Dintr-o neinteleasa pudoare, bolnavii nu merg la medic, putand ajunge astfel la complicatii majore si la interventii chirurgicale dureroase. De curand, s-a deschis o clinica specializata in tratarea hemoroizilor si a complicatiilor ce deriva din aceasta suferinta. Proctoline este un centru proctologic international care lucreaza cu aparatura medicala specializata de ultima ora. Tratamentul este de scurta durata, nedureros si cu rezultate remarcabile
Sperand ca vom veni in ajutorul cititorilor nostri care se confrunta cu astfel de suferinte, ne-am adresat d-lui dr. Gabriel Mitulescu, medic primar chirurg, coordonatorul medical al clinicii Proctoline.
Fara pudoare, despre hemoroizi
- D-le doctor, care este incidenta bolilor anale in randul romanilor si cum afecteaza acestea viata pacientilor?
- Afectiunile canalului anal au o larga raspandire, apreciata in statistici la 15-20% din populatie, ceea ce le imprima un caracter social. Se pare insa ca aceste cifre subapreciaza incidenta reala a bolilor anale, care fie sunt considerate "banale" (si din pacate trecute usor cu vederea atat de medic, cat si de pacient), fie nu sunt depistate datorita reticentelor unor bolnavi care, din pudoare exagerata, se jeneaza si nu marturisesc suferintele din aceasta regiune, acceptand cu greu un examen local. Afectiunile canalului anal pot provoca pacientilor multa suferinta si au un mare potential de evolutie spre complicatii si sechele redutabile, chiar infirmizante. In plus, aceste maladii pot ascunde fie debutul, fie expresia unor boli localizate regional sau la distanta, de o gravitate certa si a caror nedepistare precoce poate determina pierderea momentului terapeutic util.
- Care sunt primele simptome ale aparitiei bolilor hemoroidale si cum se manifesta ele?
- Pentru multi pacienti, orice problema care conduce la durere sau sangerare anala si orice dificultate la defecatie reprezinta simptome ale aparitiei bolii hemoroidale. In realitate insa, aceste suferinte pot fi expresia unui mare numar de afectiuni, rezultand necesitatea unui consult medical de specialitate. In general, hemoroizii se manifesta prin sangerare anala (simptom care alarmeaza cel mai adesea bolnavul), cu sange rosu care urmeaza scaunele, in cantitati variabile - de la cateva picaturi si pana la sangerare notabila, ce poate conduce la anemie grava. Durerea este in mod obisnuit perceputa ca o senzatie de greutate, de corp strain intraanal, dar poate fi si apreciabila, in cazul complicatiilor trombotice, cand poate imobiliza bolnavul la pat.
Cresterea dilatatiilor varicoase (din ce in ce mai voluminoase) determina alunecarea acestora spre orificiul anal si exterior (prolapsul hemoroidal). La inceput apar numai la scaun, tuse si mers, reducandu-se spontan. Treptat, este necesara reducerea lor manuala de catre pacient si, in final, hemoroizii devin permanent prolabati (iesiti prin anus) si ireductibili, fapt ce deschide calea complicatiilor.
S.O.S. - fisurile anale
Fisura anala constituie o ulceratie produsa la nivelul canalului anal pana la muschiul sfincter intern. Manifestarea cea mai pregnanta a fisurii anale este durerea, care poate fi severa si este descrisa ca o senzatie de arsura, sfasiere, taiere. Ea apare in general in trei timpi: durere determinata de scaun, urmeaza perioada nedureroasa, de cateva minute, dupa care se instaleaza o durere vie, care dureaza mai multe ore, uneori atat de intensa incat bolnavii refuza alimentatia si-si inhiba voluntar actul de defecatie de teama durerii, determinand starea de denutritie si constipatia (ceea ce va intretine si agrava, in cerc vicios, fisura). Din cauza suferintelor fizice intense si a manifestarilor penibile, cronice, bolnavii dezvolta tulburari de comportament, devin obsesivi, anxiosi, ipohondri. Am amintit aici numai doua din multiplele afectiuni care fac obiectul proctologiei ("Proktos", in limba greaca, inseamna inel, anus). Depistarea precoce, in faza terapeutica utila, a acestor boli nu se poate face decat prin consult medical de specialitate.
