Eveniment international. Papa Ioan Paul al II-lea in Romania.

Redactia
Pontiful bisericii catolice viziteaza pentru prima oara o tara de religie ortodoxa . Pe 16 octombrie 1978, un cardinal polonez necunoscut devenea cel de al 264-lea Papa al lumii catolice.

Astazi, pontificatul sau este cel mai lung din tot secolul Xx. Karol Wojtyla este un gigant al istoriei, caruia timpul n-a izbutut sa-i inconvoaie decat spinarea. Un atentat, nenumarate operatii, maladia Parkinson, varsta si suferinta n-au reusit sa ii stinga forta spirituala. La 79 de ani, Papa strabate lumea, purtandu-si pretutindeni mesajul de speranta si de iubire de Dumnezeu. Tinerii il adora, deopotriva cu cei batrani si bolnavi, pe care nu oboseste sa ii convinga ca adevarata credinta invinge muntii. Credincios sau necredincios, conservator sau progresist, nimeni nu poate ramane indiferent in fata energiei spirituale, a inaltei staturi morale a acestui om exceptional, martor si actor al istoriei contemporane. Nu exista nici un mare eveniment al acestui final de mileniu in care Papa Ioan Paul al Ii-lea sa nu se implice ca militant. E suficient sa-i citesti cele 3000 de discursuri rostite de-a lungul calatoriilor sale, pentru a te convinge de adevar. Nici un alt Papa nu a fost confruntat cu provocari atat de grave ca el: razboaie, secularizarea unei lumi fara Dumnezeu, indiferenta religioasa, criza vocatiilor umane si a moralei. Inaltandu-se peste toate, Papa a poftit la Assisi 200 de personalitati ale bisericilor crestine si ale altor mari religii ale planetei, pentru o rugaciune comuna, rostita de crestini, musulmani, hindusi, budhisti, shintiosti, reprezentanti ai celor trei miliarde de credinciosi ai planetei, pentru salvarea sufletului omenesc. Strategia teologica, politica si sociala a Papei Ioan Paul al Ii-lea este cuprinsa in cele 12 enciclici pe care le-a publicat. Minunata prin claritatea ei este mai ales conceptia sa despre Europa, pe care o vede ca parte integranta a lumii, considerand ca la originea unitatii europene se afla crestinismul, fruct a doua traditii: Estul si Vestul, lumea ortodoxa si lumea catolica. Crestinismul este cel care a inoculat Europei respectul pentru demnitatea omului si a libertatii sale - spune el. "Fara crestinism, Europa isi semneaza decesul."

O alta campanie purtata de Sfantul Parinte priveste drepturile omului, in care include tot ce are atingere cu morala. Obsesia sa este "cultul mortii": avorturile, contraceptia, pornografia, violenta, genocidul - care pentru el reprezinta "neoliberalismul capitalist", pe care-l condamna fara drept de apel. "Evanghelia este declaratia cea mai desavarsita dintre toate drepturile omului", spune el. In numele ei, duce o lupta incrancenata impotriva homosexualitatii, a reproducerii asistate, a euthanasiei si a avortului, pe care-l condamna ca pe "un act tiranic, totalitar si antidemocratic". In ciuda "rigiditatii" lui, un milion de tineri au transformat prezenta pariziana a Papei intr-un triumf. Alte sute de mii l-au ovationat in Italia, sub stelele noptii, cand a participat - cu bunavointa si incantare - la un concert de muzica religioasa si... rock. Neclintit cand e vorba de litera evangheliei, Papa Ioan Paul al Ii-lea este un om deschis si modern. Pentru biata omenire a finalului de mileniu, el reprezinta ceea ce lipseste si doare mai mult: adevarul, tandretea, respectul fata de adevaratele valori morale ale vietii, solidaritatea si bunatatea de inspiratie mistica. "Cu cat inaintez in varsta, cu atat oamenii ma constrang sa raman tanar", spune el. O tinerete de care se vor bucura si romanii, carora Papa le-a facut onoarea de a-i vizita, inaugurandu-si la ei calatoriile in tarile cu religie majoritar ortodoxa. O vizita care i-a fericit mai ales pe credinciosii greco-catolici din Romania, pentru care vizita Sfantului Parinte din Roma e o dovada de solidaritate, de recunoastere si speranta. Cumplitul martiriu al Bisericii Unite cu Roma, intemeietoarea si pastratoarea constiintei nationale in Transilvania, este in felul acesta alinat si omagiat. Vizita celui de-al 264-lea succesor al Sfantului Petru - Papa Ioan Paul al Ii-lea - in Romania aduce asupra noastra o benefica aura de lumina, care ne apropie de Europa si Dumnezeu.

