capsuni, 250 g frisca, 300 g capsuni mici, o lingura de zahar pudra.

Mod de preparare: Se incalzeste dinainte cuptorul. Se amesteca iaurtul cu ouale, zaharul si untul inmuiat. Se adauga faina, grisul, praful de copt si se amesteca bine. Se pune aluatul intr-o forma de tort unsa cu grasime si se pune la copt vreme de 45 de minute. Se lasa blatul la racit si se taie in doua pe lat. O jumatate se unge cu gem, cealalta se pune deasupra. Se intinde un strat de frisca peste blatul superior. Se trec capsunile prin jet de apa (puse intr-o sita) si se lasa sa se scurga. Se curata de frunzulite si se taie in doua (daca sunt mari). Se pun peste frisca, fruct langa fruct, si se presara cu zahar pudra.

<em>Crema cu branza de vaci si capsuni</em>

Ingrediente (pentru 4 persoane): 375 g branza de vaci proaspata, 200 g iaurt pasteurizat, 50 g zahar, o portocala, 400 g capsuni, 30 g miez de nuca, 50 g ciocolata cu lapte taiata marunt, 2 linguri de stafide, cateva frunze de menta proaspata (daca aveti).

Mod de preparare: Se amesteca iaurtul cu branza si zaharul pana devin o pasta omogena. Se opareste portocala, se sterge si se rade. Coaja se pune in branza cu iaurt. Se spala capsunile, se curata si se taie in doua. Se taie miezul de nuca in bucatele, la fel si ciocolata. Capsunile si ciocolata se incorporeaza in masa de iaurt si branza. Nucile si stafidele se presara deasupra (si frunzulitele de menta rupte marunt - facultativ).