Cititorii raspund

Redactia
Cititorii Raspund. "Am probleme cu limba". (Raspuns pentru Teleaga Const. - Bucuresti, F. As nr. 323). Nu stiu daca explozia de la Cernobil mi-a provocat si mie aceleasi simptome ca ale dv., cert este ca am cunoscut si eu acelasi calvar. Pe langa crapaturile de pe limba, mai aveam pe mucoas...

Cititorii Raspund

"Am probleme cu limba"
(Raspuns pentru Teleaga Const. - Bucuresti, F. As nr. 323)
Nu stiu daca explozia de la Cernobil mi-a provocat si mie aceleasi simptome ca ale dv., cert este ca am cunoscut si eu acelasi calvar. Pe langa crapaturile de pe limba, mai aveam pe mucoasa bucala o serie de afte foarte dureroase, pe care le-am tratat cu diverse solutii. Nu mai stiu cum am ajuns la seful laboratorului de la Spitalul judetean Arges. Mi-a facut o serie de analize la sange (altele decat cele obisnuite). A reiesit ca am anemie Biermer (anemie pernicioasa, anemia vitaminelor B). In februarie 1992 am fost internata de urgenta, avand hemoglobina 6,5. Dupa o transfuzie de 1 l de sange, mi s-a facut un tratament intensiv cu vitaminele B (B1, B6, B12). Dupa trei saptamani, am iesit din spital cu hemoglobina 13, iar de atunci, in fiecare luna fac o fiola de vitamina B12 si iau lunar din farmacie un sirop cu vitamine B. Au trecut 6 ani de la inceputul tratamentului si ma simt excelent. Atentie: tot tratamentul de inceput sa fie sub stricta supraveghere a medicului internist. Va doresc insanatosire grabnica.
Vlad Stefania - str. Exercitiului, bl. A4, sc. B, ap. 26, tel. 048/64.42.38, Pitesti

"Mama mea sufera de coxartroza bilaterala"
(Raspuns pentru Corfu Ioan - Piatra Neamt, F. As nr. 320)
Va recomand un medicament romanesc, extras si purificat din organisme marine, numit Alflutop. Are efect antiinflamator in boli reumatice degenerative: coxartroxa, gonartroza, spondiloze, artroza interfalangiana (incheieturile mainilor si picioarelor). In Romania, exista medici care nu cunosc medicamentul, in schimb, in Franta este foarte apreciat. Cineva din familia noastra a inceput acest tratament cu o injectie pe zi, intramuscular (cura e de 20 de fiole), a facut o pauza, apoi a repetat tratamentul. In prezent se simte foarte bine, nu se mai plange de dureri.
Voicu Persida - str. Gh. Cucu nr. 4, Timisoara

"Cine cunoaste un leac impotriva alcoolismului?"
(Raspuns pentru M. T. - Bucuresti, F. As nr. 324)
Va propun urmatoarele leacuri fitoterapeutice: tinctura de ardei iute introdusa in alcool. Se utilizeaza fructul (ardeiul - Capsicum annum). Se prepara tinctura prin macerarea a 10 g ardei iute in 100 ml alcool (de 50 grade sau 70 grade Celsis). Se lasa timp de 14 zile la temperatura camerei. Filtratul se administreaza astfel: 5-10 picaturi de tinctura de ardei se pun intr-un litru de alcool din bautura preferata a celui in cauza. Dupa un timp, apare aversiunea fata de alcool. E de dorit ca bolnavul sa coopereze.
Lapte de salcie - (Salix alba). Se utilizeaza frunzele. Se prepara o infuzie din 10 g de planta oparita cu 200 ml lapte fierbinte. Se lasa sa se infuzeze, apoi se bea.
Se poate folosi, de asemenea, produsul "Vivat" preparat de catre "Plantavorel" (Piatra Neamt - str. Cuza Voda nr. 46).
Ichim Mihael Cristin - str. Decebal nr. 8, bl. F1, sc. B, et. 4, ap. 22, Piatra Neamt, jud. Neamt

"Fiica mea are cancer la cotul drept"
(Raspuns pentru Stanciulescu Ionela - com. Stefanesti, jud. Arges, F. As nr. 328)
Va propun un tratament care va da rezultate pozitive in scurt timp. Trebuie sa va faceti rost de planta numita in popor "Marul Lupului", care se foloseste in felul urmator: se pune intr-un litru de apa rece cca 150 g din aceasta planta (uscata la umbra). Aceasta combinatie se fierbe pana ce apa scade la jumatate din cantitatea initiala. Apoi, ceaiul se strecoara si se foloseste la realizarea unor comprese cat mai fierbinti, asezate pe locul afectat. Compresa se tine 20 de minute, dimineata si seara, umezindu-se ori de cate ori se raceste (trebuie sa fie cat mai calda). Locul bolnav nu se bandajeaza, exceptandu-se perioadele cand se iese din casa. Mi-as permite sa va recomand si un regim alimentar bazat pe o alimentatie naturista, ceea ce ar curati organismul de toxine. Daca sunteti interesati, va rog sa ma contactati.
Pop Nicolae - str. Primaverii nr. 6, bl. S2, sc. 9, et. 5, ap. 325, Cluj, tel. 064/17.06.77

"Pe nepotul meu il dor calcaiele foarte tare"
(Raspuns pentru Alla - Tecuci, F. As nr. 324)
Daca nu ati rezolvat inca problema prin fizioterapie, puteti incerca un tratament babesc. Hrean ras foarte fin, cu 2-3 picaturi de petrol (gaz de lampa), se fixeaza pe locul dureros cu un bandaj obisnuit, apoi se aplica o soseta, ca sa nu murdareasca (seara) cearceaful de pat. Se repeta in fiecare seara pana cand, incet-incet, dispare durerea. Daca apare o alergie pe piele, se face o pauza de cateva zile, timp in care se unge locul cu alifie de galbenele.
(N. red. - Scrisoarea e nesemnata, dar leacul e bun.)

