Cultura

Claudiu Ionescu
Razvan Mazilu. "Noi suntem mai talentati, dar strainii dispun de conditii mai bune". Despre personalitatea stralucitoare a coregrafului, regizorului si dansatorului Razvan Mazilu s-a mai scris in "Formula As". Intre timp, evolutiile sale pe diferite scene ale lumii i-au reconfirmat...

Razvan Mazilu

"Noi suntem mai talentati, dar strainii dispun de conditii mai bune"

Despre personalitatea stralucitoare a coregrafului, regizorului si dansatorului Razvan Mazilu s-a mai scris in "Formula As". Intre timp, evolutiile sale pe diferite scene ale lumii i-au reconfirmat talentul si munca. Recent, tanarul dansator s-a intors de la un concurs din Japonia

- Ultimii ani au fost deosebit de bogati pentru tine; stiu ca ai muncit foarte mult, dar mai stiu ca succesele au fost pe masura muncii. Cum a debutat anul 1999?

- In luna februarie am participat la Festivalul-Concurs International de la Nagoya (Japonia), aflat la cea de-a treia editie. In urma invitatiei primite din partea organizatorilor, am trimis o caseta video si am fost selectionat din peste 100 de dansatori din intreaga lume. A fost o experienta profesionala extraordinara pentru mine si pentru colegul meu de generatie cu care mi-am pregatit piesele, coregraful Florin Fieroiu. Bineinteles, am ajuns din nou la aceeasi concluzie dureroasa: noi suntem mai talentati, dar strainii sunt mai pregatiti, pentru ca dispun de conditii mai bune; sunt mai informati, pentru ca fac parte din circuitul international. Dar am avut succes! Cand ai succes in strainatate, simti nevoia sa impartasesti o astfel de implinire si cu spectatorii din tara, de aceea m-a bucurat invitatia de a dansa in programul artistic al Galei Uniter, care tocmai a avut loc, una dintre piesele coregrafice cu care am fost in Tara Soarelui Rasare. Cel mai mult m-a impresionat insa dorinta si stiinta japonezilor de a impune pe plan mondial arta dansului, care este considerata de ei o arta majora, din moment ce intreaga manifestare s-a desfasurat sub patronajul printului Takamado!

- A fost Japonia, a fost Gala Uniter, acum urmeaza viitorul. Ce proiecte ai?

- Voi materializa la Teatrul "L.S. Bulandra" un proiect la care ma gandesc si lucrez de mai mult timp. Ma simt puternic atras de proza lui Mateiu I. Caragiale, in special de nuvela "Remember", un text pe care l-am dramatizat pe coordonatele spectacolelor de teatru-dans. Incerc, astfel, sa continui sa creez acest gen de spectacole care - cred cu convingere - ofera in egala masura creatorilor si publicului varianta cea mai apropiata de sensibilitatea si ratiunea omului modern. La fiecare spectacol al meu am avut sansa intalnirii cu oameni deosebiti, cu artisti inegalabili. "Remember" se va naste si din generozitatea cu care Victor Rebengiuc, cel care va "da viata" chiar lui Mateiu I. Caragiale, personaj principal al propriei sale opere, a imbratisat ideea realizarii acestui spectacol, a restituirii catre public a unui text unic dar, din pacate, putin cunoscut.

- Cred ca iti vei permite o mica vacanta dupa acest spectacol, dupa acest tur de forta...

- Nicidecum! Opera Romana din Timisoara m-a invitat sa realizez un spectacol modern cu compania de balet. In mod paradoxal, am ales impreuna cu conducerea Operei un titlu din repertoriul clasic: "Coppelia", pe muzica lui Leo Delibes. Va fi un spectacol adresat publicului de toate varstele. Povestea lui Coppelius, inventatorul-magician ce incearca sa creeze o papusa-mecanism, de fapt, o iubita ideala, va fi infatisata in contextul lumii moderne, prin mijloacele regizoral-coregrafice ale postmodernismului.

Mi-as dori ca intentia Operei din Timisoara de a-si forma un repertoriu care sa includa balet academic si contemporan deopotriva sa reprezinte un semnal pentru acea multasteptata deschidere necesara companiilor de balet clasic din Romania. Tendinta unilaterala de a se monta in continuare spectacole de limbaj clasic sau, in cel mai bun caz, neoclasic, este o piedica in evolutia fenomenului coregrafic romanesc.


***


Galeria De Arta

Dan Grigore

"O sa-mi aniversez ziua de nastere la Marsilia"

Am avut surpriza sa fiu invitat de Ministerul Culturii sa sustin un recital la Varsovia, la deschiderea saptamanii culturale. Sunt convins ca voi fi sanctionat de conducerea Filarmonicii, in "buna traditie mioritica", intrucat va trebui sa aman concertul programat in acea perioada la Ateneu. Cu prilejul manifestarilor de la Varsovia, imi va fi reeditat Cd-ul "Chopin", lansat cu cativa ani in urma si inregistrat in februarie 1985, la Ateneu, la o temperatura de 3gr.C!

De la inceputul acestui an, am concertat la Berlin si la Barcelona. La Berlin m-am intalnit cu dirijorul Lawrence Foster (directorul artistic al Festivalului si Concursului Enescu - n.r.) si am luat masa impreuna. Mi-a spus ca ar dori sa ma invite sa sustin un recital, alaturi de Andrei Vieru, la deschiderea Concursului International "George Enescu".

O sa-mi aniversez ziua de nastere (6 august) printr-un recital la festivalul de la La Roque dAntheron, langa Marsilia. Este unul dintre cele mai importante festivaluri de pian din lume.

Simona Somacescu

"Sunt fericita de cate ori dansez <<Romeo si Julieta>> la Opera"

Sunt foarte fericita pentru ca mi-am putut oferi cateva concerte la Ateneu, asta in situatia in care unui balerin i-ar trebui cea de-a 25-a ora pe zi! Si mai sunt fericita ca am dansat recent "Romeo si Julieta" la Opera. Crede-ma, as renunta la tot, ca sa pot trai ce se intampla in acest spectacol! Este rolul pe care il iubesc cel mai tare, mai ales cand il dansez primavara. Este un sentiment unic. Cred ca am ramas, in sufletul meu, putin copil...

Horia Andreescu

"In Saptamana Mare, voi dirija Bach"

In Saptamana Mare, mai precis pe 7 aprilie, voi dirija o lucrare potrivita acestei perioade, "Johannes Passion" de Bach. Concertul este organizat in colaborare cu Institutul Goethe. Tot cu Orchestra de Camera Radio, o saptamana mai tarziu, pe 14 aprilie, vom sustine un program de concerte pentru pian. "Personajul" principal va fi pianistul Valentin Gheorghiu, secondat de Dan Mizrahy si Roxana Gheorghiu.

Rasvan Cernat

"Opera Romana pleaca-n Japonia"

Acum "suntem in priza", pregatim turneul din Japonia cu opera "Carmen" de Bizet. Trupa si solistii vor pleca pe 28 aprilie. Vor fi 18 spectacole, iar rolul titular, la cateva din reprezentatii, va fi interpretat de celebra mezzosoprana Agnes Baltsa. Este un turneu deosebit de important pentru Opera Romana si de aceea plecam cu toata elita distributiilor. Din aceasta pricina, nu vor mai fi reprezentatii la Bucuresti in aceasta perioada. Pana plecam, o sa mai facem o premiera, "Cocosatul de la Ntre Dame".