Cosul cu targuieli

Redactia
Retete de sezon. Cartofi cu sos de verdeturi si peste afumat. Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 cartofi mari, 500 g branza de vaci, 2 pahare de iaurt, 2 lingurite hrean ras, 6 linguri cozi de ceapa verde taiate rondele, sare, piper, 4 bucati peste afumat dezosat, 1 lingura de marar verde tocat. . Mod...

Retete de sezon

Cartofi cu sos de verdeturi si peste afumat
Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 cartofi mari, 500 g branza de vaci, 2 pahare de iaurt, 2 lingurite hrean ras, 6 linguri cozi de ceapa verde taiate rondele, sare, piper, 4 bucati peste afumat dezosat, 1 lingura de marar verde tocat.
Mod de preparare: Cartofii spalati bine se fierb circa 30 de minute (cu coaja). Se amesteca branza de vaci cu iaurtul, hreanul si jumatate din coditele de ceapa si se gusta de sare si de piper. Se scurg cartofii si se cresteaza in doua, pe lung. Se pun in ei sosul de verdeturi si feliile de peste. Inainte de a-i servi, se presara cu mararul verde tocat si restul de codite de ceapa.

Tarta cu varza acra
Ingrediente (pentru 12 bucati): 200 g faina, 120 g unt moale, 4 linguri apa, 1 varf de cutit de sare, 1 varf de cutit de zahar, 100 g cartofi fierti in coaja, 100 g costita afumata, 100 g ceapa, 30 g unt, 250 g varza acra, 2 catei de usturoi, sare, piper, 1/2 lingurita chimen, 1/2 lingurita maghiran, 1/4 l lapte, 1/8 l smantana, 3 oua, nucsoara.
Mod de preparare: Se amesteca faina cu untul, apa, sarea si zaharul, pana ce se obtine un aluat moale. Se face un gogoloi, se acopera si se lasa 30 de minute la rece.
Se curata cartofii fierti in coaja si se taie cubulete. Costita afumata se taie feliute. Ceapa se toaca marunt. Se pune costita intr-o tigaie sa lase grasime, se adauga ceapa si untul si se mai lasa pe foc circa 5 minute.
Se stoarce bine varza acra de zeama, se taie fideluta si se toarna impreuna cu cartofii peste ceapa si costita. Se adauga si usturoiul zdrobit si se gusta de sare si de piper.
Se intinde aluatul pe planseta infainata, apoi se aseaza intr-o forma de tarta (diametrul de 28 cm), lasandu-se o margine de circa 3 cm. Se toarna umplutura, se introduce in cuptorul incins si se coace 10 minute (la 180C). Se amesteca bine ouale cu laptele si smantana, se adauga sare si nucsoara rasa si se toarna peste tarta. Se mai lasa 30-40 de minute la cuptor. Se serveste fierbinte.

Cotlete cu garnitura picanta

Ingrediente (pentru 4 persoane): 4-8 cotlete (in functie de marimea lor si de felul carnii), 2 lingurite ulei, 400 g castravete mare, de salata, 4 rosii, 2 catei de usturoi, 2 ardei iuti, 400 g masline negre, 4 linguri patrunjel verde tocat, sare, piper.
Mod de preparare:
Se curata castravetele de coaja, se spala, se zvanta, se taie cubulete. Se spala rosiile, se taie marunt. Ardeiul iute se cresteaza pe lung, se scot semintele si nervurile, se spala bine si se taie fasii. Se curata usturoiul si se toaca marunt. Se desfac maslinele-n doua si li se scot samburii. Patrunjelul verde se spala, se toaca. Se amesteca toate ingredientele intr-un castron, se sareaza, se pipereaza.
Separat, se curata cotletele de grasime, se condimenteaza si se prajesc in uleiul bine incins, intr-o tigaie de teflon cu capac, circa 5 minute. Se scot din tigaie si se pun la cald. In grasimea ramasa se trec repede toate legumele, apoi se servesc langa fripturi