Curriculum Vitae

Cel de-al 264-lea Suveran Pontif al Bisericii Romano-Catolice, Papa Ioan Paul al Ii-lea, este primul Papa neitalian (dupa Adrian al Vi-lea din Utrecht - 1522-1523) si cel mai tanar Papa, la 58 de ani, dupa Pius al Ix-lea, care s-a urcat pe tron la 54 de ani (1842-1878). In calatoriile intreprinse pe cele cinci continente, a strabatut peste 900.000 km. Ziua lui incepe in revarsatul zorilor, in vreme ce Roma doarme inca, intre orele 5-5.30 cand, in capela sa particulara, se roaga si mediteaza in fata altarului si a crucifixului de bronz. Se retrage abia dupa miezul-noptii.

A scris enorm: epistole, predici, discursuri - publicate toate in aproape 150 de volume. A dat peste 12 enciclice si este un poet plin de sensibilitate si prospetime.

• 18 mai 1920 - In Wadowice, in Muntii Tatra (20 km de Cracovia) se naste Karol Wojtyla, viitorul Papa Ioan Paul al II-lea.

• 1930-1938 - Elev al gimnaziului "Marcello Wadowita", unde ii citeste intens pe clasicii literaturii poloneze: Adam Mickiewicz, Julius Slowacki, Zygmunt Krasihski etc., ale caror opere reprezentasera o forma de rezistenta impotriva incercarilor repetate ale rusilor si germanilor de a asimila si distruge cultura poloneza. Viata ii este marcata de influenta profesorului sau Mieczyslaw Kotlarczyk - regizor si teoretician al "Teatrului Rapsodic". Tanarul Karol capata experienta ca actor.

1939 - Pleaca impreuna cu tatal sau la Cracovia, pentru a se inscrie la Universitatea Iagellona, la cursurile de literatura poloneza.

• 1 sept. 1939 - Trupele naziste invadeaza Polonia; incepe o perioada neagra pentru intelectualii polonezi.

• 17 sept. 1939 - Armata Rosie ocupa tara, conform pactului secret Hitler-Stalin. In clandestinitate, "Teatrul Rapsodic" - forma de rezistenta nationala - se reorganizeaza si Karol joaca regulat.

• martie 1941 - Moare tatal sau, in urma unui atac de cord. Karol lucreaza intr-o cariera de piatra.

•  1942 - Sub influenta cardinalului Adam Stephan Sapieha, capul rezistentei morale a nationalistilor polonezi, Karol Wojtyla se hotaraste sa devina preot si cere permisiunea de a se pregati in cadrul seminarului teologic clandestin al diocezei cracoviene.

• 1 nov. 1946 - Este hirotonisit preot de acelasi cardinal Sapieha.

• 3 nov. 1946 - Oficiaza prima mesa in biserica parohiala Sf. Stanislaw Kostka. Se inscrie la Angelicum din Roma - facultate de teologie dominicana.

• iunie 1948 - Isi sustine doctoratul cu o teza despre problema credintei in viziunea Sf. Ioan al Crucii. Al doilea doctorat, in filosofie, va fi sustinut la Cracovia (1950).

• 1954 - Incepe sa predea la Facultatea de filosofie din Lublin.

• 1956 - Devine seful catedrei de etica; dobandeste gradul de docent.

• 4 iulie 1958 - Este numit si consacrat episcop al Cracoviei.

•  iunie 1969 - Este numit administrator capitular al diocezei cracoviene si, curand dupa aceea, arhiepiscop si cardinal.

•  16 oct. 1978, Roma - Incepe o noua era in istoria papalitatii. Cardinalul de Cracovia, Karol Wojtyla, este numit in functia de Papa, sub numele de Ioan Paul al Ii-lea, ca gest de respect fata de predecesorul sau, Ioan Paul I, mort dupa 33 de zile de la numire. Ca si acesta, refuza ceremonia incoronarii.


Pana in prezent, Papa a intreprins 133 de calatorii in 254 de localitati din Italia. In afara tarii a intreprins 83 de calatorii in 117 tari.