"Fetita mea are trichomonas si face carcei"
(Raspuns pentru Olivia Cristoff - Bucuresti, F. As nr. 340)
Mi s-a intamplat acelasi lucru si mie, pe vremea cand eram studenta si inca virgina. Dupa o analiza de laborator unde s-a evidentiat aceeasi ciuperca, doctorul maghiar Fazecas din Bacau si asistenta lui mi-au facut urmatorul tratament: in locul unde himenul o permite, au introdus o bujie de Nitrofuran, taiata in doua. Acest medicament se intrebuinteaza in doze mai mari, la animalele infectate. Bujia e ca o lumanare subtire, lunga de 8-10 cm, gelatinoasa. Trebuie sa se topeasca la temperatura corpului asezat la orizontala. Lenjeria intima si prosoapele trebuie fierte. Spalatul mainilor este obligatoriu dupa ce umblam in locurile intime. Succes si sanatate.
Spiridon Cornelia - str. Maratei 2 Pod, bl. S4, sc. B, ap. 27, Piatra-Neamt, tel. 033/23.35.37

"Baietelul meu are dezlipire totala de retina"
(Raspuns pentru Rodica Vatavu - Botosani, F. As nr. 342)
Doamna Vatavu, va sfatuiesc sa-l cautati pe dr. Balta de la Spitalul de Oftalmologie din Bucuresti, care a obtinut rezultate deosebite in tratarea unor cazuri asemanatoare cu cel al baietelului dv. Curaj si multa sanatate! Domnul dr. Balta poate fi gasit la tel. 01/659.42.10, int. 123 sau 143.
Anghelescu Ion - Bucuresti

"Cunoaste cineva vreun remediu pentru revigorarea organismului?"
(Raspuns pentru Sofia - Bucuresti, F. As nr. 330)
1. Da! Puteti gasi in orice farmacie ulei de catina, din care luati de 3 ori pe zi cate 5 picaturi. Incercati! Nu o sa va para rau.
Sotae Doina - str. Frumusani nr. 8, bl. 101, sc. 2, ap. 81, sector 4, Bucuresti
2. Polenul! E un aliment-miracol prin excelenta, un aliment complex, care contine proteine, zaharuri naturale, substante minerale, oligoelemente etc. El reda, in numai cateva zile, vigoarea si bucuria de a trai persoanelor deprimate, obosite, surmenate. Consumul sau sistematic previne imbatranirea prematura. Polenul poate fi consumat ca atare sau diluat in lapte, apa sau ceai caldut (fara a fi fiert). Ratia zilnica: de la o jumatate de lingurita la o lingurita. Se va diminua doza, daca apare un efect laxativ prea accentuat. Eu am luat regulat polen in sesiune, cu efect foarte bun. I-am dat si bunicului meu, in varsta de 80 de ani, care a avut pentru prima data scaune normale, dupa zeci de ani de constipatie. (Polenul vindeca si diabetul.) Se gaseste la magazinele Apicola.
Lascar Oana Elena - str. Vitejilor nr. 17, bl. A4, et. 4, ap. 3, Iasi
(N. red. - Va recomandam magazinul "Albinar" din spatele bisericii anglicane, langa Gradina Icoanei, unde se afla cele mai pure produse de miere din Bucuresti)
3. Intrucat sunteti bolnava de diabet, este necesar sa va tratati in primul rand aceasta afectiune, care genereaza un dezechilibru major al metabolismului, cu influente grave asupra intregului organism, inclusiv tulburarile de vedere la care va referiti. Tratamentul instituit de o clinica de specialitate fiind gratuit, reusita tratamentului medicamentos la care se asociaza un regim alimentar adecvat depinde numai de vointa dvs. Fiind si o persoana varstnica, la solicitarea dvs. de a vi se indica unele mijloace de revigorare a organismului, v-as recomanda urmatoarele preparate romanesti care va permit un tratament eficient, usor de aplicat si ieftin: 1. Apilarnilprop drajeuri, care asociaza un extract liofilizat de larve de albine-trantor cu propolisul, un alt produs apicol deosebit de valoros, asociere care ii confera pe langa proprietati biostimulatoare si proprietati trofice, antiinflamatorii, antiseptice si cicatrizante, facandu-l recomandat in cazuri de debilitate fizica, surmenaj, astenie, imbatranire precoce, faringite, laringite, traheobronsite, gastrite si boli ulceroase. Un ambalaj pe care il puteti procura de la farmacii sau de la magazinele "Apicola" contine 100 drajeuri, recomandandu-se de trei ori pe zi cate doua drajeuri supte sau inghitite inainte de mesele principale. Tratamentul poate fi continuat in cure de cateva luni, separate prin pauze de cate o luna. 2. Gerovital drajeuri - 2 drajeuri pe zi. Un ambalaj contine 25 drajeuri. Tratamentul poate continua, de asemenea, cateva luni, separate prin pauze de cate o luna. 3. Laptisor de matca liofilizat tablete - 2 tablete pe zi. Un ambalaj contine 20 tablete. Tratamentul se efectueaza analog celor anterioare. Dupa ce va mai intremati, ar fi util sa renuntati la imobilizarea la pat, mici plimbari contribuind la ameliorarea starii dvs. generale.
Valeriu Munteanu - str. Albac nr. 1, ap. 16, Timisoara