Foileton

Redactia
Jocuri si concursuri. O transmisiune in direct din Parlamentul Romaniei seamana, printre altele, si cu asa-numitele "jocuri si concursuri" televizate. Public care aplauda, incurajeaza sau huiduie, indivizi care se urca nechemati la tribuna pentru un drept la replica ce se dovedeste a fi aiu...

Jocuri si concursuri

O transmisiune in direct din Parlamentul Romaniei seamana, printre altele, si cu asa-numitele "jocuri si concursuri" televizate. Public care aplauda, incurajeaza sau huiduie, indivizi care se urca nechemati la tribuna pentru un drept la replica ce se dovedeste a fi aiurea in tramvai, participanti care motaie (c-asa-i la Motiune, nu?), vorbitori care deapana amintiri sau pur si simplu bat campii. Singura diferenta e ca rezultatul concursului se stabileste dupa joaca cu bile albe si negre in urnele respectiv alba si neagra si se transmite peste o ora sau doua dupa spectacol. Un joc cu audienta medie sau mica, plictisitor in cele din urma, spectacol mediocru si fara prea mult suspans, de vreme ce o motiune de cenzura fara sanse nu intruneste nici macar atitea voturi cite semnaturi adunase inainte de vot (???). Pierdere de timp pentru telespectatori, artisti mediocri si previzibili, dar bine platiti.

In acest timp, poporul, printr-una dintre vocile sale tacit autorizate - Florin Calinescu la "Chestiunea zilei" - zice: "Ba, ce de mai tepe am luat in ultimii zece ani! Unde esti tu, Tepes Doamne?". Iar unui taran din judetul Hunedoara ii cade la picioare un meteorit in timp ce coseste in livada. Semne... Dar cum sa le interpretezi? Chiar sint sanse sa vina Tepes, sau meteoritul este urina inghetata din Wc-ul unui avion? Sigur, asta se va vedea la analiza, daca frigiderul dispensarului din comuna vecina, unde se mai pastreaza o bucata, nu se va strica sau daca nu cumva Conel intrerupe curentul. Vom vedea.

Aceasta forma a marketingului de a vinde un produs prin jocuri, concursuri si cistiguri in diverse alte produse - unele dorite, altele surpriza - este relativ noua la noi, dar a luat o asemenea amploare, incit nici nu mai stii ce cumperi, ce poti "cistiga" si nici cit platesti efectiv per ansamblu. Cifrele din josul imaginii prin care ofertantii sint obligati sa te anunte costul impulsurilor (9000 lei - 30 secunde) s-au facut tot mai mici si ilizibile sau lipsesc cu desavarsire. Tara a devenit o uriasa loterie vizuala, in care nimeni nu-si poate evalua cu precizie sansele. Intr-un fel e vesel, daca stai deoparte si nu te amesteci. Altfel, daca te bagi pina la urma in joc si nu cistigi nici azi, nici miine si - de regula - niciodata, atmosfera devine irespirabila. Pentru ca alte si alte jocuri si concursuri te imbie sa mai incerci si poimiine. Deschizi febril pachetul de detergent si cauti cuponul pe care sa-l trimiti cu Posta la o Casuta Postala de unde astepti sa fii tras la sorti si sa cistigi. In ritmul asta, in curand, si parlamentarii vor fi chemati la vot cu bila-surpriza neagra sau bila-surpriza alba.

Problema e ca si acei oameni intelepti care stau deoparte si se abtin sa joace la "Robingo" sau sa telefoneze la 89... etc., platesc si ei, fara voia lor si uneori fara sa stie, micile contributii din care se aduna marile si stralucitoarele cistiguri, iar buzunarele le sint tot mai goale. Impotriva acestui subtil flagel inca nu s-au gasit remedii sau alte forme de protectie. Sa lansam un concurs. Inventatorului - recompensa.

Mircea Nedelciu