In acest ocean de dezamagiri cotidiene - o picatura de bucurie si de speranta: Universitatea Cambridge a facut cunoscute statisticile de promovare a examenelor sale de limba engleza pe anul 1997 (Cambridge Examination in English as a Foreign Language).
Rezultatul este exceptional pentru Romania: candidatii romani au obtinut cel mai mare procent de promovare a testului din intreaga lume, atat in sesiunea din iunie, cat si in cea din decembrie.
Convinsi fiind ca tinerilor romani care vor sa aiba un atu in cariera si in studiul limbii engleze le sunt necesare mai multe informatii, stam de vorba cu domnul Paul Hilder, Director de Examene la Consiliul Britanic din Romania.
Paul Hilder
"Cred ca studentul roman este printre cei mai buni din lume"
Rodica Stan
"Certificatul Cambridge mi-a restituit demnitatea"
Sebastian Sandulescu
"Nivelul nostru cultural este mai ridicat decat al multor tari occidentale"
Paul Hilder
"Cred ca studentul roman este printre cei mai buni din lume"
- Domnule Paul Hilder, prin intermediul Consiliului Britanic am primit aceasta veste imbucuratoare. Va rugam sa ne detaliati succesul candidatilor romani la examenele Cambridge de limba engleza.
- Sigur ca da, cu placere: in iunie 1997, procentul de promovare in Romania a examenului Cae (Certificate in Advanced English) a fost de 93%, cel mai mare din cele 34 de tari in care s-a sustinut examenul. Procentul global de promovare a fost de 65%. Urmatoarele clasate au fost Suedia, Danemarca, Sua, Olanda - tari cu traditie in vorbirea limbii engleze! In decembrie 97, procentul la examenul Fce (First Certificate in English) a fost de 92%, cel mai mare din cele 49 de tari in care s-a sustinut examenul. Procentul global de promovare a fost de 63%. Urmatoarele clasate: Suedia, Croatia, Slovenia, Norvegia! In iunie 1998, procentele de promovare in Romania ale acestor examene au continuat sa fie mari - de 85% si 93%. (Nu sunt inca disponibile statisticile de promovare la nivel global). Pentru examenul din decembrie 1998, nu s-au dat, deocamdata, rezultatele.
- Ce reprezinta aceste certificate si care este avantajul girului dat de celebra universitate Cambridge?
- Certificatele sunt recunoscute international - pentru cine vrea o dovada de buna cunoastere a limbii engleze pentru studii, sau pentru a obtine o slujba. In Romania, firmele care fac angajari considera din ce in ce mai mult un certificat Cambridge ca un "plus" in angajarea candidatilor pe posturile in care se cere limba engleza. Recent, a aparut o lege conform careia fiecare student trebuie sa aiba la absolvire, pe langa examenul de licenta, si un certificat de limba straina, iar Ministerul Educatiei Nationale a confirmat faptul ca examenele Cambridge sunt oficial recunoscute si in Romania, certificatul Fce fiind echivalent cu examenul de engleza la licenta. (A nu se intelege, desigur, ca in strainatate le sunt recunoscute studentilor romani studiile efectuate in Romania, ci doar acest certificat Cambridge, care atesta nivelul lor de cunostinte in limba engleza.) Un alt avantaj ar fi acela ca, obtinand un certificat Cambridge de limba engleza, orice tanar roman poate deveni student in Marea Britanie, mai exact, poate obtine dreptul de a se inscrie la admitere la o serie de universitati din Marea Britanie.
- Care sunt conditiile de inscriere la examenele Cambridge de limba engleza? Poate participa oricine? Exista o limita de varsta?
