Miracole Crestine. Noi minuni in Italia.

Redactia
O relicva din trupul lui Padre Pio reinvie un adolescent. Vindecarile prin voia lui Dumnezeu par sa fie la acest final de mileniu o minune... reala. Asemenea Romaniei, Italia este si ea o scena a miracolelor cotidiene.

Vindecarile prin voia lui Dumnezeu par sa fie la acest final de mileniu o minune... reala. Asemenea Romaniei, Italia este si ea o scena a miracolelor cotidiene. Adorat inca din timpul vietii pentru vindecarile sale, preotul catolic Francesco Forgione, numit Padre Pio dupa imbracarea rasei calugaresti, isi manifesta miraculoasa putere de dincolo de mormant. Simpla prezenta a unei relicve din trupul sau (o suvita de par) a readus la viata un tanar aflat in stare de moarte clinica. Minunea se petrece cu cateva zile inainte ca Padre Pio sa fie sanctificat de catre Papa Ioan Paul al Ii-lea

Mare fierbere printre italieni

La scurta vreme inainte de sosirea in Romania, Papa Ioan Paul al Ii-lea il va sanctifica pe celebrul calugar facator de minuni, Francesco de Forgione din Pietrelcina, asezandu-i numele printre sfintii din calendarul catolic. Ceremonia va fi impresionanta. Ea se va desfasura in cele mai mari piete ale Romei: San Pietro si San Giovanni. Se apreciaza ca la ceremonie vor participa peste un milion de credinciosi, veniti la Roma din toate colturile Italiei si chiar de peste hotare. Organizatorii estimeaza ca in ziua de 2 mai se va indrepta catre Cetatea Sfanta o coloana de autobuze lunga de 120 km. La dispozitia pelerinilor se vor pune peste 19 trenuri speciale, in afara de cei ce se vor deplasa cu automobilele proprii si a caror cifra va depasi probabil suta de mii. Autoritatile din Roma au luat din timp toate masurile posibile, in vederea desfasurarii in conditii optime a acestei uriase ceremonii. Astfel, in Piata San Pietro, toate locurile au fost numerotate si ele se elibereaza pe baza de "bilet de participare". Dar numarul locurilor este de doar 150.000. Cunoscand "spiritul spartan" - cum il numeste un ziarist - al "profund credinciosului italian", s-ar putea ca toate masurile luate de catre autoritati, chiar si cele mai drastice, sa se dovedeasca a fi inutile. Planul anti-invazie a fost intocmit tocmai cu scopul de a atenua, pe cat e posibil, o transformare a ceremoniei religioase intr-o dezordine haotica.

Beatificarea se va desfasura in Piata San Pietro, in dimineata zilei de 2 mai, incepand cu orele 9.30. Slujba religioasa va fi celebrata de catre Papa Ioan Paul al Ii-lea, pe o estrada din fata basilicei. Dupa aceasta, catre orele 12.30, Papa se va deplasa pe "Calea Impacarii", pana in Piata San Giovanni, unde va oficia o noua slujba. A doua zi, pe 3 mai, la orele 10.30, va fi oficiata o alta ceremonie, de data aceasta de multumire, la care vor putea participa toti cei doritori, fara bilete cu locuri rezervate.

Minunile savarsite de Padre Pio

Cunoscut in Italia drept un vizionar si un binefacator, preotul calugar Padre Pio a ajuns faimos in intreaga lume dupa ce, in anul 1918, in timp ce se ruga in Manastirea Capucinilor din San Giovanni Rotondo, i s-a aratat Domnul nostru Iisus Christos, avand ranile sangerande. De atunci, viata calugarului s-a indreptat catre oblojirea si vindecarea ranilor celor suferinzi. Faptele sale minunate au depasit limitele stiintei, ele constituindu-se in profetii si vindecari inexplicabile. Intr-o jumatate de secol, au ingenuncheat in confesionalul sau peste un milion doua sute de mii de credinciosi. Numele sau e purtat in prezent de peste 2000 de asociatii si grupari religioase din Italia. In toata lumea i s-au ridicat peste 200 de monumente. Cortegiul miracolelor sale este incalculabil. Printre ele se afla si numele unei poloneze, Wanda Poltawska, prietena in vremea aceea a episcopului Karol Vojtyla, astazi Papa Ioan Paul al Ii-lea, care s-a numarat printre marii admiratori ai calugarului. Wanda Poltawska a fost vindecata de cancer.

