Cosul cu targuieli

Redactia
Budinci. Frigul de-afara si ceata din suflet se combat cu mancaruri trecute prin valvataia cuptorului . Budinca de macaroane cu sunca. Ingrediente: 400 g macaroane scurte (spiralate), sare, 1 ceapa, 1 lingura de untdelemn, o cutie mica de mazare, piper, suc de lamaie, 250 g sunculita fiarta (Kaiserflei...

Budinci
Frigul de-afara si ceata din suflet se combat cu mancaruri trecute prin valvataia cuptorului


Budinca de macaroane cu sunca
Ingrediente: 400 g macaroane scurte (spiralate), sare, 1 ceapa, 1 lingura de untdelemn, o cutie mica de mazare, piper, suc de lamaie, 250 g sunculita fiarta (Kaiserfleisch sau costita afumata), 6 oua, 2 galbenusuri, 400 g smantana, 300 ml lapte, 100 g cascaval ras, nucsoara rasa, 2 linguri de fulgi de unt (taiat marunt).
Mod de preparare:
Se fierb macaroanele in apa cu sare, se strecoara, se lasa sa se scurga in sita.
Se porneste cuptorul.
Se curata ceapa si se toaca marunt, apoi se caleste in untdelemn. Se adauga mazarea, se lasa si ea putin la calit, se sareaza, se pipereaza, se adauga 2 lingurite de suc de lamaie. Se taie sunca in felii cam de 1,5 cm latime.
Se amesteca ouale cu galbenusurile, smantana si laptele. Se introduce jumatate din cascavalul ras, se sareaza, se pipereaza, se adauga un varf de cutit de nucsoara rasa. Se unge o forma rezistenta la foc cu unt. Se amesteca macaroanele fierte cu mazarea si sunca, si se pun in vas. Deasupra se toarna laptele amestecat cu oua. Restul de cascaval se presara deasupra, impreuna cu fulgii de unt. Se baga in cuptor la treapa a doua si se lasa cam 50 de minute, pana cand budinca se aureste deasupra.

Budinca de porumb cu pulpe de pui
Ingrediente: 4 copane de pui, sare, paprika dulce, chimen macinat, 250 g macaroane marunte, 400 g ciuperci marunte, 3 fire de ceapa verde, unt pentru uns forma, 2 linguri de untdelemn, piper macinat, 1 cutie de boabe de porumb (conserva), 200 g smantana.
Mod de preparare:
Se curata copanele de piele si se taie in bucati mai mici. Se clatesc si se zvanta intr-un servet. Se sareaza, se pipereaza, se tavalesc prin paprika amestecata cu o lingurita de chimen pisat sau macinat.
Separat, se fierb macaroanele (cat mai marunte) in apa cu sare (nu foarte moi), se strecoara si se lasa sa se scurga in sita.
Se curata ciupercile si se taie in patru. Se spala ceapa verde si se taie in ineluse.
Se unge cu unt o forma rezistenta la foc.
Se prajesc copanele in ulei fierbinte, pe ambele parti. In uleiul ramas, se calesc ciupercile si ceapa verde, cam 3 minute, amestecand. Se pune sare si piper. Se amesteca cu macaroanele si se pun in forma unsa cu unt. Deasupra se asaza copanele de pui.
Se scot boabele de porumb din conserva, se amesteca cu smantana si putina sare, si se paseaza cu mixerul sau se dau prin masina (in cazul acesta, smantana se adauga la final). Sosul obtinut se intinde peste copanele de pui. Se coace la cuptor, la treapta a treia, vreme de 45 de minute.

Budinca de varza dulce cu carnati
Ingrediente: 1 kg cartofi rezistenti la foc, sare, 600 g varza alba (dulce), 150 g cascaval sarat, 400 g smantana, 3 oua, 1-2 lingurite mustar, piper si chimen macinate, 400 g carnati afumati.
Mod de preparare:
Se spala bine cartofii si se fierb cu coaja in apa sarata, 15 minute.
Se curata varza de frunzele exterioare si de cotor, se spala, se taie in patru, i se scoate coceanul, apoi sferturile se taie fasii, iar fasiile in bucati cam de 3/3 cm. Se fierb 5 minute in apa sarata, se pun sa se scurga in sita.
Se curata cartofii si se taie felii. Se rade cascavalul. Se amesteca smantana cu ouale si mustarul, se adauga jumatate din cascaval, sare, piper si chimen.
Se porneste cuptorul.
Se taie carnatii in bucati de 2 cm si se prajesc usor. Se unge forma cu unt.
Se asaza, pe rand, in ea, un strat de cartofi, 2-3 linguri de oua cu smantana, un strat de varza si de carnati, apoi iarasi smantana cu oua. Se continua la fel pana ce ingredientele se sfarsesc. Deasupra se toarna smantana ramasa si restul de cascaval. Se coace la treapta a treia, 40 de minute.

Placinte

Strudel cu praz
Ingrediente:Pentru aluat: 200 g faina, 2 linguri untdelemn, sare, 1 galbenus de ou, faina pentru framantat aluatul. Umplutura: 1 fir de praz, 100 g telemea, 1 galbenus de ou, 100 g branza de vaci, sare, piper macinat, 1/2 lingurita paprika dulce, 1/2 legatura de cimbru, 1 galbenus pentru uns, 2 linguri de lapte.
Mod de preparare: Aluatul:
Se amesteca faina, untdelemnul, sarea, galbenusul de ou si cca 100 ml de apa intr-un castron. Se bat cu mixerul sau se framanta cu mana, pana ce aluatul se desprinde de marginea vasului. Se muta aluatul pe planseta de prajituri data cu un praf de faina, si se mai framanta puternic de 2-3 ori. Se inveleste in celofan si se baga la frigider pentru o ora.
Umplutura:
Se curata prazul, se taie in ineluse subtiri si se fierbe 30 de secunde in apa sarata. Se strecoara si se lasa sa se scurga in sita. Telemeaua se taie in cubulete. Galbenusul se amesteca bine cu branza de vaci, sare, piper si paprika, se adauga si florile maruntite de cimbru, apoi se incorporeaza prazul scurs si bucatelele de telemea.
Se intinde aluatul pe planseta intr-un dreptunghi de 40/30 cm, apoi se taie in opt dreptunghiuri mai mici. Fiecare dreptunghi se intinde inca o data cu sucitorul, pentru a mai subtia aluatul, iar la mijloc se pun doua lingurite de praz. Se impaturesc in doua, pe partea mai lunga, apoi se ruleaza. Se asaza intr-o tava asternuta cu pergament.
Se amesteca galbenusul de ou cu laptele si se ung strudelele pe deasupra. Se coc in cuptor, cu aragazul la treapta a treia, 30 de minute (pana se auresc). Sunt delicioase!