- Nu, nu exista nici o limita de varsta, vin chiar si copii de 13-14 ani, si studenti, si oameni de varsta a doua. Oricine depune formularul de inscriere si isi plateste taxa aferenta, poate participa la examen. Nu exista o bibliografie obligatorie, nu este obligatoriu sa urmezi vreun curs inainte. La biblioteca Consiliului Britanic exista materiale care pot fi puse la dispozitia celor care doresc sa se pregateasca pentru examen. Examenele testeaza, in general, abilitatea candidatului in ceea ce priveste scrierea si vorbirea in limba engleza. Examenul oral se sustine aici, in Romania, cu profesori special atestati - romani si britanici - la sediul Consiliului Britanic din Bucuresti, sau din alte orase din tara, atunci cand, dupa caz, se organizeaza si acolo; lucrarile scrise sunt trimise (sigilate!) la Cambridge, unde sunt notate de profesorii de la aceasta universitate.
- In ce alte orase din tara mai organizeaza Consiliul Britanic examenele pentru obtinerea Certificatului Cambridge de limba engleza?
- In fiecare sesiune, avem examene in Cluj, Timisoara, Brasov, Iasi si in alte orase, daca exista suficienti candidati. De exemplu, am mai organizat examenele Cambridge la Sibiu, Galati si Barlad.
- Domnule Paul Hilder, sunteti in Romania de aproape cinci ani. Cum va explicati apetitul pentru limba engleza al unui popor considerat pana acum trei decenii in urma ca fiind francofil?
- Inca sunt in Romania mai multi vorbitori de limba franceza decat de engleza, dar numarul celor din a doua categorie creste exponential, asa ca in maximum cinci ani, in Romania, limba engleza va fi - cu siguranta - pe primul loc in topul limbilor straine vorbite de romani. Este clar ca, pe plan mondial, limba engleza este folosita in orice domeniu, mai ales de cand am intrat in era informationala, dar in treacat fie spus, nu pot sa nu remarc apetitul general al romanilor pentru limbi straine.
- Ce credeti, totusi, ca-i determina pe tinerii romani sa fie atat de preocupati de invatatura, in conditiile in care societatea romaneasca este bantuita de tot soiul de cutremure, cand studiului si invataturii nu i se mai acorda pretuirea cuvenita?
- In general, cred ca studentul roman este unul dintre cei mai buni din lume - vorbesc de studentul bine pregatit, nu de studentul obisnuit, mediu. Exista aici o traditie, o cultura a invatamantului. Am vazut ca studentii de aici sunt foarte motivati sa invete. Care ar fi motivatia lor? Dorinta de a obtine o slujba bine platita sau, lucru deloc de neglijat, dorinta de a parasi tara si de a se putea adapta usor in strainatate. Certificatele Cambridge sunt cerute de birourile de emigrari din Australia si Noua Zeelanda, de exemplu. Cu certificatul Cambridge, ai un atu la angajare la o firma straina, fie aici, fie in strainatate. In plus, cred ca rezultatele exceptionale ale romanilor la aceste examene mai decurg si din faptul ca (relativ la venituri), taxa de inscriere fiind destul de mare, cei care participa la teste nu-si permit sa vina nepregatiti.
- Vorbiti-ne, va rog, despre activitatea institutiei pe care o reprezentati - Consiliul Britanic. De cand exista in Romania, in ce scop a fost creata?
- Consiliul Britanic (The British Council) este principala agentie de relatii culturale a Marii Britanii cu strainatatea, promovand imaginea Marii Britanii peste hotare si oferind acces la experienta si cultura britanica, precum si la limba engleza. Programele sale sunt menite sa inlesneasca apropierea dintre poporul britanic si popoarele altor tari. Infiintat in 1934, Consiliul este o organizatie independenta non-profit, beneficiind de o subventie de la guvernul Marii Britanii, dar avand responsabilitatea de a genera o buna parte din fonduri pentru a-si sustine activitatile. Consiliul Britanic este reprezentat in 109 tari, iar in Romania, Consiliul Britanic a aparut in 1938, continuand sa functioneze si in prezent, cu exceptia unei scurte intreruperi in timpul razboiului. Obiectivele sale sunt: intarirea legaturilor dintre Marea Britanie si Romania prin apropierea popoarelor celor doua tari, sprijinirea Romaniei in aspiratia sa de a se alatura institutiilor Comunitatii Europene in calitate de partener cu drepturi depline. In Romania, Consiliul activeaza in urmatoarele domenii: arte si cultura, invatamant, predarea limbii engleze, stiinta guvernarii, drepturile omului si legislatie, stiinta si tehnologie. Bibliotecile si centrele sale de informare, deschise in parteneriat cu organizatii locale, sunt in masura sa ofere literatura de specialitate referitoare la toate aceste domenii, fiind totodata o bogata sursa de informatii despre Marea Britanie.
