Forma maxima

Ilie Tudor
Pregatiti-va sa intampinati primavaraPostul cu sucuri si cruditatiPoate fi tinut deopotriva, de oameni sanatosi si bolnavi. Pe primii ii va ajuta. sa-si curete organismul si sa slabeasca, ceilalti isi vor recastiga sanatatea. Elemente de baza. Este o cura cu efecte de purificare, insanatosire si reint...

Pregatiti-va sa intampinati primavaraPostul cu sucuri si cruditatiPoate fi tinut deopotriva, de oameni sanatosi si bolnavi. Pe primii ii va ajuta
sa-si curete organismul si sa slabeasca, ceilalti isi vor recastiga sanatatea
Elemente de baza
Este o cura cu efecte de purificare, insanatosire si reintinerire deosebite. Este unul dintre cele mai riguroase regimuri de acest fel cunoscute de medicina naturista. Datorita rigorii acestei cure, este necesar sa fie respectate cu strictete anumite reguli. Cura cu sucuri si cruditati decurge in trei etape: 1. Tranzitia si pregatirea; 2. Perioada propriu-zisa; 3. Revenirea. Indicatiile specifice fiecarei asemenea perioade trebuie respectate intocmai.
Scopul curei
Cura cu sucuri si cruditati atinge urmatoarele obiective:
o scadere in greutate accelerata;
stoparea dezvoltarii unor tumori;
rezolvarea anumitor probleme psiho-mentale.

Cele trei etape ale curei cu sucuri si cruditati

1. Tranzitia si pregatirea
Inaintea inceperii propriu-zise a postului cu sucuri si cruditati este necesara o perioada de adaptare de 7-10 zile, in care anumite alimente vor fi eliminate din dieta, in timp ce altele vor fi consumate cu predilectie.
Alimente interzise: carne, oua, mancaruri preparate prin prajire, alimentele conservate, alimentele cu adaosuri de conservanti, coloranti, amelioratori de aroma, amelioratori de gust sintetici, cafea, alcool, tutun, dulciurile care contin zahar.
Alimente permise: cereale integrale (fulgi de grau, ovaz, orz, orez integral), alimentele naturale bogate in calorii, care vor sustine organismul pe perioada curei: nucile, susanul (neprajit), pasta de susan, arahidele si alunele (neprajite), semintele de floarea soarelui (neprajite), salate din cruditati si combinatii de sucuri, ulei presat la rece, cu care "se impaca" cel mai bine sistemul nostru digestiv. Avem de ales intre uleiurile de floarea soarelui, de masline, de dovleac.
Ultimele 2 zile ale perioadei de pregatire
Seara vom lua o lingurita de ulei de ricin (doua seri succesive).
Apa de peste zi se inlocuieste cu o combinatie de ceaiuri: salvie, ienupar, cimbrisor - in parti egale (la nevoie se poate folosi doar salvia). Se lasa sa macereze 12 lingurite de amestec din plantele mentionate intr-un litru de apa, de seara pana dimineata. Dimineata se filtreaza - maceratul limpede se pune deoparte, iar plantele ramase ca reziduu se infuzeaza cu 1 litru de apa clocotita timp de 15 minute. Se raceste infuzia, se amesteca cu maceratul. Remediul astfel obtinut se bea pe parcursul unei zile.
Cu o zi inainte de a intra in cura propriu-zisa de sucuri si cruditati se va face o clisma cu un ceai obtinut astfel: se infuzeaza 3 lingurite de musetel cu trei sferturi de litru de apa. Cand infuzia este calduta, se adauga 3 lingurite de seminte de in (sau faina de seminte de in). Dupa o ora se filtreaza infuzia, dupa care poate fi facuta clisma.

