Sanatate

Redactia
Sexualitate. "Sufar de mastoza fibro-chistica bilaterala". Dupa un control medical ginecologic, am fost trimisa sa fac o mamografie, in urma careia mi s-a pus acest diagnostic. Va rog, raspundeti-mi detaliat, ce sa fac, daca pot apela la un tratament naturist. Cum se manifesta aceasta boala? Nu am pr...

Sexualitate

"Sufar de mastoza fibro-chistica bilaterala"
Dupa un control medical ginecologic, am fost trimisa sa fac o mamografie, in urma careia mi s-a pus acest diagnostic. Va rog, raspundeti-mi detaliat, ce sa fac, daca pot apela la un tratament naturist. Cum se manifesta aceasta boala? Nu am primit nici un tratament si nici un sfat de la medic. Mentionez ca am 31 de ani si iau pastile anticonceptionale.
Dora - Bucuresti

Mastoza fibro-chistica este o afectiune destul de frecventa in randul femeilor aflate la o varsta fertila (care pot sa aiba copii). Din pacate, datorita mijloacelor terapeutice limitate este adesea fie neglijata, sau daca este tratata se instituie tratamente prea drastice. Afectiunea se caracterizeaza prin aparitia la nivelul sanilor a unor zone de consistenta crescuta, fie nodulare, fie difuze. Cauzele care produc aceasta afectiune sunt putin cunoscute, adesea fiind incriminate cauze hormonale. In acest stadiu incipient, mastoza nu este periculoasa, dar nu este nici o problema de neglijat, datorita existentei unui minim potential de cancerizare. Ce ar trebui sa faci in mod concret: de obicei, se utilizeaza tratamente locale cu unguente (sau geluri) cu progesteron (Mastoprofen, Progestagel etc.) si antiinflamatorii (Diclofenac, Indometacin etc.), care se aplica pe suprafata ambilor sani, in special in a doua parte a ciclului (dupa ziua a 14-a). De asemenea, ar fi bine ca, o data la 3 luni, sa efectuezi ceea ce se numeste autoexaminarea sanilor, care consta in palparea sistematica cu toata suprafata palmei (si nu cu varful degetelor) a intregii suprafete a sanilor si a axilelor, pentru a depista eventualele modificari. In cazul in care se produc schimbari (noduli, secretii mamare), acestea trebuie aduse la cunostinta medicului. Si tot ca o masura preventiva, o data pe an, repeta mamografia. Ca de obicei, te sfatuiesc si pe tine sa apelezi la un medic, care sa te invete in detaliu aplicarea acestor masuri de preventie si care sa colaboreze cu tine, pentru tratament si o mai buna evaluare periodica a sanatatii tale.

"Iau anticonceptionale si m-am ingrasat foarte tare"
Sunt din orasul Barlad, am 21 de ani, sunt casatorita de doi ani, am doua chiuretaje, nici o nastere si folosesc anticonceptionale de un an. La inceput, am folosit trei luni Rigevidon, dupa care, vazand ca ma ingras foarte tare, am inceput sa iau Triregol, de la care nu m-am mai ingrasat foarte mult. Pastilele acestea le-am folosit in urma unor analize. Acum, doresc sa va intreb pe dvs.: credeti ca aceste anticonceptionale au favorizat ingrasarea? V-as ruga sa-mi recomandati ceva mai bun sau sa-mi dati un sfat, ce as putea face. Imi este teama sa folosesc folii contraceptive locale, pentru ca stiu cazuri in care femeile care le-au folosit au ramas insarcinate; steriletul poate imi este mai favorabil.
Gabriela Pintea - Barlad

Pilulele contraceptive orale combinate constituie, in general, o foarte buna metoda contraceptiva, datorita catorva calitati deosebite: eficienta mare (98-99%), pastrarea fertilitatii pentru momentul cand este dorita o sarcina si un grad oarecare de protectie fata de anumite imbolnaviri ale aparatului genital. Cu toate acestea, datorita unor riscuri generate de diferite particularitati ale organismului, este bine ca acestea sa nu fie luate la intamplare, ci sub supraveghere medicala. (Din scrisoarea ta rezulta ca ai beneficiat de o consiliere de specialitate). In ceea ce priveste ingrasarea, este adevarat ca pilulele pot determina la inceputul utilizarii lor simptome asemanatoare celor de sarcina, dar mult diminuate, apetit crescut (pofta de mancare), dureri, eventuala marire a sanilor, usoara senzatie de greata. Toate acestea sunt foarte reduse in intensitate si sunt tranzitorii, 1-2 luni, pana cand organismul se obisnuieste cu ele. Din aceasta cauza, este important ca la inceputul utilizarii anticonceptionalelor aportul alimentar sa fie controlat. Sa se evite excesul de hrana si, in special, al dulciurilor. Ulterior, acest apetit crescut dispare si lucrurile intra in normal. Este important de stiut ca ingrasarea se produce, de fapt, prin aport alimentar. (In cazul tau, se pare ca ai depasit aceasta etapa, te-ai acomodat cu noile pilule si nu mai exista motive de ingrijorare). Atitudinea ta, de a apela la metode contraceptive cu eficienta mare: pilule, sterilet, dupa ce deja la 21 de ani ai avut doua avorturi, este laudabila. (Intr-adevar, spermicidele, foitele locale, au o eficienta redusa). Poti fi linistita cu metoda contraceptiva aleasa si poti continua multi ani, fara a fi necesara o pauza, atat timp cat nu apar afectiuni care sa contraindice utilizarea pilulelor. De aceea, apeleaza la un consult medical anual, care constituie si o ocazie de a fi sigura ca totul este in regula in corpul tau.