Corina Pavel
top
Rodica Stan
"Certificatul Cambridge mi-a restituit demnitatea"
- Cu speranta ca intrebarea mea nu vi se va parea deplasata: ce asteptati de la certificatul Cambridge, avand in vedere ca nu mai sunteti la anii adolescentei?
- Adevarat, am 37 de ani, dar certificatul acesta mi-a redimensionat intr-un fel existenta. Pentru mine, obtinerea lui e o victorie personala. In primul rand, impotriva mea. In ciuda existentei amenintate pe care o duc (ca toti romanii, de altfel), am fost in stare sa ma rup alarmei cotidiene si sa ma apuc sa invat. Stiam ceva engleza din liceu, dar ca sa ating nivelul de Cambridge am recurs la casete audio, la dictionare si la materialele puse la dispozitie de Consiliul Britanic din Bucuresti. Incet-incet, activitatea m-a prins, fara sa ma gandesc la o finalitate anume. Ideea ca am fost in stare sa ma rup depresiei cotidiene, ma bucura. Eram iarasi independenta: atat de contextul politic de-afara, cat si de propria mea conditie sociala modesta. Sunt de meserie bibliotecara. La ce viitor as putea sa ma astept? Certificatul Cambridge mi-a restituit demnitatea si-un sentiment extraordinar de libertate interioara, pe care nu l-am mai avut pana acum. Chiar daca nu-l voi folosi niciodata, faptul ca el exista ma plaseaza intr-un soi de elita. Ma numar printre cei mai buni vorbitori de engleza din lume. Din punct de vedere moral, e un sprijin real.
- Si profesional, certificatul Cambridge reprezinta un sprijin. Firmele mari favorizeaza angajarea celor care il au.
- Deocamdata, eu m-am orientat spre traduceri. Se potrivesc mai bine cu profesia mea. Colaborez cu o prestigioasa editura bucuresteana (n-o numesc, ca sa nu-mi sperii sansa), care s-a dovedit impresionata de certificat. Ma pasioneaza ce fac. Consider ca viata imi ofera o noua sansa.
Sebastian Sandulescu
"Nivelul nostru cultural este mai ridicat decat al multor tari occidentale"
- Sunteti unul dintre candidatii care au trecut cu brio la examenele colegiului Cambridge. Ce v-a motivat sa dati aceste teste?
- Intr-adevar, ca sa vii aici, trebuie sa ai o motivatie adevarata. Eu sunt indragostit de limba engleza. Este pasiunea mea. Acum, am o sansa fantastica sa ma perfectionez. O sa plec in Anglia, pentru primul an de facultate. Sigur, cu sprijinul material al parintilor. A doua mea mare sansa.
- Ce alt motiv ar mai putea avea un candidat?
- Limba engleza este pentru foarte multi dintre ei cheia pentru niste posturi importante. Dupa ce termina facultatea, de exemplu A.S.E.-ul, chiar Dreptul, vin la aceste examene. Daca obtin diploma, isi pot lansa cariera foarte bine.
- Cum va explicati faptul ca romanii sunt pe primul loc la promovarea acestor teste?
- Sunt mai multe explicatii. In primul rand, cred ca este vorba despre nivelul de pregatire. Desi se vorbeste foarte mult despre subrezeala sistemului nostru de invatamant, totusi nivelul sau este ridicat. Ceea ce se studiaza la noi in anii de liceu, in multe tari se face abia in facultate. Avem si niste profesori de exceptie. Nivelul nostru cultural este mai inalt decat al multor tari occidentale. Pe de alta parte, este dorinta de a reusi. Din pacate, pentru multi candidati, promovarea testelor este ca o ultima poarta de scapare. Posibilitatea de a iesi din tara, evadarea din haosul tranzitiei.