Retete de post
Morcovi orientali
Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 legaturi de morcovi fragezi (mai mici), 8 cepe mici, 10 catei de usturoi, 4 linguri de margarina, 2 linguri chimen, sare, piper, 1 lingurita zahar, 1 lingura ulei fin.
Mod de preparare: Se curata morcovii si se taie in doua pe lung. Se curata ceapa si usturoiul. Ceapa se taie rondele, iar usturoiul se lasa intreg. Se incinge untul si se calesc morcovii, circa 5 minute, dupa care se adauga si cateii de usturoi. Se mai lasa 5 minute sa se caleasca si apoi se toarna deasupra 5 linguri de apa si chimenul. Se sareaza, se pipereaza si se lasa sa fiarba inabusit, cu capac, la foc mic, alte 5 minute. Se scurg bine morcovii si usturoiul si se pun la prajit in ulei, la foc iute, impreuna cu rondelele de ceapa. Legumele se consuma reci sau calde

Paine cu chimen si masline
Ingrediente: 30 g drojdie, 1 lingurita zahar, 300 ml apa calduta, 500 g faina, 80 ml ulei de masline, 1 lingurita sare, 2 lingurite chimen, 300 g masline negre fara samburi.
Mod de preparare: 1. Se amesteca drojdia si zaharul cu o parte din apa si se lasa 10 minute sa se odihneasca.
2. Se pune faina intr-un castron si se face o gropita in care se toarna drojdia. Se amesteca - cu grija - cu putina faina, se acopera vasul si se lasa sa stea inca 15 minute.
3. Incet-incet, se amesteca maiaua cu restul de faina, incorporandu-se si 2/3 din ulei si sare. Se framanta pana ce aluatul nu se mai lipeste.
4. Se formeaza o "paine", se unge cu restul de ulei, se acopera cu un stergar umed si se lasa sa dospeasca, pana ce isi dubleaza volumul (circa o ora si jumatate).
5. Se loveste aluatul cu vergeaua ca sa iasa basicile de aer si se framanta din nou, introducandu-se chimenul si maslinele tocate marunt.
6. Se formeaza din nou o paine, se acopera cu stergarul ud si se lasa o ora la cald.
7. Se incinge cuptorul.
8. Se pune painea pe o tava infainata si se coace 45 de minute. Se lasa sa se raceasca pe un top

Dulciuri

Karidopitta
(Prajitura greceasca cu nuci)
Ingrediente (pentru o tava de 23x35 cm): 250 g samburi de nuca, 125 g unt (la temperatura camerei), 125 g zahar, 1/2 lingurita zahar vanilat, 4 oua, 125 g pesmet, 125 g faina, 65 ml lapte, 1 lingurita praf de copt, 2 lingurite coaja rasa de lamaie, 1 lingurita scortisoara pisata, 1/2 lingurita cuisoare pisate, grasime pentru uns forma. Pentru sirop: 150 g zahar, 60 g miere, 1 lingura zeama de lamaie, 2 linguri coniac.
Mod de preparare: 1. Se macina nuca sau se toaca marunt de tot. Untul, zaharul si zaharul vanilat se pun intr-un castron si se freaca bine cel putin 10 minute (ca o spuma). Se adauga ouale si se freaca temeinic cu untul. Se adauga pesmetul si faina, laptele (putin cate putin), praful de copt, coaja de lamaie, scortisoara si cuisoarele, amestecandu-se pana ce se obtine un aluat uniform. La sfarsit, se incorporeaza nuca macinata. 2. Se incinge cuptorul la 200C. Se unge bine o forma dreptunghiulara, se toarna aluatul, se intinde si se introduce in cuptorul incins. Se coace circa 40 de minute, pe raftul din mijloc al aragazului. 3. Scurt timp inainte ca prajitura sa fie gata, se prepara siropul: se amesteca zaharul cu mierea si cu 250 ml de apa, se pune pe foc si, dupa ce da in clocot, se fierbe siropul - la foc potrivit - 5 minute. Se ia de pe foc si se adauga coniac si zeama de lamaie. 4. Cand prajitura s-a copt, se scoate din cuptor si se varsa peste ea siropul cald. Se lasa sa se raceasca si se scoate din tava. Se taie patrate (de 4 cm) si se serveste langa cafea sau ca desert.