"Am uter infantil"
Ma numesc Mioara si am 18 ani. Am o mare problema pe care v-as ruga sa ma ajutati s-o rezolv, macar partial. La 18 ani mi-am inceput viata sexuala, fara stirea parintilor mei. Am avut relatii cu prietenul meu de 5 sau 6 ori in patru luni. Inainte de aceasta, aveam menstruatia regulata (in fiecare luna), dar dupa inceperea vietii sexuale am inceput sa am o data la 3 sau 4 luni. Dupa vreo 3 luni de la primul contact, nu am mai avut menstruatie si m-am gandit ca am ramas insarcinata. Am fost la ginecolog, care mi-a infirmat parerea. In schimb, d-na doctor mi-a spus ca am probleme si ca va trebui sa urmez un tratament daca vreau sa am copii, deoarece am uter infantil. Atunci nu prea am dat importanta vorbelor dumneaei, dar, pe parcurs, a inceput sa ma obsedeze gandul ca s-ar putea sa nu pot avea niciodata copii, si eu imi doresc nespus de mult unul sau mai multi.

Mama nu stie nimic despre problema mea, si, desi stiu ca ar fi normal sa discut cu ea, sunt sigura ca nu as rezolva nimic daca i-as spune. V-as ruga sa-mi recomandati un cabinet din Bucuresti unde se poate trata infertilitatea de acest gen (daca se poate). Daca trebuie sa urmez un tratament, e necesar sa o fac acum, sau se poate si mai tarziu, adica peste vreo 2-3 ani, dupa ce ma casatoresc?

As mai avea o problema. Cand m-a examinat d-na doctor, mi-a prescris Progesteron pentru reglarea menstruatiei. Am facut de atunci in fiecare luna injectii si intr-adevar mi s-a reglat, dar a inceput sa mi se accentueze pilozitatea. Am incetat tratamentul si am inceput sa beau ceai de cretisoara cu coada soricelului. A dat rezultate foarte bune, adica mi s-a reglat menstruatia, fara sa mai fac injectii. E bine ce am facut, sau ar fi trebuit sa continuu tratamentul cu Progesteron?
Mioara - Galati

Scrisoarea ta este emotionanta. Pe tot parcursul ei se simte nevoia de afectiune, de intelegere si incurajare, ca si teama ta de a nu-i dezamagi pe parinti. Este trist ca intre parinti si copii se creeaza, atat de des, astfel de distante, care nu mai permit ca relatiile sa ramana la fel de deschise si calde, ba mai mult, se ingreuneaza cu un balast care include minciuni, vinovatie, suspiciune, reprosuri si multe altele. Tinerii au senzatia ca nu sunt lasati sa creasca, iar parintii cred ca acestia pleaca prea repede de sub pavaza lor, insuficient pregatiti pentru viata. Adesea, familia investeste cu incredere si responsabilitate copilul cand e vorba de alegerea unei profesii, dar nu face acelasi lucru in ceea ce priveste viata lui personala. Foarte adesea exista in familii discutii privind rezultatele la invatatura, optiunea privind o viitoare profesie etc. si foarte rar sau deloc, despre ceea ce adolescentul simte si ar dori sa faca cu viata sa personala. Desigur, parintii sesizeaza o diferenta intre maturizarea biologica si cea psihologica si emotionala, cunosc mai bine vicisitudinile socialului si a moralei acestuia si doresc sa protejeze si sa previna orice pas gresit, si astfel, de multe ori, prefera sa interzica direct, decat sa inteleaga si sa se faca intelesi. In felul acesta se instaleaza tacerea si lipsa de comunicare. Pe cat de greu le este parintilor sa accepte ca propriul copil a crescut si ca de acum responsabilitatea asupra evolutiei sale il priveste in mod direct, tot pe atat de greu le este si copiilor care, din dorinta de a nu gresi si de a nu-si dezamagi parintii, iau atitudini personale de care sunt nemultumiti, tematori si care ii fac adesea sa se simta neintelesi, chiar neiubiti. In felul acesta, tanarul este ba copil, ba adult, atat din punctul lui de vedere, cat si din cel al parintilor. Ideal este ca aceasta situatie sa nu fie generatoare de conflicte si aceasta nu se poate realiza decat intelegand ca relatiile trebuie sa creasca, sa se dezvolte o data cu cresterea si dezvoltarea tanarului, astfel incat sa se adapteze realitatilor.

Aceasta mai lunga introducere se datoreaza faptului ca, pe de o parte, problema ta nu este unica, este a multor altor tineri, iar pe de alta parte, pentru ca din scrisoarea ta se desprinde un grad de dezorientare. Uneori, inceperea vietii sexuale intr-un cadru emotional neadecvat poate genera, prin stressul aparut, tulburari ale ciclului menstrual, sistemul endocrin fiind in conexiune directa cu sistemul nervos. Tratamentul efectuat a fost suficient pentru rezolvarea problemei fizice, ramane ca si in plan emotional sa te linistesti. Diagnosticul de uter infantil inseamna depistarea unui uter mai mic in dimensiuni decat uterul adult. Aceasta situatie este prezenta adesea la varsta tanara, dar de cele mai multe ori, deficitele de maturizare biologica dispar in 1-2 ani. Oricum, uterul infantil nu este o sursa de infertilitate, sarcina se poate produce, insa, uneori, datorita dimensiunilor mai mici ale uterului, nu poate fi dusa la termen. In concluzie, temerile tale sunt nejustificate. Mai lasa timpul sa treaca si sa te maturizezi.

Medic planificare familiala
Dana Podaru
Tel. 638.08.88