Foileton

Redactia
Legitimitate. Un om din Iasi, nu-i spun numele pentru ca nici nu cred ca-l intereseaza publicitatea numelui, s-a trezit in prima tinerete in pozitia de redactor-sef al unui mare cotidian si a trait citiva ani tot ce presupune o asemenea functie. Fluxul de stiri cu razboaie, cutremure, crime, revolte,...

Legitimitate

Un om din Iasi, nu-i spun numele pentru ca nici nu cred ca-l intereseaza publicitatea numelui, s-a trezit in prima tinerete in pozitia de redactor-sef al unui mare cotidian si a trait citiva ani tot ce presupune o asemenea functie. Fluxul de stiri cu razboaie, cutremure, crime, revolte, catastrofe, evenimente culturale si sportive i-a devenit aerul de respirat. Stressul suplimentar specific meseriei, sa alegi stirea, sa-i dai forma, sa apuci s-o pui in ziarul tau inaintea altora, ii devenise stil de viata. Cineva care sta ca mine toata ziua in calea stirilor de pe toate canelele de televiziune disponibile - vreo 20 - simte acest stress ca un jeg care-ti intra sub piele si te ingrozeste un grad mai mult in fiecare zi. In unele zile sint chiar ucigatoare aceste fluxuri de stiri. Cum au fost zilele mineriadei din ianuarie sau cum sint acum aceste prime zile ale absurdului razboi. Sigur, daca esti ca mine, simplu privitor, poti totusi sa folosesti telecomanda si sa intrerupi fluxul. Daca insa esti redactor-sef la un cotidian, nu te poti feri de razele lui nocive. Trebuie sa dai titluri, sa te intrebi de ce, totusi, Nato ataca fara o rezolutie a Consiliului de Securitate Onu? E legitim? Si ce-i de facut atunci cind cel mai puternic neglijeaza daca actele lui sint sau nu legitime s.a.m.d.?

Am facut aceasta introducere pentru a va vorbi de un reportaj scurt vazut la Tvr Iasi. Reportajul ni-l arata pe omul nostru care, in urma cu citiva ani, era redactorul-sef al puternicului cotidian "Monitorul", devenit azi preot in satul Ciocirlesti, din judetul Iasi. Parohie cu citeva sute de suflete, trei catune, fara telefon, fara post de politie, fara dispensar, fara farmacie. Oameni saraci si sase carciumi. Cite o mica tragedie la fiecare trei case si fostul redactor-sef devenit preot. Spune ca acolo, intre faxuri si spalturi, erai martorul zilnic al sutelor de tragedii si senzatia ca nu poti interveni te poate duce la nebunie. Aici, are senzatia clara ca poate interveni Legitim in toate tragediiele lumii, rugindu-se. Singur sau impreuna cu enoriasii.

Mircea Nedelciu