Cititorii raspund

Redactia
Cititorii Raspund. "Am 43 de ani si sunt aproape surd". (Raspuns pentru Popa M. - Medias, F. As nr. 353). Imi permit, draga d-le Popa, sa va sugerez sa mergeti la un consult la Spitalul de Fonoaudiologie (Orl) din Bucuresti - Str. M. Cioroianu nr. 21 (tel. centrala 410.27.70), la minunatul om...

Cititorii Raspund

"Am 43 de ani si sunt aproape surd"
(Raspuns pentru Popa M. - Medias, F. As nr. 353)

Imi permit, draga d-le Popa, sa va sugerez sa mergeti la un consult la Spitalul de Fonoaudiologie (Orl) din Bucuresti - Str. M. Cioroianu nr. 21 (tel. centrala 410.27.70), la minunatul om si medic dr. Traian Ataman. Dumnealui va va spune cu siguranta ce se poate face in cazul dv. Sora mea din Vatra Dornei, careia nu-i mai daduse nimeni nici o speranta, in urma unei interventii efectuata de dl doctor in luna martie a acestui an, acum aude si peste cateva luni se va opera si la urechea cealalta. Permiteti-mi ca pe aceasta cale sa-i multumesc d-lui doctor si intregului personal al spitalului amintit si sa le doresc numai bine. (Pentru prietenii de la "Formula As", care aduc atata bucurie in sufletele oamenilor si multa alinare in suferintele acestora, toata dragostea si pretuirea mea. Ma simt onorata sa fac parte dintre prietenii dv.)
Aurora Elena Pop - Brosteni, jud. Suceava

"Fetita mea are permanent rosu-n gat"
(Raspuns pentru Dobre Elena - Deva, F. As nr. 354)


Stimata d-na Dobre Elena, va comunic tratamentul impotriva stafilococului auriu, pe care trebuie sa-l administrati imediat fiicei dv., deoarece el provoaca, pe langa anemii severe, probleme legate de inima (endocardite). Deci: injectii intravenoase sau intramusculare cu Fortum sau Zynacef - produse de firma "Glaxo", Anglia - sau tablete Zinat, produse de aceeasi firma (dozele si tipul de tratament trebuie sa fie recomandate de un medic). Pentru informatii suplimentare, pot fi contactata la tel. 255.22.50, int. 276, intre orele 8.30-14.30. Ii doresc insanatosire grabnica fiicei dv.
Nicoleta Cimpoca - Bucuresti

"Am Tbc pulmonar pozitiv"
(Raspuns pentru Dobre - Slatina, F. As nr. 355)


Si eu am suferit de Tbc pozitiv la varsta de 14 ani, iar acum am 76 de ani. De aceeasi boala a suferit si tatal meu, in 1930. Trimis acasa de la spital, spunandu-i-se ca nu mai are scapare (avand carcinom la plamani), tatal meu nu a decedat - asa cum au prezis doctorii - ci a mai trait 46 de ani. Atat eu, cat si tatal meu ne-am vindecat cu palinca (tuica fiarta de doua ori - se gaseste in Ardealul de Nord) sau alcool rafinat de 80, din care se ia cate o lingurita la fiecare masa. Se procedeaza in felul urmator: mai intai se mananca o bucata de slanina de circa 100 grame, dupa care se ia lingurita de tuica sau de alcool, apoi se mananca normal. Daca aveti pofta, puteti manca si de 5-6 ori pe zi. In timpul acesta se sta in pat, nu se face nici un efort, nici macar sexual. Va rog sa-mi iertati scrisul, pentru ca la varsta mea de 76 de ani, nu toate mai merg ca la tinerete. Alcoolul in cantitate mica este un medicament, iar in cantitate mare - o otrava.
Nicolescu Dumitru - Str. Serban Coculescu nr. 83, Gaesti, jud. Dambovita, tel. 045/71.15.61

"Cum se poate vindeca o escara la fese?"
(Raspuns pentru Elena - Resita, F. As nr. 356)


Si mama mea a trecut printr-o problema similara, pe care a rezolvat-o. Tratamentul e relativ simplu: mai intai se spala rana cu ceai de musetel, apoi se pulverizeaza cu spray de propolis, care se gaseste la magazinele cu produse apicole. Efectul e sigur. Rana se inchide usor.
Adina - Drobeta Turnu Severin

"Ce tratament trebuie sa urmeze un tanar caruia i s-a depistat virusul heliobacter pilor?"
(Raspuns pentru Leonte Antoaneta - Iasi, F. As nr. 356)


1. Una dintre plantele care vindeca ulcerul provocat de acest virus este obligeana. Radacina acestei plante regleaza aciditatea cu succes. Se ia o lingurita de radacina pisata (se gaseste la Plafar) si se lasa la macerat peste noapte, in apa rece (o cana). A doua zi se strecoara si se ia cate o inghititura din acest produs (e foarte amar), inainte si dupa mese. Cura dureaza 14 zile si poate fi repetat dupa o pauza de 10 zile. Tratamentul medicamentos indicat se bazeaza pe un produs farmaceutic aparut de curand pe piata: Helicocin. Multa sanatate!
Vasile Nistor - Str. Republicii, bl. 19, sc. D, ap. 6, Falticeni

2. Intr-un numar de anul trecut al revistei, dl dr Ion Nica a vorbit pe larg despre ulcerul provocat de heliobacter pilor si tratamentul sau. Cercetati colectia.
Marin Poprad - Alba Iulia

"Sunt din Alba Iulia si caut aloe"
(Raspuns pentru Elena - Alba Iulia, F. As nr. 357)


Sunati la tel. 064/41.23.52, fam. Popa Mariana din Cluj-Napoca.

