Spectator - Marturisiri pe baricadele primaverii
Anca Duma
"Sunt o femeie careia daca i se inchid usile, ea gaseste fereastra"
In peisajul cotropit de barbati al tranzitiei romanesti, firma "Dumarex" reprezinta o exceptie:
la carma ei se afla o femeie. Frumoasa, inteligenta, determinata pe fiecare centimetru al vietii si viselor ei, Anca Duma intruchipeaza izbanda: izbanda perseverentei, a muncii, a dorintei de afirmare. Sotie, mama, manager, "regina parfumurilor" reprezinta o reala implinire de primavara, intr-o lume de plante ofilite, care dupa 10 ani de letargie vegetativa mai asteapta un salvator
"In spatele unui barbat de succes, cautati totdeauna o femeie ambitioasa"
- Cum se face ca o absolventa de Filologie, ca dvs., a reusit sa se lanseze cu atata succes in afaceri?
- N-am fost niciodata soarece de biblioteca si nici aptitudini pedagogice n-am avut. Sansa mea a fost ca de la absolvirea Universitatii (sectia Engleza-Romana) si pana la Revolutie am lucrat numai in Departamentul de Comert Exterior, una dintre putinele "portite" spre lumea occidentala. Am avut, deci, ocazia sa invat abc-ul afacerilor in sistemul capitalist, inca dinainte ca acest sistem sa se reinstaureze la noi. Lucrul acesta mi-a folosit foarte mult in momentul in care am decis sa incep o activitate pe cont propriu. In 1990, am infiintat firma "Dumarex" (am fost printre primele societati particulare din Romania), specializata initial in comercializarea produselor cosmetice si parfumerie de lux.
- Forta parfumurilor se simte si in activitatile dvs. Emanati o forta si o energie naucitoare. Sub ce zodie v-ati nascut?
- Ce-as putea sa fiu - cu energia si cu "nebunia" mea - decat Gemeni?! Sunt nascuta pe 20 iunie, deci la sfarsitul zodiei Gemenilor si inceputul zodiei Racului. Asadar, incapatanarii caracteristice Racului i se alatura creativitatea Gemenilor. Pentru femei, e o zodie foarte frumoasa, desi caracterul dual te face sa traiesti in permanenta la extreme, ceea ce este pasionant, dar si foarte obositor. Sunt o femeie careia daca i se inchid usile, ea gaseste fereastra. Intotdeauna cand am inceput ceva, am mers pana la capat. Este o experienta fascinanta sa pornesti de la nimic si sa-ti dai seama ca, totusi, in ciuda tuturor obstacolelor, poti realiza ceva. Acesta este pariul pe care l-am facut si pe care cred ca l-am castigat.
- Cat de greu este sa te impui ca femeie intr-o lume care le apartine aproape in intregime barbatilor: lumea afacerilor?
- Aparent doar este o lume a barbatilor! De fapt, in fiecare femeie zace o Vitoria Lipan sau, daca vreti, zace un mic demon al ambitiei de a demonstra ca-si poate depasi conditia. De aceea, si in afaceri, ca si in politica, in spatele unui barbat de succes, cautati intotdeauna o femeie ambitioasa. In general, femeile din Romania sunt foarte voluntare, si ma mir foarte tare ca ele nu au avut pana acum o prezenta mai serioasa in politica. Cred ca inca nu si-au propus!
- In peisajul tranzitiei, populat exclusiv de barbati, identitatea femeilor s-a pierdut. Intrevedeti vreo schimbare?
- Femeia in Romania nu are o conditie prea fericita in momentul acesta: ea este aproape zdrobita de munca de zi cu zi - si de acasa, si de la slujba - si se confrunta cu lipsuri foarte mari. Romancele au o rasa speciala - asta s-a dovedit de-a lungul timpului: sunt femei foarte frumoase, femei pozitive, femei senine, extrem de inteligente, extrem de elegante si, mai ales, au aceasta valenta a familiei, a maternitatii. Dupa parerea mea, daca societatea romaneasca nu s-a surpat inca, asta se datoreaza acestui liant, acestei "celule de baza", ca sa vorbim ca la marxism, care este familia si in sanul careia ne gasim cu totii linistea atunci cand relatiile sociale ne ofera numai insatisfactii. Avem inca principii morale foarte sanatoase si asta e bine. Insa femeile au nevoie de bani, de putin timp pentru ele insele si de o reevaluare a gusturilor, pentru ca sa ocupe locul pe care il merita in societate.
