Cosul cu targuieli

Redactia
Bucatarie de sezon. Supa rece de ridichi. Ingrediente (pentru 3 persoane): 1-2 legaturi de ridichi, 1 ceapa mica, 1 lingurita unt, 1 lingurita faina, 250 ml zeama de zarzavat (Knorr + apa), 250 g Kefir, sare, piper alb macinat, 1 lingurita mustar, 1 lingurita maioneza, 50 g slaninuta prajita.. Mod de p...

Bucatarie de sezon

Supa rece de ridichi

Ingrediente (pentru 3 persoane): 1-2 legaturi de ridichi, 1 ceapa mica, 1 lingurita unt, 1 lingurita faina, 250 ml zeama de zarzavat (Knorr + apa), 250 g Kefir, sare, piper alb macinat, 1 lingurita mustar, 1 lingurita maioneza, 50 g slaninuta prajita.

Mod de preparare: Se curata ridichile, se spala si se taie feliute. Ceapa, curatata, se toaca marunt si se caleste in untul incins (pana devine sticloasa). Se adauga ridichile, se presara faina, se dunstuiesc putin si se sting cu zeama de zarzavat. Se fierb circa 5 minute, dupa care se lasa sa se raceasca. Se incorporeaza Kefirul si se mixeaza (sau se trec printr-o sita) pana ce se obtine un piure fin. Se adauga sare, piper, mustarul si maioneza si se lasa supa sa se raceasca bine (cel putin o ora). Se serveste cu feliute de slanina prajita.

Risotto cu legume de primavara

Ingrediente (pentru 4 persoane): 300 g orez, 3 cepe verzi, 150 g fasole verde, 200 g mazare, 200 g dovlecei, 1 morcov, 100 g unt, 2 cuburi de supa concentrata de legume (Knorr, Vegeta etc), 10 ml vin alb sec, 30 g parmezan (cascaval), sare, piper.

Mod de preparare: Se curata fasolea, se rupe bucati (circa 3 cm), se baga intr-o oala cu apa sarata clocotita si se fierbe 7 minute. Dovleceii se taie rondele, se alege mazarea, se taie marunt morcovul curatat si spalat. Se pune la fiert un litru de apa, se adauga cuburile de Knorr, se lasa sa se dizolve, se amesteca si se ia oala de pe foc. Intr-o tigaie, se incinge untul (50 g) si se caleste timp de 5 minute ceapa tocata marunt (la foc mic). Se adauga orezul si se amesteca pana ce boabele devin translucide. Se toarna vinul alb si jumatate din apa cu Knorr. Se amesteca bine si se lasa sa fiarba la foc foarte mic adaugand cate putina zeama, pe masura ce orezul o absoarbe. Intr-o cratita cu apa sarata (clocotita) se pun la fiert mazarea si morcovul, se lasa 5 minute, apoi se introduc rondelele de dovlecei, se mai lasa 5 minute, se iau de pe foc si se scurg. Se incorporeaza legumele fierte in risotto si se mai lasa sa dea cateva clocote. Cand orezul s-a fiert, se stinge focul si se adauga untul ramas. Se amesteca si se lasa 3 minute sa se odihneasca. Se serveste decorat cu felii de parmezan (cascaval).

Cod cu ciuperci si praz

Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 fileuri de cod (a 150 g), 2 linguri zeama de lamaie, 500 g ciuperci, 2 tulpini de praz (300 g), sare, faina, 5 linguri ulei, piper, 10 g unt (margarina), 2 linguri vin alb, 1 lingura smantana.

Mod de preparare: Se spala pestele cu apa rece, se zvanta si se stropeste cu zeama de lamaie. Ciupercile se curata si se taie in doua, prazul - spalat si curatat - se taie rondele. Se lasa pestele sa se scurga bine, se sareaza, se da prin faina si se prajeste in 3 linguri de ulei incins, intre 3-5 minute pe fiecare parte (la foc potrivit). In restul de ulei se prajesc ciupercile si rondelele de praz, dupa care se adauga vinul, smantana si untul sau margarina. Se acopera tigaia cu un capac si se lasa sosul sa fiarba incet, la foc mic, circa 3 minute. Se gusta de sare si piper si se serveste langa codul prajit, eventual si cu cartofi fierti.

Pui cu tarhon

Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 pui taiat in opt bucati, 200 g orez, 2 linguri ulei, 50 g unt, 2 cepe mici, 1 tulpina de telina, 1 cub de supa concentrata de pasare (Knorr), 200 ml smantana groasa, 1 legatura tarhon, sare, piper.

Mod de preparare: Se taie marunt ceapa si telina, si se dizolva cubul Knorr in 150 ml apa fierbinte. Se pune uleiul sa se-ncinga si se prajesc bucatile de pui pe toate partile, la foc iute. Apoi se lasa sa se scurga pe hartie absorbanta. Se clateste cratita, se pune untul si cand s-a incins se calesc ceapa si telina. Se adauga bucatile de pui, apa cu Knorr, sare si piper, se pune un capac si se lasa sa fiarba 45 de minute, amestecand din cand in cand. Intre timp, se fierbe si orezul. Cand puiul este gata, se scot bucatile din cratita, se toarna smantana, se lasa sa dea cateva clocote la foc iute, apoi se reintroduc bucatile de pui, se face focul mai mic, se mai lasa cateva secunde si se presara cu tarhonul taiat marunt. Se aseaza puiul pe un platou, se toarna deasupra sosul si se serveste cu orezul fiert (reincalzit pe baie de aburi).

Dulciuri
</b>\

Lapte de pasare cu cirese

Ingrediente (pentru 4 persoane): 5 oua foarte proaspete, 1/2 l lapte, 80 g zahar, 200 g cirese, 50 ml lichior de cirese, 1 crenguta de menta.

Mod de preparare: Se sparg ouale si se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se pun la rece, pana ce se prepara crema. Se amesteca bine galbenusurile cu 50 g de zahar, pana ce se obtine o crema (alba si neteda). Se fierbe laptele si se toarna putin cate putin peste crema, batand intruna cu telul. Apoi, se varsa toata compozitia intr-o cratita si se pune la foc potrivit sa se ingroase. Se amesteca fara intrerupere, pana ce crema se prinde de lingura si nu mai face spuma. Se toarna crema intr-un castron adanc, se incorporeaza lichiorul si se lasa sa se raceasca. Se bat albusurile spuma. Dupa un minut se adauga restul de zahar si se mai bat circa un minut, ca sa fie suficient de consistente. Se ia cate o lingura (de supa) de albus si galustele astfel formate se introduc in apa clocotita. Se fierb circa 30 de secunde pe fiecare parte (trebuie intoarse cu grija), se scot cu lingura de spuma, se lasa sa se scurga si se aseaza peste crema racita. Se curata ciresele de samburi, se taie feliute si se presara peste galustele de albus. Inainte de a-l servi, laptele de pasare cu cirese se garniseste cu frunzulite de menta taiate fasii.