Ceremoniile beatificarii se desfasoara sub auspiciile unei intamplari extraordinare, petrecuta chiar in aceste zile la un spital din oraselul Modica, din comitatul Racusei. Un tanar aflat in pragul mortii a fost vindecat. Intamplarea a fost descrisa in marele cotidian "Corriere della Sera" din Milano, de catre Corrado Maiosca, un ziarist renumit, care a fost la fata locului.

"De zece zile nu mai dadea nici un semn de viata. Tocmai din acel nefericit 10 aprilie, cand Giorgio Rinzivillo, un student in varsta de 22 de ani, a ajuns in salonul de reanimare al spitalului din Modica, in urma unui grav accident de circulatie. Medicii l-au declarat mort din punct de vedere clinic, si urma ca aparatul de reanimare, care il tinea in viata, sa fie scos din functiune. Parintii lui Giorgio se resemnasera si fusesera de acord ca organele vitale ale fiului lor sa fie donate, spre a salva alte vieti. Ei insisi i-au rugat pe medici sa debranseze aparatul. Doar Bianenco, fratele mai mic al accidentatului, nu si-a pierdut cugetul si a cerut ajutor unui calugar din ordinul Capucinilor, parintelui Enzo la Porta, unul dintre devotatii lui Padre Pio, care ii viziteaza des pe bolnavii spitalului din Modica. In cateva clipe s-a intamplat ceea ce te indeamna sa exclami ca s-a produs un adevarat miracol. Parintele Enzo a scos dintr-o caseta o suvita din parul lui Padre Pio, apropiind-o de chipul inert al accidentatului aflat pe patul din salonul de reanimare. In clipa aceea, tanarul a dat semne de viata, ochii sai s-au deschis si s-au umplut de lacrimi. Intreaga familie, medicii si tot personalul spitalicesc au ramas impietriti in fata a ceea ce le era dat sa vada. Evenimentul a starnit o oarecare incurcatura in randul personalului medical, in vreme ce in intreg spitalul se vorbea numai despre miracolul lui Padre Pio. Imediat dupa uluitoarea intamplare, directorul adjunct al spitalului din Modica, doctorul Pietro Buonomo, a declarat: "Starea pacientului s-a imbunatatit, dar prognoza ramane, deocamdata, rezervata. Totusi, nu putem contesta faptul ca pacientul se afla intr-o coma profunda, iar reflexele sale erau intrutotul absente, precum si senzorii fizici. Am intrunit comisia care urma sa decida daca se poate scoate din functiune aparatul reanimator, dar acum medicii au luat hotararea continuarii terapiei." In prezent, conform relatarilor din presa italiana, bolnavul isi revine spectaculos.

Suvita de par facatoare de minuni

Parintele Enzo s-a intors la spital. El poarta mereu ascunsa, intr-un buzunar al rasei sale, pretioasa suvita de par, taiata la inmormantarea bunului si marelui sau frate Padre Pio. Iata ce povesteste calugarul: "Cel ce m-a rugat sa-l vizitez pe Giorgio a fost fratele mai mic al baiatului accidentat. Eu nu vreau sa vorbesc despre un miracol, dar stiu ca un tanar de 22 de ani a reusit sa iasa dintr-o coma profunda. Ceva extrem de important s-a petrecut in salonul de reanimare al spitalului".

Mama tanarului continua sa planga - acum de bucurie - aflandu-se inca inmarmurita in fata vitrinei de cristal care o desparte de fiul ei. "Familia noastra este credincioasa", afirma doamna Tina, "motiv pentru care, cu inima de moarte, am consimtit la oprirea aparatului, desi continuam sa sper intr-o minune. Simteam ceva inauntrul meu care imi spunea ca Giorgio va trai. Acum sunt incredintata ca Giorgio s-a trezit datorita fratelui sau si puterii netarmurite a lui Padre Pio" - a adaugat mama Tina.

La Modica, in semn de devotiune pentru Padre Pio, credinciosii stau de veghe in rugaciune. Sub auspiciile acestui miracol petrecut la spitalul din micutul oras, se vor desfasura si ceremoniile beatificarii noului sfant italian.