2. Cura cu sucuri si cruditati
Durata
Durata curei propriu-zise cu sucuri si cruditati se poate intinde de la 3 saptamani pana la doua luni si jumatate. In cazurile grave, cura poate fi prelungita pana la nivelul anilor.
Restrictii alimentare
In aceasta perioada vor fi excluse complet din alimentatie:
toate alimentele preparate termic (prin fierbere in apa sau in abur, prin prajire, prin coacere);
orice fel de carne sau preparate din carne;
orice aliment care contine conservanti chimici, amelioratori de gust, aroma si culoare;
zaharul si orice fel de produse zaharoase;
branzeturile fermentate, ouale. Unii naturisti recomanda renuntarea completa la lapte si la toate preparatele pe baza de lapte.
Meniul acestei perioade
Alimentele de baza ale curei cu sucuri si cruditati vor fi:
fructele si legumele proaspete;
cerealele integrale ca atare, sub forma de faina (grau, orez, secara, mei) sau sub forma de fulgi obtinuti prin metode mecanice (orz, ovaz, grau);
oleaginoasele: seminte de floarea soarelui, seminte de dovleac, nuci, susan, alune, arahide;
uleiurile presate la rece: floarea soarelui, susan, masline, dovleac;
boabe de leguminoase germinate: soia, bob, lucerna;
mladite verzi de cereale: orz, ovaz, grau.
Pentru a combina aceste alimente asa incat sa obtinem feluri de mancare adecvate, este bine sa consultam cartile de bucate naturiste (Elena Nita Ibrian si Ernst Gnther), care pun la dispozitie o gama foarte completa de bucate pregatite fara foc. Este foarte bine sa cautam sa experimentam mai multe retete de acest fel, pentru a gasi cele mai potrivite combinatii de alimente pentru organismul nostru, care sa asigure atat necesarul de energie pentru a ne mentine vitalitatea, cat si sa genereze efectele terapeutice scontate.

Sucurile
Sucurile sunt alimentul cel mai activ din punct de vedere terapeutic in acest regim. Ele sunt cel mai usor de asimilat, energia consumata pentru a fi digerate fiind minima. Fiind consumate proaspete, activitatea lor enzimatica va fi maxima, ceea ce va permite accelerarea proceselor de detoxifiere, vindecare si refacere.
Pentru a obtine efecte maxime in cura cu sucuri si cruditati, mai ales in cazul bolilor grave, in primele 3-10 zile se consuma doar sucuri, fara nici un alt fel de aliment.
Despre sucurile folosite in aceasta cura trebuie sa stim ca:
se obtin prin centrifugarea legumelor si fructelor bine spalate si curatate;
se prepara zilnic, trebuind sa fie proaspete. Cu cat momentul consumarii este mai apropiat de cel al prepararii, sucul este mai activ din punct de vedere terapeutic;
nu se fierb, nu se consuma reci (de la frigider), ci numai la temperatura camerei;
in general, nu se combina sucurile de legume (care sunt bazice) cu cele de fructe (care sunt acide);
fructele din care se fac sucurile trebuie sa fie bine coapte; nu trebuie sa fie nici imature (crude), nici fermentate (cazuri in care pot produce tulburari digestive de nedorit iar efectul lor terapeutic este mult diminuat).
Daca o perioada optam doar pentru consumul de sucuri
In acest caz vom avea doua faze distincte:
Prima faza - in care se administreaza pe o perioada, care variaza de la cateva zile la doua luni, doar sucuri de fructe si de zarzavaturi. In aceasta perioada se administreaza, alternativ, o zi suc de fructe, o zi suc de zarzavaturi, cate 250 ml suc la fiecare doua ore si jumatate. Intre orele de administrare a sucurilor se poate consuma apa sau ceai. In perioada curei exclusive de sucuri, se face zilnic (dimineata) o clisma cu 2 litri infuzie calduta de musetel.
Cea de-a doua faza - dupa perioada curei exclusive de sucuri, urmeaza o perioada de tranzitie de cateva zile (5-10 zile), in care se introduc treptat fructe si zarzavaturi neprelucrate termic. Pentru a se evita tulburarile digestive, la trecerea de la cura exclusiva de sucuri la cea crudivora, se vor respecta urmatoarele reguli: 1. Mese regulate; 2. Nu se mananca mult deodata; 3. Nu se mananca intre mese; 4. Nu se combina fructele cu legumele la aceeasi masa; 5. Nu se consuma alimente reci; 6. Fiecare masa va incepe cu o portie de suc (250 ml), care va fi luata cu 10-15 minute inainte de a consuma alte alimente netrecute prin foc.
Tratamentul cancerului
In cadrul acestui regim se recomanda in mod special sucurile din:
legume: morcov, patrunjel, varza, sfecla;
alte plante: urzica, laptuca, orz verde;
fructe: mere, coacaze negre, catina.
Se vor elimina adaosurile de miere in sucuri. Ele pot fi diluate cu apa.
Cura cu sucuri va fi combinata cu administrarea intensiva a remediilor din plante medicinale recomandate de medic.
Salatele de cruditati
Salatele de legume impreuna cu cerealele integrale sunt baza calorica. Uleiul folosit la prepararea salatelor si oleaginoasele au un aport caloric esential (o cantitate de 100 de grame de nuca rasa, de exemplu, are un aport caloric cu 150% mai mare decat 100 de grame de carne), care permite mentinerea unei stari de vitalitate normala.
Salatele de fructe sunt preparate atat din fructe crude in stare proaspata, cat si din fructe uscate (stafide, fructe de padure, caise, smochine etc.). In anumite afectiuni (cancer, obezitate s.a.) nu se admite adaugarea de miere la aceste salate. Cantitatea de miere consumabila, in orice forma, este stabilita in general la 6 lingurite pe zi.
Despre fructele si legumele folosite in prepararea salatelor trebuie sa stim ca:
nu se prelucreaza termic;
se spala cu atentie inainte de a fi mancate;
se lasa impreuna pentru a se omogeniza timp de circa 90 de minute inainte de a fi consumate sub forma de salate de cruditati.

