Unde a fugit iepurasul?

Corina Pavel
Iepuras, coconas,/ a fugit peste imas/ . Si s-a dus/ Colo, sus/ intr-o tufa s-a ascuns... . Imaginea fetitelor si a baietilor bucalati, cautand oua rosii lasate prin iarba de iepurasi, pare sa nu mai corespunda realitatii.

In pragul Marii Sarbatori a Reinnoirii, fetele oamenilor sunt din ce in ce mai ingrijorate. Cand armele ar trebui sa taca, la ceasul Invierii Domnului, oameni nevinovati mor sub bombardamente, nu departe de granitele romanesti. Si totusi, copiilor nu le pasa ca in jurul nostru exista razboi. Nu vad ca parintii lor sunt tot mai dezorientati si mai dezamagiti. Ei isi trag mamele si tatii de maneca, cerand insistent promisul cadou de Pasti: iepurele de ciocolata, papusa si ursuletul, rochita noua, pantofii cu care vor merge la slujba de Inviere. Dornici de a le da macar o iluzie a sarbatorii (in functie, desigur, de buzunar), parinti flancati de copii intra pe usile celor doua targuri de Pasti, organizate in Bucuresti la World Trade Plazza si la Sala Palatului.

La World Trade Plazza se duc oameni cu bani.

La Sala Palatului - cei cu venituri modeste.

Cei saraci nu se duc nicaieri.

Romania s-a intors, din pacate, la ilustratiile induiosatoare de pe vremea bunicii, cu copii saraci si bogati. Fetita cu chibrituri devine o realitate. Bieti copii ce jinduiesc dupa o bucata de paine sunt tot mai multi. Noua segregatie sociala ii imparte in tabere, fara mila.

Si totusi, targul te atrage ca un miraj. Copii cu ochii mariti de uimire isi duc parintii, mai de voie, mai de nevoie, catre universul mirific al lumii cadourilor de Pasti. Cel putin sa le vada, daca nu le pot atinge si-avea.

La Sala Palatului este deschis targul de cadouri pentru Pasti - "Vine iepurasul!". Pana pe 6 martie, intre orele 10.00-18.00, veti gasi aici, la preturi mai mult decat rezonabile, pantofi de la Eledur (in jur de 250.000 lei perechea), confectii pentru copii, femei si barbati, dar si lenjerie italiana, bijuterii mexicane din argint si pietre semipretioase, bijuterii din aur, costume de baie, dulciuri de tot felul, bineinteles.

Targul "Easter" ("De Pasti") de la World Trade Plazza este deschis pana pe 9 aprilie (program 10.00-20.00). La intrarea in expozitie te asteapta doi iepurasi... cu fuste scurte din satin si tocuri de 15 cm, ce te conduc in lumea de basm, populata cu turta dulce, sticle de sampanie frantuzeasca, portelanuri fine, oua de ciocolata elvetiana, aranjamente florale superbe, care-ti dau un sentiment de bunastare, de tihna, de vis frumos din care ai vrea sa nu te mai trezesti. Prezent printre vizitatori, iepurasul te invita sa cauti prin cosul sau plin de cadouri, alegand, din cele peste o suta de marci de renume, cadouri potrivite pentru toate gusturile. Aici, oferta este mult mai larga, produsele sunt "de firma", iar preturile pe masura. Asa ca te poti plimba linistit (daca ai buzunarul plin) sau indignat (daca "bugetul" familiei tale e mai modest) printre jucarii de la Barbie, Bimbo, Kidies, Lego, pantofi din piele barbatesti de la firma Harrison (nu mai ieftini de 1.000.000 perechea), jucarii din plus, telefoane celulare Gsm, piese de orologerie elvetiana (Omega, Swiss, M-Watch, Zenith), aranjamente din flori naturale uscate si ikebana, produse de arta populara si artizanat, obiecte decorative - fete de masa, lumanari, cosuri, ceramica, portelan, ornamente si decoratiuni de Pasti, baloane decorative si publicitare, produse din ceramica si portelan pictate manual, artizanat textil, lemn, metal, ceramica, icoane, ornamente, covoare, mic mobilier, impletituri, bijuterii din aur si argint, bijuterii de fantezie, pietre semipretioase, sticlarie, bauturi in sticle decorative suflate, realizate manual (preturi intre 7 si 40 de dolari), ceramica, cosmetice, esarfe, flori, jucarii - minimodele auto si avioane, trenulete electrice, masini cu pedale, pielarie, marochinarie, imbracaminte de la Gucci, Versace, Pierre Cardin, Armani, Sergio Rossi si chiar automobile Rover si Audi...

Daca ar fi sa ne socotim in vitrine, Romania e o tara a opulentei. Chiar este, pentru unii din cetatenii ei. Pentru ceilalti, opulenta trebuie cautata mai degraba in... primavara: natura a explodat, florile infrunta frigul cu indarjire, sirurile de cocori se intorc. Dupa atatea luni de iarna si frig, nu exista veste mai buna decat aceea ca anotimpul isi reintra in dreptul lui. Iar peste minunile primaverii se suprapune minunea unei reinnoiri spirituale si sufletesti: se apropie Sfintele Pasti.

Primeniti-va sufletul ca in pragul unei mari impliniri. Deschideti-va incaperile inimii catre vesti bune. In fiecare an, la fiecare Inviere a Domnului, fiecare dintre noi, sarac sau bogat, primeste un dar: Speranta! Traiti in numele ei!