Cosul cu targuieli

Redactia
Cu gandul la Pasti. Semnele primaverii sunt peste tot: in suflet, in casa, chiar si pe masa de la bucatarie, unde au aparut, dintr-o data, verdeturile. Le vom folosi si pe ele in retetele pe care vi le propunem pentru masa de sarbatoare. Sunt retete noi, diferite de traditionalele feluri pregatite d...

<b>Cu gandul la Pasti

Semnele primaverii sunt peste tot: in suflet, in casa, chiar si pe masa de la bucatarie, unde au aparut, dintr-o data, verdeturile. Le vom folosi si pe ele in retetele pe care vi le propunem pentru masa de sarbatoare. Sunt retete noi, diferite de traditionalele feluri pregatite de Pasti

Salata de ceapa cu sos de iaurt si verdeturi
Ingrediente (pentru 4 persoane): 500 g ceapa alba sau rosie de apa, 80 g prune uscate (fara samburi), 150 g frunze de papadie (sau foi de andive), 1 legatura de ceapa verde, 4 rosii, 4 linguri de suc de portocale. Pentru sos: 250 g iaurt (nedegresat), piper proaspat macinat, un varf de cutit de chimen, 1/2 legatura patrunjel verde, 2 linguri de alune prajite usor, fara grasime.

Mod de preparare: Se curata ceapa, se taie in doua, apoi fiecare jumatate in felii subtiri. Se pun sa dea un clocot in apa sarata. Se scot intr-o strecuratoare, se baga repede sub un jet de apa, apoi se lasa sa se scurga. Prunele se curata de samburi si se lasa in apa sa se umfle putin, apoi se clatesc si se taie fasii. Se pun intr-un vas si se toarna peste ele sucul de portocale (neacidulat). Se spala frunzele de papadie si se lasa sa se scurga. Se curata ceapa verde, se spala, se taie in ineluse subtiri. Rosiile se oparesc, se curata de pielita si se taie felii subtiri. Sosul: Se amesteca iaurtul cu sare, piper si chimenul prajit putin in tigaie (fara grasime). Se amesteca ceapa (bine scursa) cu prunele uscate (cu suc cu tot), frunzele de papadie taiate ca taieteii, rosiile, patrunjelul tocat, sare si piper. Se toarna deasupra sosul de iaurt, peste care se presara alune pisate.

Supa crema de andive cu alune

Ingrediente (pentru 4 persoane): 400 g andive, 4 cepe verzi, 3 linguri de untdelemn, 750 ml apa fiarta cu Vegeta sau Knorr, 200 g smantana groasa, 100 g mazare mica din conserva, sare, piper proaspat macinat, 3 fire de menta proaspata sau uscata (ceai de menta), 2 linguri de alune.

Mod de preparare: Se curata andivele de cotor si de frunzele laterale, se desfac frunza de frunza si se trec printr-un jet de apa rece. Se zvanta bine, se lasa deoparte cateva frunzulite de la mijloc, iar restul se taie ca taieteii, in fasii cam de 3 cm latime. Se curata ceapa verde, se spala, se zvanta, se taie pe lat in 4-5 bucati, apoi se caleste intr-o lingura de ulei incins. Se pun in tigaie si andivele, se lasa foarte putin sa se-nmoaie, apoi se toarna deasupra apa fiarta cu Vegeta sau Knorr (2 lingurite la 1 l de apa). Se lasa sa fiarba pana ce frunzele pot fi pasate, apoi se trec prin sita sau se paseaza cu mixerul. Se adauga mazarea bine scursa de zeama, smantana. Se lasa supa sa mai dea 2-3 clocote, se gusta de sare si de piper. Se serveste presarata cu frunzulite de menta (taiate in fasii subtiri), frunzele de andive din mijloc taiate fasii si alune pisate.

Miel cu fasole alba

Ingrediente (pentru 4 persoane): 350 g fasole alba (cu boabe mari), 4 cotlete de miel groase (a 400 g fiecare), piper proaspat macinat, 1 lingura de ulei bun, 1 legatura de zarzavaturi de supa (morcovi, patrunjel, telina), 2 cepe, 2 catei de usturoi, 1 litru de apa fiarta cu Vegeta sau Knorr, 300 g fasole verde (din conserva), sare.

Mod de preparare: Se pune fasolea peste noapte la inmuiat. Se spala cotletele de miel cu apa rece si se usuca cu un servet. Se dau cu piper pe ambele parti. Se pune uleiul la incins intr-o cratita si se prajeste carnea bine, pe ambele parti. Se scot afara si se pun sa stea la cald pe un vas cu aburi. Se curata zarzavatul de supa si se taie marunt. Se curata ceapa si usturoiul. Ceapa se taie in opt, usturoiul se taie feliute subtiri. Se pune untdelemnul sa se incinga si se calesc in el zarzavaturile taiate marunt, ceapa si usturoiul. Se pun intr-o tava mica, impreuna cu cotletele prajite, fasolea inmuiata, bine stoarsa si apa fiarta cu Vegeta sau Knorr. Se acopera tava cu o folie de aluminiu (hartie de aluminiu, care se gaseste in comert). Se da la cuptorul incins dinainte, si se lasa sa fiarba domol, o ora. Se scoate fasolea verde din conserva si se scurge. Cand carnea e aproape gata, se pune si ea in tava. Se gusta mancarea de sare si de piper. Cand e gata, se presara cu patrunjel tocat.



Dulciuri

Tort de Pasti cu ciocolata

Ingrediente (pentru 8 felii): 3 oua, 100 g zahar, 40 g faina, 40 g amidon alimentar, 1 lingurita de praf de copt, 1 varf de cutit de praf de scortisoara, 25 g cacao, grasime si faina pentru uns forma. Crema: 250 g frisca, 150 g ciocolata de menaj, 2 linguri de rom, 100 g zahar praf, 150 g zahar, 50 g cacao.

Mod de preparare: Aluatul - Se bat spuma albusurile cu doua linguri de apa rece. Se adauga si zaharul, continuand sa se bata spuma. Se adauga galbenusurile batute, faina, amidonul, praful de copt, cacao si scortisoara, amestecand usor. Aluatul se toarna intr-o forma de tort, unsa cu unt si presarata cu faina (sa aiba diametrul de 18 cm). Se baga la copt in cuptorul incins dinainte (la aragaz, treapta doi). Se scoate dupa 15 minute, se lasa sa se raceasca in forma (asezata pe un gratar, alte 15 minute), apoi se rastoarna si se lasa sa se raceasca complet. Crema - Se amesteca frisca cu ciocolata data pe razatoarea mare, intr-un vas asezat pe flacara mica. Se lasa sa dea 2-3 clocote. Se adauga o lingura de rom si zaharul pudra, apoi se lasa sa se raceasca. Untul taiat in bucatele mici se incorporeaza in crema de ciocolata, batand compozitia energic cu telul (sau folosind mixerul). Blatul de tort se taie in trei felii, care se stropesc cu romul ramas. In forma in care a fost copt blatul, se aseaza pe rand: o foaie de blat, un strat de crema, a doua foaie de blat, alt strat de crema, a treia foaie de blat. Se lasa deoparte atata crema cat sa acopere tortul. Forma de tort se baga cel putin 3 ore la frigider. Inainte de a servi prajitura, forma se scufunda repede in apa fierbinte, apoi tortul se scoate afara. Se unge pe deasupra cu restul de crema pastrata. (Pentru un tort mai mare, se dubleaza cantitatile si se foloseste o forma cu diametrul de 26 de cm).