Cosul cu targuieli

Redactia
Bucatarie de tranzit. (de la primavara la vara). Omleta cu fasole verde. Ingrediente (pentru 2 persoane): 150 g fasole verde (proaspata sau din conserva), sare, 100 g rosii (mici), 75 g telemea, 4 oua, 4 linguri smantana, 2 lingurite piper macinat, 4 lingurite unt topit, 1 lingura codite de ceapa verd...

Bucatarie de tranzit
(de la primavara la vara)


Omleta cu fasole verde
Ingrediente (pentru 2 persoane): 150 g fasole verde (proaspata sau din conserva), sare, 100 g rosii (mici), 75 g telemea, 4 oua, 4 linguri smantana, 2 lingurite piper macinat, 4 lingurite unt topit, 1 lingura codite de ceapa verde (taiate rondele), piper (macinat mai mare) pentru presarat deasupra.

Mod de preparare:
Se curata fasolea si se fierbe in apa cu sare circa 10 minute. Se rastoarna intr-o strecuratoare, se clateste cu un jet de apa rece si se lasa sa se scurga. Rosiile se taie in doua sau in patru, iar telemeaua se faramiteaza cu furculita.
Se amesteca ouale cu smantana si se gusta de sare si piper.<b> Se pun la incins - intr-o tigaie de teflon - doua lingurite de unt topit si apoi se toarna jumatate din cantitatea de oua + smantana. Se prajeste compozitia doua minute, apoi se aseaza deasupra jumatate din restul ingredientelor (fasole, rosii si telemea). Se acopera tigaia cu un capac si se lasa omleta 5 minute sa se intareasca. Cand e gata, se scoate din tigaie si se pune la loc cald.<b> Se pune alt unt topit sa se infierbante si se coace a doua omleta, la fel ca prima. Inainte de a fi servite, se presara deasupra rondele de ceapa verde (codite) si piperul macinat mare.

Ficat de pui cu salvie
Ingrediente (pentru 2 persoane): 300 g ficatei de pui, 4 rosii, 1 catel de usturoi, 1 lingura unt, 6 felii costita afumata, 2 fire de salvie verde sau uscata (ceai), 2-3 linguri vin alb, sare, piper, 400 g macaroane scurte.

Mod de preparare:
Se curata ficatul, se spala si se taie in doua.
Se oparesc rosiile, se indeparteaza pielita, se taie in patru si li se scot semintele. Usturoiul curatat de coaja se taie feliute.
Se incinge untul intr-o tigaie, se prajesc putin feliile de costita, usturoiul si frunzele de salvie (pana se rumenesc), apoi se scot din tigaie. In grasimea incinsa se pun la prajit (5 minute, la foc potrivit) bucatile de ficat.
Se adauga rosiile si se amesteca din cand in cand, pana ce se incing bine.<b> Se toarna vinul si se gusta de sare si piper.
La sfarsit, se introduce in tigaie costita, usturoiul si salvia si se mai lasa sa se infierbante. Ficatul astfel preparat se serveste cu pastele fainoase, fierte si scurse.

Canelloni cu branza si spanac
Ingrediente (pentru 4 persoane): 16 Canelloni (macaroane-tuburi, pentru a putea fi umplute - se gasesc in comert), sare, 650 g spanac proaspat, 75 g samburi de nuca, 150 g telemea, 1 ou, 1 lingura pesmet, piper, un praf de oregano, 3 linguri unt (margarina), 2 linguri (cu varf) de faina, 3/4 l lapte, 75 g cascaval ras, grasime pentru forma, 400 g rosii.

Mod de preparare:
Se fierb Canelloni in apa cu sare si se lasa sa se scurga.
Se alege spanacul, se spala si se tine un minut in apa clocotita. Se clateste cu apa foarte rece, se scurge si se toaca mai mare.
Se amesteca spanacul cu nuca zdrobita, telemeaua faramitata, oul si pesmetul si se adauga sare, piper si putin oregano (ras). Cu aceasta compozitie se umplu apoi macaroanele Canelloni.
Se pun la incins doua linguri de margarina, se adauga faina, se amesteca pana se rumeneste putin si se stinge cu lapte. Se lasa sa fiarba foarte incet circa 5 minute, dupa care se incorporeaza cascavalul ras. Se gusta de sare si piper.
Se incinge cuptorul.
Se unge o forma cu grasime, se toarna pe fund trei linguri de sos (lapte + cascaval), se aseaza Canelloni, iar peste ele se toarna sosul ramas si se presara cascavalul ras.
Se oparesc rosiile, se curata de pielita si seminte, se taie cubulete si se pun si ele peste Canelloni.
Deasupra se presara restul de unt (margarina) taiat bucatele.
Se coc 40 de minute (in primele 20 de minute forma se acopera cu folie de aluminiu).

Piept de pui cu telina
Ingrediente
(pentru 4 persoane): 4 bucati piept de pui (fara piele) de circa 175 g fiecare, 3 linguri de unt, 400 g telina rasa, 100 ml smantana, 1 lingura codite de ceapa verde (taiate rondele), 1 lingurita curry, 1 lingurita mustar iute, sare.

Mod de preparare:
Pieptul de pui se sareaza si se freaca cu curry.
Se pune untul sa se incinga si se prajeste carnea pe ambele parti. Se scot din tigaie, se mai adauga putin unt si se caleste telina rasa. Se sareaza.
Intr-o craticioara se amesteca smantana cu mustarul si se lasa sa se-nfierbante la foc mic, amestecand intruna (sa nu fiarba!).
Se aseaza telina calita pe un platou, se toarna deasupra smantana cu mustarul si se amesteca. Apoi se pun bucatile de piept de pui si se presara cu codite de ceapa verde taiate rondele.

Dulciuri

Prajitura cu prune uscate
Ingrediente: 1/2 l lapte, 6 oua, 150 g zahar, 250 g faina, unt (cat o nuca), 250 g prune uscate fara samburi.

Mod de preparare:
Se unge o forma. Se introduc intr-un bol toate ingredientele (mai putin prunele) si se amesteca bine (cu mixerul) pana ce se obtine o compozitie neteda.
Se toarna jumatate din ea in forma, se pune un strat de prune, se toarna cealalta jumatate si se termina cu un alt strat de prune.
Se baga la cuptorul incins si se coace timp de 40-45 minute. La jumatatea timpului de coacere, se acopera forma cu o folie de aluminiu. Prajitura cu prune se serveste calduta sau rece.