"Ma chinuie durerile de stomac"
(Raspuns pentru Vasilica Ciuciu - Tecuci, F. As nr. 357)


Pentru bolnavii cu ulcere duodenale, gastrite si diabet se recomanda sucul proaspat de cartof crud, obtinut prin mixare. Se bea cate o jumatate de pahar, de trei ori pe zi, timp de o luna, cu cateva minute inaintea celor trei mese principale. (Cartofii trebuie curatati de coaja si spalati). Sucul se bea incet, cu inghitituri mici. Nu este placut la gust, dar se poate amesteca cu suc de morcovi (foarte bun) sau i se poate adauga o lingurita de zeama de lamaie. Eu am urmat acest tratament anul trecut (fara nici un adaos la suc) si ma simt foarte bine. Nu am fost operata, dar ma chinuia o gastrita hiperacida. In paralel cu tratamentul cu suc de cartofi se tine si o dieta compusa din: paine veche de o zi, carne de vita sau pasare preparata prin fierbere, peste de apa dulce (salau, crap, stiuca) fiert ca rasol. In plus: legume fierte, branza de vaci, urda, cas nesarat, supe de legume, oua fierte moi, paste fainoase, ceaiuri de plante medicinale - tei, musetel, sunatoare. Sa se evite mezelurile, conservele, rantasurile, untura, condimentele, alcoolul, cafeaua, tigarile, ciocolata. Va doresc multa sanatate. Cu toata stima,
Georgeta Dinescu - Aleea Pictor Luchian nr. 2, bl. L6, sc. C, ap. 46, Tomis, Constanta

"Fetitei mele i se descuameaza pielea de pe degete"
(Raspuns pentru Nedelcu Minodora - Ploiesti, F. As nr. 358)


Cu incredere va recomand Nidoflor, unguent ce se gaseste in farmacii. Are rezultate uimitoare si un pret accesibil. Va sfatuiesc sa-l folositi chiar si dupa vindecare, o perioada scurta (cam 10 zile). In caz ca boala reapare, repetati tratamentul cu toata increderea (desi cred ca nu va fi cazul). Dumnezeu sa va ajute. Va doresc multa sanatate, dv. si fetitei dv. Cu stima,
Catalin Parvan - Str. Gloriei nr. 9, Boldesti-Scaeni, jud. Prahova, cod 2085 (cititor constant al revistei "Formula As")

"Dupa o operatie pe creier, am ramas oarba la ambii ochi"
(Raspuns pentru Ionela Ristea - Alexandria si Laura Oprea - Cluj, F. As nr. 359)


Va sfatuiesc sa va adresati de urgenta Societatii mixte romano-germane "Optimed" din Bucuresti, str. Vasile Lascar (fosta Galati) nr. 87, sector 2, care dispune de cea mai noua aparatura din lume pentru stabilirea exacta si vindecarea afectiunilor oftalmologice. Cu stima si respect,
Cornea Sandu - Brasov

"Sufar ingrozitor de sinuzita cronica maxilara"
(Raspuns pentru Melania O. - Brasov, F. As nr. 358)


In urma cu aproximativ cinci luni, mi s-a pus si mie exact diagnosticul dv. Am facut si eu punctii si durerile maxilare nu m-au lasat, dar am avut norocul sa-l intalnesc pe dl prof. dr Ionescu N., de la Clinica O.R.L. "Coltea" din Bucuresti, care mi-a recomandat urmatorul tratament: injectii cu vitaminele B1 si B6 (10 zile) si zece sedinte de ultrascurte. Ceea ce este important: inca de la a doua sedinta de U.S. am simtit ameliorarea si, cand m-am dus la control, dl dr. mi-a confirmat vindecarea. In paralel, trebuie eliminate si cauzele bolii, care pot fi diferite. Un medic le cunoaste mult mai bine. La mine, sinuzita a fost declansata de dantura. Se impune un control stomatologic riguros, mai ales la dintii de sus.
Vasile Cristina - Calea Calarasi nr. 250, bl. S 18, sector 3, Bucuresti

"Nepotul meu necesita transplant de cornee"
(Raspuns pentru Aneta - Ploiesti, F. As nr. 360)


Va precizez urmatoarele: nepotul meu, Flucus Flavius, azi doctor veterinar (pe atunci student anul Vi), a facut implant de cornee la Centrul Oftalmologic "Opticontactus & Oculus" din Bucuresti, la dr Cristian Moraru - Calea Floreasca nr. 91-111, bl. F1, parter, tel. 230.21.14, 230.21.15. Acum, nepotul meu vede! Poate fi gasit, pentru eventuale relatii, la Circa veterinara Saliste din jud. Sibiu. Succes si curaj!
Ing. Dan Virgil Gheorghe - Str. Teiul Doamnei nr. 2, bl. 10, ap. 3, sector 2, Bucuresti