Optiuni de tratament
- Tratamentul proctologic este o alternativa la tratamentul chirurgical clasic. Ce dezavantaje prezinta operatia in cazul bolilor hemoroidale?
- Aparitia suferintelor anale si a complicatiilor lor impun interventia terapeutica. In cazul esecului tratamentului medicamentos clasic, se impunea interventia chirurgicala ca metoda radicala de rezolvare a acestor boli. Interventiile chirurgicale sunt, de cele mai multe ori, dificil de suportat de catre pacienti, deoarece presupun efectuarea unei anestezii, presupun dureri postoperatorii intense si pe durata a mai multor zile, in ciuda calmantelor administrate, pregatire preoperatorie speciala (clisme etc.), post de mai multe zile postoperator, pentru ca regiunea proaspat operata sa nu aiba contact cu scaunul, suferinte suplimentare care, in contextul acestor afectiuni (ele insele generatoare de suferinte penibile, uneori redutabile, sechele importante si incapacitati de munca), nu sunt acceptate intotdeauna de bolnavi. In plus, perioada de spitalizare si concediile medicale scot bolnavii din sfera lor de preocupare, afectandu-i atat profesional, cat si material.
La acestea se adauga posibilitatea de aparitie a unor complicatii proprii actului anestezico-chirurgical, rata mare de recidiva a bolii intalnita la pacientii operati si sechelele importante postoperatorii (de tipul stenozei sau incontinentei anale) conducand in ultimii ani la dezvoltarea unei diversitati de metode terapeutice proctologice specifice.
Conceptul Proctoline
- Care sunt avantajele tratamentului proctologic? In ce consta acest tratament?
- Proctoline este un cabinet clinic proctologic care face parte dintr-o retea internationala de cabinete cu acest profil. Metodele practicate de noi sunt folosite de multi ani in toate tarile occidentale, unde si-au dovedit din plin eficienta, numarul interventiilor chirurgicale de acest tip diminuandu-se drastic in ultima decada.
Noile metode capabile sa raspunda acestor exigente includ: scleroterapia prin injectari de substante sclerozante submucos, ligatura hemoroizilor interni cu benzi elastice, fotocoagularea in infrarosu, fotocoagularea cu laser, electrocoagularea. Instrumentarul medical si aparatura de specialitate sunt importate si reprezinta ultimele achizitii in domeniu. Dotarea cabinetului este similara si conforma standardelor occidentale. Metodele proctologice practicate la Proctoline nu presupun spitalizare si nici pregatire preoperatorie, fiind aproape nedureroase. In functie de vechimea, severitatea afectiunii si particularitatile fiecarui bolnav, se aplica una sau alta din metodele proctologice amintite mai sus.
Precizari necesare
- Cat dureaza tratamentul?
- Tratamentul se efectueaza in cateva sedinte (in medie trei), in functie de gravitatea bolii. O sedinta dureaza doar cateva minute. Intervalul dintre sedinte este de circa doua saptamani, timp necesar vindecarii segmentului pe care s-a lucrat. Bolnavul pleaca dupa cateva minute la volanul propriului autoturism, viata personala si activitatea sa profesionala nefiind afectate. De asemenea, discretia tratamentului este garantata conform deontologiei medicale.
- Dupa tratamentul proctologic, boala poate reveni?
- Rata sechelelor este aproape nula. Oricum, pacientii nostri beneficiaza de asistenta medicala de specialitate tot restul vietii, in cadrul Clinicilor Proctoline.
***
Cititorii Multumesc Pentru Vindecari
"Au trecut doua luni de cand nu mai fumez.
Produsul d-lui Alexandru Mateescu din Bucuresti e formidabil"
Sunt o cititoare fidela a revistei dv. Din ea am aflat de un leac impotriva fumatului. Am cumparat produsul, cu toate ca eram foarte neincrezatoare in eficienta lui. Astazi sunt, insa, o cu totul alta persoana. Au trecut deja doua luni de cand nu mai fumez si nu mai beau cafea. Doua mari greutati mi-au fost luate de pe inima. Produsul este, intr-adevar, formidabil. Nu am cuvinte sa-i multumesc d-lui Mateescu pentru binele pe care mi l-a facut.
