Foileton

Redactia
Ne ploua in ceas. Pina la urma, faimoasa intilnire de la Cotroceni a tuturor fortelor responsabile din tara a avut loc la mijlocul saptaminii trecute. A fost si Opozitia si Puterea, si Societatea Civila si Patronatul si chiar Sindicatele. Au fost prezentate toate solutiile imaginate de participanti s...

Ne ploua in ceas

Pina la urma, faimoasa intilnire de la Cotroceni a tuturor fortelor responsabile din tara a avut loc la mijlocul saptaminii trecute. A fost si Opozitia si Puterea, si Societatea Civila si Patronatul si chiar Sindicatele. Au fost prezentate toate solutiile imaginate de participanti si, in masura in care nimeni nu s-a lansat in polemici preelectorale, putem spune ca avem acum cel putin un inventar complet de idei pentru iesirea din criza. Altele nu sint. Nu ne mai ramine decit sa alegem dintre ele sau sa facem o sinteza si, in fine, sa stopam criza. Asa ar fi normal. Numai ca un ziar central titra mare, pe prima pagina, a doua zi: Monologurile de la Cotroceni. Asta ar insemna ca n-a avut loc nici un dialog. S-a baut Pepsi si a tinut-o fiecare pe a lui. Cel mai clar exemplu in acest sens l-au dat Sindicatele, care insista mereu asupra termenelor de indeplinire a revendicarilor lor - ziua, ora si minutul. Ele au stabilit, de altfel, un calendar in plina desfasurare, cu meeting-uri, greve de avertisment si Greva generala, si promit ca totul e batut in cuie. Asta arata, de fapt, ca doar la nivelul Sindicatelor se mai traieste in cincinale si in predari de lucrari la termen - 1 Mai etc. - si ca pentru ele cuvintul capitalism inca nu a capatat sens.

In capitalism, pina si cei mai performanti manageri, care pun la punct in amanunt o afacere de anvergura, stiu precis cind incepe ea, dar isi permit doar sa aproximeze cind si in ce fel se va termina. Piata hotaraste totul. Acum deci, chiar daca Guvernul si Parlamentul ar pune la punct un mecanism infailibil care sa stopeze criza, el ar fi nul si neavenit daca nu s-ar conforma calendarului Sindicatelor. Acestea se vor scula oricum in dimineata zilei de 26 aprilie, se vor uita la cer si vor porni greva generala.

In acest timp, aflu de la Iasi ca in incaperea care adaposteste mecanismul orologiului din turnul Palatului Culturii, cel care intoneaza pentru toti iesenii Hora Unirii, e plin de moloz, praf si apa de ploaie. Toti acesti factori naturali se amesteca cu vaselina care lubrifiaza mecanismele, mai blocheaza definitiv cite unul, astfel ca Hora Unirii este amenintata sa ia note false, iar ora exacta sa fie aproximativa.

Sintem noi fisneti sa croim rapid planuri anticriza si de tot felul, dar ne ploua in ceas, concetateni!

Mircea Nedelciu