George Angelescu Monteoro

Iulian Ignat
Triumf european cu <<Ciocarlia>> si formatia de rock a lui Peter Maffay. Succesul repurtat de artistii romani pe marile scene ale lumii ne aduce intotdeauna speranta si bucurie.

Succesul repurtat de artistii romani pe marile scene ale lumii ne aduce intotdeauna speranta si bucurie, mai ales atunci cand el se datoreaza unor teme traditionale, pur romanesti. Iata motivul pentru care il aducem din nou in prim plan pe George Angelescu Monteoro, elev al lui Sergiu Celibidache (ce spunea despre el ca este "un talent remarcabil, excelent compozitor si un solist stralucit"), oboist si muzician cu o activitate concertistica foarte apreciata, atat in Europa, cat si in America.

Anul trecut, George Angelescu a fost invitat sa ia parte la un proiect de amploare al unuia dintre cei mai iubiti cantareti din pop-rock-ul german, Peter Maffay (originar din Brasov). "Begegnungen" ("Intalniri") a fost albumul care a adus laolalta artisti de pe cinci continente, de la aborigeni din Australia la bluesmani din Louisiana, artisti pop, new-age si din sfera clasica, intre care si celebrul tenor Jos Carreras. "Fara politica, fara religii, fiecare artist a adus traditia locului sau de obarsie. Asta a fost frumusetea ideii lui Maffay", ne spune George Angelescu.

"Begegnungen" a fost foarte bine primit, a depasit lejer cota de doua milioane de exemplare vandute, devenind disc de aur si apoi de platina. A urmat la sfarsitul lui "98 un turneu european, cu 29 de concerte sustinute in sali mari sau stadioane din Germania, Austria si Elvetia. Cea mai mica sala a fost in Frankfurt: 12.000 de locuri, dar si acolo s-au dat cinci concerte, cu casa inchisa. Eram 42 de artisti pe scena, iar show-ul era sustinut de 118 tehnicieni, costurile pentru o singura seara fiind de un milion de marci. A fost perfectiunea intruchipata. "Show-ul dura 4 ore, dar lumea nu mai voia sa plece acasa." In aceasta atmosfera electrizanta, "Ciocarlia" a avut un impact imediat, o "Ciocarlie" intr-un ritm modern, cu George Angelescu la oboi, acompaniat de formatia rock a lui Maffay. "Peter s-a nascut in Brasov si m-a rugat ca pe langa <<Ciocarlia>> sa mai cant o doina. Am ales <<Culorile cerului>>, o piesa cu influente folclorice scrisa de mine, la care am fost acompaniat de un ansamblu de fete de la Filarmonica <<George Enescu>> din Bucuresti. Am prezentat si un program Bach - Mozart. Am rupt usile si cu clasicul."

Succesul de care s-a bucurat turneul si dublul Cd imprimat cu aceasta ocazie a adus pentru George Angelescu un contract cu una din principalele Case de discuri axate pe genul clasic. Prima etapa pentru "Monteoro Masters Chamber Soloists" este imprimarea, in iunie, la Mnchen, a unui album ce va contine teme clasice si doua piese proprii, "Impresii transilvanene" si "Lumini si Umbre". Vor urma videoclipuri si un turneu cu invitati, in care noua formula pusa la punct de George Angelescu va avea rolul principal.

"<<Monteoro Master Chamber Soloists>> este un ansamblu format din absolvente ale Academiei de Muzica din Bucuresti, titulare ale Filarmonicii <<George Enescu>>, in care am mare incredere. Ele s-au descurcat de minune in turneul cu Peter Maffay, canta impecabil si-s si frumoase foc."