Iesirea din hibernare Iuliu Merca - "semnal M"

Iulian Ignat
"Vom canta pe Litoral si-n Germania. Totul e aranjat pana-n decembrie"

Anul asta am plecat spre Bucuresti o data cu minerii, numai ca noi am ajuns si am avut cateva concerte in cluburi, la Beraria Becker si, ca de obicei, la Laptaria lui Enache. In Cluj, am avut concertul cu Smokie, in Club Diesel, noi am cantat in deschidere si ei au continuat pe sculele noastre. Nu sunt mari instrumentisti, dar au cantat bine, au pastrat aerul formatiei si au stiut sa-si prezinte marfa, au aratat ce-i aia show-business. Asta e problema noastra, daca am canta pe intuneric am fi mai buni, dar stii cum e, la un moment se aprinde becul...

Concertul a fost o treaba faina, ca ne-a pus la treaba. Pe 14 februarie, vom avea niste concerte de Sfantul Valentin, apoi ne adunam la mine acasa cu chitare, cu tobe, cu toate, si incepem sa strangem material ca sa scoatem o caseta in aceasta vara. Suntem cinci elevi, totodata cinci profesori, daca trece o piesa de "juriu" totu-i bine, restul vine de la sine. Acum e o perioada mai ciudata cu concertele, insa in vara vom canta in Germania, apoi pe Litoral, totu-i aranjat pana-n decembrie.

Ce mai e nou prin Cluj? Ar fi cateva trupe noi, dar cum scot capul iau drumul Bucurestiului, acolo-i crema. Am stat si eu in Bucuresti 7-8 ani, acolo mi-am facut scoala cum trebuie, dar "Semnal M" in Cluj s-a lansat, si in Cluj si-a facut numele. Stii ce este incredibil? Clujul anului 1999 nu are nici o formatie, nici o orchestra de restaurant. Pe vremuri erau 20 de formatii, iti faceai programul in functie de ele. Acum, te duci la carciuma si te uiti la nevasta. E trist! Daca s-ar canta in restaurante, ar fi o concurenta, ar aparea formatii noi si cine ar avea de castigat? Tot carciumarii. Asa nici nu producem, dar nici nu platim.

Calin Pop ("Celelalte cuvinte")

Un nou album la orizont

Formatia "intenteaza" sa scoata un nou album, materialul este aproape terminat, insa nu stim cand il vom lansa, avand in vedere situatia financiara din tara. Totul este in functie de producator. Pot sa spun ca noul album nu seamana deloc cu precedentele, de aia l-am facut dupa doi ani de la "Ispita", este o distanta de timp suficienta ca sa fie diferit. Piesele vin ele singure, noi incercam sa le trecem printr-un filtru, sa nu cumva sa semene cu altele. Se intampla sa asculti o tema, sa se decanteze undeva in subconstient si sa te trezesti ca o canti, crezand ca-i piesa ta. Versurile sunt semnate tot de basistul nostru, Marcel Breazu, insa nu-i exclus ca la o piesa, doua sa folosim versurile unui poet, asa cum am mai facut pe primele noastre albume. In Oradea nu avem cluburi, asa ca saptamana viitoare vom canta la Cluj si poate se va concretiza un mini-turneu. Sper sa se tina si anul asta festivalul de la Sighisoara; ultimul a fost tare fain. Starea de spirit a trupei nu-i teribila, avand in vedere problemele din jurul nostru, dar asta nu ne impiedica sa fim optimisti in ceea ce priveste noul nostru disc. Cred ca prin asta am spus foarte mult despre el.