Concursul "Mostenitorii" la prima editie si la primele premii

Corina Pavel
Laureatele concursului "Tezaur Folcloric" - "Mostenitorii", realizat la prima sa editie in judetul Prahova, sunt Iuliana Tudor (22 de ani, din Baicoi-Tintea), Claudia-Elena Buzea (17 ani, din Maneciu-Ungureni) si Mariana Musa (17 ani, din Starchiojd). Le felicitam pentru primele lor succese si le asteptam la... televizor.

Iuliana Tudor

"Sper ca voi fi o buna avocata, dar si o buna interpreta de muzica populara"

Profesoara mea de canto, doamna Maria Tanase-Marin, m-a descoperit intr-un spectacol la Filarmonica din Ploiesti si m-a indrumat, vreme de sapte ani. Pentru mine, concursul acesta este cel mai important moment in cariera mea de pana acum si sper ca locul intai obtinut sa-mi netezeasca drumul spre consacrarea pe scena muzicii populare. Acum urmez Facultatea de Drept si sper ca voi fi si o buna avocata, dar si o buna interpreta de muzica populara. Cantecele pe care le-am prezentat in concurs mi le-a dat o ruda de-a mea, care le avea de la un batran lautar din Baicoi (locul nasterii mele) care era renumit ca un foarte mare pastrator de cantece vechi, de doine, de balade - lautarul Stangaciu se numea. Foarte putin se mai pastreaza traditiile in zona noastra, dar mai sunt - asa cum spunea si doamna Marioara Murarescu - cativa "nebuni" care continua sa duca flacara folclorului mai departe. Indraznesc sa ma numar si eu printre ei.

Claudia-Elena Buzea

"Am ales muzica populara pentru ca ajunge la inima romanului"

Melodiile pe care le-am prezentat in concurs sunt culese din comuna Batrani. Bunica mea, care are o voce foarte frumoasa si canta si acum, este de acolo si se trage dintr-o familie mare, cu dragoste fata de cantecul popular. Chiar daca atunci cand voi termina liceul voi avea o alta profesie, am ales muzica populara deoarece eu cred ca, dintre toate genurile muzicale, aceasta ajunge cel mai repede la inima romanului. Sunt optimista in ceea ce priveste soarta folclorului romanesc.

Mariana Musa

"Parintii m-au invatat sa am un respect deosebit pentru muzica populara"

Cantecele mele provin din comuna Starchiojd si cele mai multe dintre ele le-am invatat de la mama mea. Parintii m-au invatat sa am un respect deosebit pentru muzica populara si sa cred in forta ei. Starchiojdul meu natal este o vatra de folclor vechi, unde oamenii mai imbraca costumul popular confectionat de femei in casa, mesterii satului mai alcatuiesc instrumente stravechi, uitate acum - precum cimpoiul, ocarina, drimba, cavalul. In zona noastra, se pastreaza neschimbate cantecele vechi, portul din batrani, folclorul este nepoluat. Atunci cand urc pe scena, incerc tot timpul sa ma gandesc ca eu cant pentru oameni, ca trebuie sa le transmit emotia mea, frumusetea cantecului popular specifica zonei de unde provin, pe care incerc sa o redau cat pot eu de bine.