Delicii de primavara
Pana ce vom putea sa muscam din ardei si din rosii, sa tabaram pe verziturile din piete, pline de savoare si de aromele primaverii
Placinta cu peste si ceapa verde
Ingrediente (pentru 16 bucati): 1 pachet de foi de placinta (450 g), faina pentru intins aluatul. Umplutura: 400 g fileuri de cod dezosate, 400 g peste afumat dezosat, 250 g smantana, 2 oua, 150 g smantana amestecata cu o lingurita de hrean ras (sau sos de hrean la borcan - se gaseste in comert), sucul unei jumatati de lamaie, sare, piper proaspat macinat, 1/2 legatura de patrunjel, o legatura de ceapa verde cu codite subtiri.
Mod de preparare: Se scot foile de placinta, se aseaza una peste alta si se intind cat sa acopere suprafata unei tavi de prajituri. Se porneste cuptorul si se lasa se se incinga. Se acopera fundul tavii cu o foaie de pergament, iar deasupra se pune foaia de aluat, care se ridica si peste marginile tavii. Se inteapa cu o furculita, apoi se acopera si pe deasupra cu o foaie de pergament si se baga la cuptor 15 minute. Se scoate si se ia hartia de pergament. Umplutura: Se baga in mixer pestele proaspat si cel afumat, cu putina smantana. Se amesteca bine cu restul de smantana simpla, smantana cu hrean, ouale, sucul de lamaie, sarea si piperul. Se toaca patrunjelul, se taie ceapa in ineluse si se amesteca in piureul de peste. Pasta obtinuta se intinde peste aluat. Se baga la cuptor, la aceeasi temperatura, 20 de minute.
Papara cu cartofi, marar si sos de iaurt
Ingrediente (pentru 4 persoane): 400 g cartofi fierti cu o zi inainte, 4 felii de paine prajita, 4 linguri de unt si 2 linguri de untdelemn, 8 oua, sare, piper, o legatura de marar verde. Sosul: 1 borcan de iaurt, 1 catel de usturoi, 2 linguri smantana, 1 lingurita mustar.
Mod de preparare: Se curata cartofii fierti cu o zi inainte si se taie in cubulete. La fel se procedeaza si cu painea prajita, care se taie in crutoane. Se pun la incins untul si untdelemnul, se adauga cartofii si painea si se lasa sa se rumeneasca frumos. Separat, se bat bine ouale, se sareaza, se pipereaza, se amesteca bine cu mararul tocat si se toarna-n tigaie, peste cartofi. Se lasa pe flacara mijlocie sa se coaca frumos. Se serveste cu salata verde si cu sos de iaurt (se amesteca bine iaurtul cu smantana, mustarul si usturoiul ras. Se sareaza, se pipereaza).
Orez cu spanac si alune
Ingrediente (pentru 4 persoane): 300 g orez, sare, 300 g cartofi, 300 g morcovi mijlocii, 2 gulii, 2 fire de praz, 4 catei de usturoi, 500 g spanac, 1 legatura de patrunjel verde, 2 linguri de untdelemn, 3/8 l apa fiarta cu Vegeta sau Knorr, 250 ml smantana, 5 linguri de alune prajite si pisate, o lingurita de praf de curry (facultativ).
Mod de preparare: Se pune orezul la fiert in apa cu sare, fara sa se inmoaie prea tare. Se scurge bine si se pune pe marginea aragazului, la cald. Se curata cartofii, morcovii si guliile. Se taie in bucati de marime egala (1 cm/1 cm). Se curata prazul, se spala. Partea alba se toaca marunt, frunzele se taie in fasii cat mai subtiri. Se curata si usturoiul si se toaca marunt. Se curata spanacul, se spala si se lasa sa se scurga. Se toaca patrunjelul marunt. Se pune grasimea sa se incinga si se calesc in ea usturoiul si prazul tocat. Se toarna apa fiarta cu Vegeta sau Knorr, se adauga cartofii, morcovii, guliile si se lasa sa fiarba 10 minute la foc mic. Se adauga spanacul si prazul verde taiat fasii, si se mai lasa sa fiarba intre 3 si 5 minute, pana cand spanacul se inmoaie. Separat, se amesteca smantana cu alunele prajite si pisate si cu patrunjelul tocat, apoi se sareaza si se adauga praful de curry. Orezul fiert se pune pe un platou, in forma de coroana, iar la mijloc se aseaza legumele fierte si sosul.
Cotlete cu ceapa verde si usturoi
Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 cotlete slabe de porc, 3-4 linguri de faina, 2 oua, 7-8 linguri de pesmet, 6 linguri de unt, sare, piper macinat, 2 legaturi de ceapa verde, 2 legaturi de usturoi verde, lamaie pentru decor, 8 fire de patrunjel verde.
Mod de preparare: Se clatesc cotletele si se zvanta intr-un stergar. Apoi se tavalesc prin faina, prin ouale batute si la urma prin pesmet. Se incinge untul intr-o tigaie si se prajesc cotletele pe ambele parti, cate 5 minute fiecare. Se sareaza, se pipereaza. Se pun pe marginea plitei, la cald. Separat, se curata ceapa verde si usturoiul, li se scurteaza din cozi, ca sa ramana bucati cam de 10 cm lungime, apoi se taie fiecare in doua (pe mijloc). Se calesc in unsoarea in care s-au fript cotletele. Se pun pe un platou cotletele si legumele calite. In grasimea ramasa, se caleste restul de pesmet si se toarna peste ceapa si usturoi. Peste cotlete se aseaza patrunjelul tocat si cate doua rondele de lamaie.
Dulciuri
Prajitura-n patru parti
Ingrediente (pentru 8 persoane): 250 g oua (cantarite in coaja), 250 g unt topit + o lingurita de unt proaspat, 250 g zahar, 250 g faina + o lingura de faina, 2 linguri de zahar vanilat.
Mod de preparare: Porniti cuptorul. Spargeti ouale, separand albusurile de galbenusuri. Bateti galbenusurile si zaharul in mixer, pana ce obtineti o crema fina. Adaugati untul topit si mixati din nou, apoi adaugati faina, mixand cu intreruperi (putin cate putin), pana se obtine un produs omogen. Separat, bateti albusurile spuma si incorporati-le delicat in aluat, amestecand cu o lingura de lemn. Ungeti cu unt si presarati cu faina o forma dreptunghiulara de chec. Puneti aluatul inauntru si bagati forma la cuptor, vreme de 45 de minute. Verificati daca e gata cu ajutorul unui pai sau cu o macaroana (varful trebuie sa iasa uscat din aluat). Scoateti prajitura din forma si lasati-o sa se raceasca pe un gratar. Presarati-o cu zahar praf vanilat.