3. Revenirea
Revenirea la alimentatia preparata termic se face gradat, in minimum 10 zile. Se respecta urmatoarele reguli:
in primele cinci zile, alimentatia ramane in proportie de 75% crudivora;
primele alimente preparate termic care vor fi consumate sunt supele din legume - foarte usoare, putin condimentate, cu mult zarzavat;
din a sasea zi se introduc piureurile de legume, tocanele; proportia de hrana preparata termic poate fi crescuta usor pana ajunge la 50% din total;
timp de doua saptamani, de la terminarea curei, sunt interzise conservele si prajelile;
timp de o luna dupa terminarea curei cu sucuri si cruditati este interzis consumul de carne, alimente conservate chimic, orice fel de aliment care prezinta semne de alterare.
Trei luni dupa terminarea curei cu sucuri si cruditati vor fi respectate urmatoarele indicatii:
1) se stabileste un orar regulat al meselor (care va fi si respectat);
2) se evita consumul de apa in timpul mesei sau dupa masa (apa se consuma cu 30 de minute inainte de masa);
3) dimineata, cu 30 de minute inainte de masa, se recomanda sa se bea apa calduta sau ceai caldut indulcit cu miere;
4) nu se mananca intre mese;
5) se mesteca incet si foarte bine;
6) nu se consuma bauturi si alimente fierbinti sau prea reci.
Cui ii este recomandata cura cu sucuri si cruditati
Este indicata in special persoanelor care au acumulat toxine si masa corporala in exces, precum si bolnavilor de cancer, leucemie etc. Are o eficienta foarte mare, fiind recomandata in special pentru cei care vor sa rezolve probleme de sanatate majore sau sa obtina efecte rapide de (re)intinerire si armonizare corporala.
Precautii si contraindicatii la cura cu sucuri si cruditati
In afectiunile cu retentie de lichide (ciroza hepatica, insuficienta cardiaca, renala, hipertensiune arteriala) se recomanda multa prudenta in administrarea sucurilor si a ceaiurilor.
Persoanele subponderale, anemice, cu o vitalitate foarte scazuta nu vor urma acest regim. In cazul bolilor foarte grave, la care acest regim este o ultima solutie, se recomanda supravegherea atenta de catre un medic specialist.