Ana Iancu - Str. Libertatii nr. 15, bl. A2, sc. B, ap. 20, Oradea
"Datorita d-lui Alexandru Mateescu m-am lasat de fumat"
Va scriu pentru a multumi unui om de suflet, a carui bunatate mi-a prelungit viata atat de nefericita. Sunt pensionata de un an pe caz de boala (sufar de astm bronsic in faza avansata), dar desi eram constienta de gravitatea bolii, fumam cam 25-30 de tigari pe zi. Prin intermediul revistei "Formula As" am aflat, insa, de produsul d-lui Mateescu, comercializat de firma "Evicom" din Cluj. Le multumesc domnilor de la firma si dumnealui personal, pentru ca mi-au redat speranta in viata, oferindu-mi medicamentul care m-a vindecat. Pe aceasta cale, multumesc si d-nei Sanziana Pop, pentru raza de speranta pe care ne-o da mai ales noua, pensionarilor, atat de incercati de aceste vremuri grele.
Kovacs Elisabeta - Oradea
Alte scrisori de multumire adresate d-lui Alexandru Mateescu din Bucuresti (salvatorul fumatorilor inraiti), sunt semnate de: Niculae Bita din Craiova si Dumitru Popescu din acelasi oras.
"Sunt foarte multumita de rezultatele
obtinute prin tratamentele
d-lui Ionut Vranceanu"
Stimata redactie,
Sunt o cititoare consecventa a revistei dv. si sunt placut surprinsa de grija pe care o aveti fata de oamenii aflati in suferinta, multumindu-i lui Dumnezeu pentru ca existati. Prin intermediul revistei dv. am ajuns sa-l cunosc pe dl Ionut Vranceanu, unde am fost cu baietelul meu, in varsta de 3 ani, care sufera de tetrapareza spastica. A urmat o serie (9 zile de tratament) si sunt foarte multumita de rezultatele obtinute intr-o perioada atat de scurta. O sa urmam intocmai tratamentul d-lui Ionut Vranceanu atat timp cat va fi nevoie. Pe aceasta cale, doresc sa-i multumesc pentru grija pe care o are fata de pacienti si mai ales fata de copii. Dumnezeu sa-i dea multa sanatate!
Cu stima si multumiri,
Mirela Traicu - Bucuresti
"Apa de piramida este miraculoasa. Multumiri d-lui Mircea Serban"
Draga d-na Sanziana Pop,
"Formula As" este prietena mea, din iunie 1995. De la ea am invatat multe, stiti cum se spune: "Omul cat traieste invata". Citesc cu drag toate rubricile. Imi planific timpul sa o citesc pe toata odata si incep cu ultima pagina - nu stiu de ce, dar asa m-am obisnuit. E minunata! Mereu are ceva nou, folositor si interesant. Ma multumeste sufleteste si ma imbogateste spiritual. M-a ajutat de multe ori. Folositoare sunt toate rubricile, dar azi vreau sa va scriu despre "Apa de piramida", inventia d-lui Mircea Serban. De la 1 octombrie 1996, dupa ce am citit articolele aparute in cele doua numere, beau numai "apa de piramida". (Imi iau piramida si in concediu). Rezultatul este colosal. Dintr-o hipertensiva, cu o tensiune foarte mare, stadiul Ii - oscilatoare, cu tratamente diverse si internari in spital, am reusit sa ma stabilizez la un grad acceptabil, cu rare zile de tratament usor. Iarna faceam pneumonie, chiar si de doua ori. De atunci nici macar gripa nu s-a mai atins de mine. Citeam cu "ochii bagati in televizor" pana mi-am facut ochelari de distanta. Acum, nici nu-i mai folosesc. "Apa de piramida" este miraculoasa. Uneori ud si plantele din apartament - si cresc mai viguroase. Lauda si multumiri d-lui Mircea Serban si tuturor celor care, prin intermediul revistei dumneavoastra, impartasesc cu drag tot ce stiu spre binele nostru, al tuturor. Dumnezeu sa va tina sanatosi pe toti. Cu respect,
Vasile Valerica - Str. Domnisori nr. 83, bl. 74, sc. A, ap. 3, Ploiesti, jud. Prahova, cod 2000