Foileton

Redactia
Glume proaste si sinistre. In "Evenimentul Zilei" de joi, 1 aprilie, avem de-a face cu o manseta neagra pe prima pagina, care lanseaza stirea senzationala ca racheta care a doborat avionul F117, cazut in Iugoslavia, ar fi fost de productie romaneasca si ar fi plecat de la Jimbolia. Editoria...

Glume proaste si sinistre

In "Evenimentul Zilei" de joi, 1 aprilie, avem de-a face cu o manseta neagra pe prima pagina, care lanseaza stirea senzationala ca racheta care a doborat avionul F117, cazut in Iugoslavia, ar fi fost de productie romaneasca si ar fi plecat de la Jimbolia. Editorialul domnului Nistorescu este dedicat si el in intregime aceluiasi eveniment.

Prin ‘92 am vizitat Jimbolia si imprejurimile. Am vazut o fabrica de caramida si tigle - veche si prestigioasa la vremea ei si aflata inca de atunci in faliment - o topitorie de cinepa, inchisa si ea, punctul de trecere a frontierei pentru micul trafic si... cam atit in privinta industriei si comertului. Orasul, in schimb, aliniat habsburgic si cu bulevarde largi, cu inca ceva industrie locala in centru. Printre altele, o moara uriasa din interbelic, pe jumatate repusa in functiune de un roman intors din Germania. Imprejurimile orasului - cimpie si iar cimpie. Eu unul n-am vazut pe acolo nici o baterie antiaeriana. In fine...

Acuma, romani suntem, am inghitit destule glume proaste si rare glume bune la viata noastra. Joi insa, mi s-a parut ca umorul romanesc a decazut mai rau decit Leul insusi, celebra valuta dunareana. In primul rind, stirea nu mai apare in nici un alt cotidian central. Apoi, in cursul zilei de joi am urmarit cu atentie posturile de televiziune, inclusiv EuroNews, si nicaieri nu s-a facut nici cea mai mica aluzie la buclucasa stire. In fine, exista destule elemente sa credem ca e o stire falsa si ca nu are alt rost decit sa serveasca de pacaleala de 1 Aprilie. O gluma proasta, evident, dar hai sa zicem, o gluma.

Dar o gluma proasta nu-i niciodata destul de proasta daca nu e si ingrosata. Intrebarea e daca editorialul domnului Nistorescu este scris din vointa de a ingrosa o gluma si asa proasta sau autorul insusi a crezut ca stirea e adevarata? Dupa silinta pe care si-o da autorul de a intoarce evenimentul pe toate fetele, sintem inclinati sa credem mai degraba a doua varianta. Doar stim cu totii ca Nistorescu e ardelean.

Ba, as zice ca si daca stirea ar fi adevarata, ea tot o gluma proasta si sinistra ar fi pentru noi, romanii.

Mircea Nedelciu