Solidaritate si saracie
Un om din judetul Hunedoara a taiat stilpul de telefon din preajma casei si l-a bagat pe foc. Sociologii sustin ca oamenii saraci sint mai solidari intre ei decit cei bogati. Daca dezvoltam principiul, rezulta ca societatile sarace sint mai solidare, deci mai bine structurate decit cele bogate, unde ar predomina individualismul. Fiecare pentru sine intr-o necontenita competitie ar fi starea specifica unui capitalism dezvoltat, iar toti pentru unul si unul pentru toti ar fi specific saraciei.
Intimplarea din Hunedoara ne arata insa ca exista un prag de jos al saraciei sub care toate principiile sociologilor nu mai functioneaza, sau functioneaza invers. Frigul patrunzator i-a intunecat atit de tare mintile omului nostru, incit nu s-a mai gindit la faptul ca o intreaga comunitate va fi rupta complet de lume pina cind cineva va pune la loc stilpul pe care el l-a taiat. Intrebat de reporterii de televiziune de ce a facut o asemenea fapta, omul a incercat sa spuna ca nu stia care-i rolul acelui stilp. E clar ca incearca s-o faca pe prostul. De altfel, politia a gasit in magazie si fragmentele de cablu telefonic care fusesera prinse de stilp. Omul vazuse deci ca intrerupe un circuit prin gestul lui, dar probabil ca frigul ii inghetase atit de tare mintea si oasele, incit el n-a mai vazut decit baza stilpului, acolo unde a taiat cu ferastraul. Eu inclin sa cred ca, totusi, dupa ce a pus pe foc primii butuci si s-a mai incalzit, omul a fost incercat de remuscari, dar era prea tirziu si nu mai stia cum sa repare ce stricase.
Prin judetul Cluj, un hot a tot furat icoane din biserici ca sa vada daca Dumnezeu exista. Bineinteles ca Dumnezeu n-a intirziat sa i se arate prin mina forte a Politiei, care a venit sa-i aminteasca dictonul: "Sa nu furi!". Foamea care-l impinsese sa fure si sa vinda icoane ii intunecase mintea care, oricum, stia ca Dumnezeu exista.
Astfel de mici intimplari ne arata ca societatea romaneasca se afla acum in punctul ei cel mai periculos. Punctul in care instinctul social este invins de cel animalic. Si cred ca e bine sa vorbim acum despre asta. De ce acum? Pentru ca la Parlament se lucreaza la buget si toata populatia are senzatia ca i se umbla cumva prin buzunare. Pina mai au ceva in buzunar, instinctul social se va pastra de bine, de rau. Cind insa in buzunar fluiera vintul, iar foamea si frigul actioneaza asupra omului ca si asupra animalului, e greu de crezut ca el va rezista tentatiei de a taia stilpul din fata casei sau de a fura icoana din biserica. Atentie la acest prag, voi, cei care lucrati la buget!
Mircea Nedelciu