Magazinul din sifonier
- In zona aceasta, firma dvs. se misca rapid. Aveti un veritabil program de remodelare estetica a femeii.
- Gandindu-ne ca imaginea unei femei este data nu numai de ingrijirea pielii, a parului, ci si de calitatea machiajului, a coafurii, a liniei vestimentare abordate - deci in ideea unui "total-look" - am infiintat si un sector de design vestimentar: Dumarex Fashion, care promoveaza o linie vestimentara foarte simpla, dar eleganta, in stil neoclasic, adresandu-se in primul rand femeii active, dinamice. Materialele sunt importate direct din Italia, iar preturile foarte competitive, deci accesibile marii majoritati a femeilor din Romania. Avem si un magazin de prezentare a creatiilor noastre vestimentare, care se gaseste in Galeria Lutherana nr. 9 ("Magazinul Sifonier" se numeste), care este organizat intr-un stil avangardist, asa, ca un fel de shop-in-shop: este un sifonier urias, in care tu cauti asa cum cauti la tine acasa, cand nu stii cu ce sa te imbraci a doua zi. Un alt departament al firmei care lucreaza tot pentru schimbarea imaginii femeii este acela de "styling digital". Ce inseamna aceasta? Pornind de la o imagine clara a fizionomiei clientului (o fotografie color, unde se vede intreaga forma a fetei si a gatului), introdusa in computer, specialistii nostri - toti absolventi de Arte Plastice - aplica, printr-un procedeu personal de procesare a imaginii, toate transformarile (coafura, machiaj, corectari ale trasaturilor prin chirurgie estetica) pe care clientul le doreste, sau cele pe care noi le consideram potrivite fizionomiei. Si, nu in ultimul rand, fac si sugestii privind vestimentatia, in armonie cu noua imagine. Avem deja foarte multi clienti - oameni care apeleaza la noi pentru a-si schimba imaginea - fie pentru a obtine un nou serviciu, fie pentru a schimba ceva in relatiile lor interumane, fie pentru a-si schimba tonusul psihic, pur si simplu.
"Si totusi, ziua scadentelor va veni!"
- Afisati o determinare benefica. Exista oare si momente de oboseala, piedici, nemultumiri? Care sunt obstacolele pe care le depasiti cel mai greu?
- Toate aceste firme mici si mijlocii care alimenteaza bugetul statului cu impozite uriase si pe care se sprijina, de fapt, economia romaneasca, nu sunt ajutate deloc si sunt lasate asa, la voia intamplarii. Cei care au facut mari averi in Romania de dupa Revolutie, si care fac si politica actuala in tara aceasta, nu s-au gandit ca va veni o zi a scadentelor si pentru ei. Aceste firme mici si mijlocii sunt motorul oricarei societati civilizate, si daca ele nu sunt ajutate, tara aceasta va intra intr-un crah total, si deja semnele le avem: a intervenit somajul si in sectorul privat, ceea ce este un lucru extraordinar de grav. Ar trebui relaxata fiscalitatea, pentru ca altfel foarte multe firme mici si mijlocii vor da faliment; ar trebui ajutate sa se dezvolte mica industrie, agricultura, turismul. Ne-a trimis Dumnezeu intr-un colt de rai: traim intr-o tara extraordinar de frumoasa si de bogata, dar de care noi ne batem joc si nu stim cum sa facem sa o distrugem mai repede. Am vazut de curand in presa rezultatele unui sondaj facut printre oamenii de afaceri, rezultate care m-au pus pe ganduri: 69,6% dintre cei intervievati au spus ca in Romania nu te poti imbogati prin munca cinstita, ceea ce mi s-a parut un lucru absolut ingrozitor, demonstrand ca societatea romaneasca, in momentul de fata, este total amorala si ca, practic, nu oferim tinerilor nici un fel de viitor, nici un fel de speranta.
- Se intampla, in general, ca atunci cand o femeie intra in afaceri, viata ei de familie sa se deterioreze rapid. V-ati confruntat cu aceasta amenintare pana acum?
