Cand arta si turismul se impletesc...

Corina Pavel


[sapou]Tabara de sculptura la hotelul "Lebada"
de pe insula Sf. Pantelimon[/sapou]Prima tabara de sculptura din Bucuresti se desfasoara in incinta Complexului Hotelier "Lebada", pe insula Sf. Pantelimon: o oaza in marginea Bucurestiului, dar care pare a fi la departare de sute de kilometri prin tihna locului, prin pacea patriarhala care domneste asupra fostului asezamant manastiresc, ctitorit de domnitorul Grigorie Ghica (al carui nas de cununie a fost insusi Leopold I, imparatul Germaniei), cu trei sute de ani in urma. Intregind atmosfera locului, cinci sculpturi din marmura de Ruschita vor decora curtile interioare ale hotelului, incepand cu prima luna de vara a acestui an. Operele sunt semnate de cei mai importanti sculptori ai momentului - Titi Ceara, Laurentiu Mogosanu, Gheorghe Marcu, Adrian Parvu si Mihai Istudor (toti cunoscuti prin lucrarile lor de inspiratie religioasa), care au lucrat toata luna mai, spre descatusarea si desavarsirea formelor pe care - precum Michelangelo - le-au ghicit, fiecare dupa vibratia sa interioara, ascunse in blocul monolit de marmura.

Instalat de doar cateva luni in fruntea societatii "Capitol" S.A., de care apartine si ansamblul turistic hotelier "Lebada", directorul general, domnul Daniel Branzan, pare a fi venit cu lectia rentabilitatii turismului bine invatata: nu poti avea clienti, daca nu le oferi servicii de calitate - incepand de la comportamentul personalului si pana la atmosfera care domneste in fiecare odaie din hotel si in intreg spatiul inconjurator, care trebuie sa ilustreze bun simt si bun gust. Dorinta conducerii de a obtine o stea in plus, pe langa cele patru pe care le are in prezent hotelul "Lebada", este cu totul indreptatita. Aici pare a fi locul ideal pentru a face turism pentru arta si prin arta (asemenea complexuri hoteliere care sunt, totodata, si tabere permanente de creatie, sunt putine in lume), iar inzestrarea cu opere de arta poate fi relativ usor obtinuta, in conditiile in care, in Romania, sistemul nu permite artistului sa-si valorifice la un pret foarte mare lucrarile. Angajand in departamentul de imagine al societatii un artist - Georgia Lavric (cunoscuta creatoare a unor superbe tapiserii cu subiect religios), directorul societatii doreste ca aceasta prima editie a taberei de sculptura sa fie urmata de inca doua, care se vor desfasura pana in toamna acestui an, urmate de inca trei tabere de pictura, grafica si arta decorativa, toate cu acelasi scop: inzestrarea hotelului cu lucrari de arta (lucru cu totul laudabil, mai ales ca in mai toate hotelurile din Romania vezi agatate pe pereti numai tablouri kitsch sau reproduceri pe carton). De asemenea, complexul va mai avea o poarta de fier forjat, un mozaic si o turla in interiorul hotelului, care va deveni vitrou - pe care le vor lucra tot artistii plastici. Tot aici isi vor gasi locul cateva ateliere de mestesuguri traditionale, de mult uitate, si care merita a fi reinviate: un atelier de ferecaturi de icoane, unul de pictura religioasa (de icoane) si un altul de broderie bisericeasca. In spatiul acestui complex va fi organizata o galerie de arta, in care vor fi expuse lucrarile realizate in ateliere.

Asteptandu-l pe Laurentiu Mogosanu sa-si stearga de pe fata praful de marmura, care-l facea sa para el insusi o statuie vie, pentru a ne impartasi impresiile unui artist la lucru, am inteles, privind frumusetea nealterata a peisajului din jur, cat de important este pentru un creator sa-si gaseasca locul propice pentru a da viata ideilor. "E un loc foarte placut, poate unul dintre cele mai frumoase ca loc de lucru; de aceea, eu si colegii mei ne simtim bine aici. Pentru ca simti vibratia spirituala a unui loc binecuvantat de Dumnezeu, aerul curat si lacul din jur ne creeaza o stare propice creatiei. Ne-a placut foarte mult curtea mica, interioara, marginita de fostele chilii ale manastirii, unde, pe locul fostei biserici (demolate in anii comunismului), ne vom instala noi sculpturile. Lucrarea mea are un subiect religios, mai ales ca preocuparile mele sunt in directia asta. Cei care o vor vedea, in final, sper sa simta mesajul meu, acela ca aici a fost candva un lacas de cult si ca e o pace asupra locului acestuia, de parca ai fi la o distanta apocaliptica de tumultul Bucurestiului. Initiativa societatii <<Capitol>>, de a reuni aici o serie de mari artisti pentru a lucra, este binevenita, rasplata e la limita acceptabilului, dar placerea de a lucra este imensa."