- Eu am avut aceasta sansa de a lucra in permanenta cu sotul meu - Liviu Duma - inca de cand am infiintat firma: el este jurnalist, dar si-a parasit cariera de redactor la Radio pentru a ma ajuta pe mine. Si aici pot sa remarc faptul ca, in general, acest capitalism primar care s-a dezvoltat in Romania dupa Revolutie, este un capitalism de familie: daca va uitati in jur, toate firmele mari sunt conduse de amandoi sotii (cum ar fi Cristiana si George Copos, de exemplu). Si sunt mai multe cazuri in care partenerii de afaceri sunt parteneri si in viata. Dar, desi relatia noastra este completa, are si un mare punct nevralgic: copiii. Baiatul cel mai mare (23 de ani) este al sotului meu din prima casatorie, fata de 18 ani este a mea, din prima casatorie (sotul meu, tatal Alexandrei, a murit, iar eu, asa cum renaste un Geaman din propria-i cenusa, ca pasarea Phoenix, am luat-o de la capat) si impreuna cu actualul meu sot, Liviu Duma, il avem pe fiul cel mic, de 14 ani (asa cum zicea Mircea Crisan intr-un banc celebru in epoca trecuta: "copilul meu si-al lui il bat pe-al nostru"). Totusi, avem o familie foarte unita, copiii au crescut impreuna, toti trei sunt foarte reusiti, sunt copii sanatosi, din pacate nu avem timp sa le acordam prea multa atentie si ei sufera foarte mult din cauza aceasta, iar noi, parintii, la fel. Imi dau seama foarte bine de acest lucru, dar viata noastra e acum ca un tavalug caruia nu i te poti opune.
"Declar deschis ca <<Formula As>> mi-a schimbat viata"
- Cate ore pe zi stati la birou?
- 14 ore.
- Iar seara, probabil, iesiti "in lume".
- Nu, deloc. Am evitat intotdeauna, pe cat s-a putut, aparitiile publice. Si eu si sotul meu ne-am concentrat mai mult pe munca si pe lucruri mai serioase. Nu suntem adeptii aparitiilor publice, am cultivat, desigur, imaginea firmei, dar nu pe a noastra, ca persoane. Noua ni s-a parut ca nu asta este esential, ci munca, munca sustinuta si tenace.
- Mi-ati marturisit ca va treziti la ora sase dimineata, veniti la birou la ora noua, unde stati pana la opt-noua seara. De unde atata energie?
- Vreau sa declar aici ca revista "Formula As" mie mi-a schimbat viata de doi ani incoace. Foarte impresionata de articolele pe care le publicati in pagina de sanatate, de terapii naturiste si de forma maxima, am aplicat toate aceste solutii de viata sanatoasa si am adoptat un regim lacto-vegetarian, cu alimente netratate termic, deci totul consumat crud: nu mananc carne de nici un fel, nici de pui, nici de peste, nu mananc decat legume si fructe proaspete, nefierte, netratate termic, branzeturi facute de tarani, deci nu din lapte fiert, nepasteurizate, foarte multe alune, nuci, seminte si cereale de tot felul, dar totul in stare naturala. Si pot sa va spun ca ma simt foarte bine, am inceput deja sa am o alta optica asupra lumii, sunt mai optimista, mai increzatoare in mine insami si am capatat o energie extraordinara. Recomand acest regim tuturor, din tot sufletul. Deja mi-am facut si prozeliti in firma mea: o parte din angajatii mei au inceput sa renunte la carne si sa adopte o alimentatie naturista. De altfel, o dorinta foarte mare a mea este aceea ca anul urmator sa putem fonda un "Institut de Viata Sanatoasa", care sa promoveze terapiile naturiste, prin cooptarea nu numai de medici specializati, nutritionisti, ci si a vindecatorilor populari, posesori ai stiintei leacurilor traditionale, pe care i-ati prezentat si dvs. in "Formula As".
- Va simtiti o femeie implinita, fericita - as indrazni sa intreb?
- Multumita, atat din punct de vedere familial, cat si profesional. In mod categoric, viata mea nu a fost niciodata searbada, chiar daca am resentimentul unor lucruri pe care nu am ajuns sa le fac, sau nu le-am facut atat de bine pe cat mi-as fi dorit.
- Ce va doriti pentru primavara care ne bate la usa?
- Mai multa liniste, pentru noi toti, mai multa intelegere intre oameni, mai multa toleranta. Si, bineinteles, sa putem realiza toate proiectele pe care ni le-am propus.