Sanatate

Redactia
Va cade parul? Sunteti panditi de chelie? Cautati-ne urgent. Stop Calvitiei!. ...Iata ca-n plin efort de privatizare a economiei si a serviciilor, un medic austriac (de origine romana) avea curajul sa deschida in Bucuresti, la finele anului trecut, un cabinet-unicat in Romania: Euroclinic Bucuresti, S...

Va cade parul? Sunteti panditi de chelie? Cautati-ne urgent

Stop Calvitiei!

...Iata ca-n plin efort de privatizare a economiei si a serviciilor, un medic austriac (de origine romana) avea curajul sa deschida in Bucuresti, la finele anului trecut, un cabinet-unicat in Romania: Euroclinic Bucuresti, Societate dermatologica mixta romano-austriaca, specializata in afectiuni ale parului. Beneficiarii? In primul rand barbatii ce sufera de calvitie sau, mai pe romaneste, de chelie.

Domnul dr. Gabriel Alexandru, organizatorul acestui inedit cabinet, ne marturiseste ca a deprins tehnica transplantului de par, efectuat intr-o singura sedinta, in Linz (Austria), acolo unde-si are acum cabinetul particular.

"In clinica din apropierea cabinetului meu (sunt specialist in medicina interna, diabet si boli de nutritie) din Linz, am asistat timp de 6 luni la astfel de operatii de implant al parului. In clipa in care un medic austriac a fost indisponibil, am intrat eu in echipa, pe postul ajutorului, iar cand medicul ce opera si-a rupt mana - i-am luat locul si am operat cateva luni bune... Din acel moment, am ramas in relatii bune de colaborare si amicitie... Capatand experienta, m-am gandit ca n-ar strica sa deschid in Bucuresti un astfel de cabinet in care sa ne ocupam de afectiunile parului: de la caderea si degradarea firului de par, pana la chelie. Tehnica de lucru, teoria hormonala - toate au fost imprumutate din Sua, de unde metoda a ajuns si in Europa, acum cativa ani. Asa incat, am contactat cativa medici din Romania, fiecare cu renume in specialitate, le-am propus sa lucram impreuna, au acceptat si gata!"

- In ce consta noutatea metodei dv.?

- In aproximativ 5 ore (cu o pauza la mijloc de 1/2 ora), o echipa de cativa medici - coordonati perfect - realizeaza o operatie de acoperire cu par a unei suprafete de 100 cm2. Transplantul se face fir cu fir, ce se obtine dintr-o fasie de scalp de la spate (unde pacientul ar trebui sa mai aiba ceva par). Din zona de unde s-a luat par nu va mai ramane decat o linie discreta, abia sesizabila. Operatia nu este traumatizanta si nu comporta un risc operator. Tine doar de manualitate, de concentratie si de atentie. De multe ori ne-au venit pacienti care apelasera la alte cabinete pentru transplant, operatia nu reusise decat partial, iar noi a trebuit sa-i "reparam"...

Vreau sa precizez ca aparitia cheliei poate avea drept cauze: o dispozitie genetica, exces de testosteron, stress sau tine, pur si simplu, de ingrijirea parului. Etapele prin care trece o persoana care vine la Euroclinic sunt: 1. examen amanuntit dermatologic al celor ce vor sa-si faca transplant de par. Persoanele pe care le operam trebuie sa fie sanatoase (sa nu aiba diabet, o boala oarecare grava, insuficienta cardiaca ori alta afectiune ce ar putea determina caderea parului); 2. transplantul propriu-zis de par; 3. tratamentul de intretinere (pentru "noul" par) cu lotiuni speciale, tot austriece.

Pacientii suporta bine operatia; perioada mai delicata este in primele trei zile de la operatie, dupa aceea totul reintra in normal. Important e ca, imediat dupa operatie, pacientul pleaca acasa pe picioarele lui. La inceput, parul transplantat va fi ca si tuleiele ce cresc dupa ce parul a fost proaspat ras, iar in urma tratamentului cu lotiunile de intretinere, parul nu mai are motiv sa cada, ba mai mult: va creste mai aspru si mai gros decat restul parului, dand senzatia ca este si mai bogat.

- De unde va vin pacientii?

- Din toata tara: Oradea, Iasi, Constanta, Braila, Bucuresti. Si profesiile sunt diverse: de la soferi pana la patroni de firme ori oameni politici. Din pacate, in loc sa motiveze "aparitia" parului printr-un transplant de par, ei gasesc cele mai nastrusnice motive: folosirea unui sampon-minunat, cura helio-marina etc.

Sunt si persoane (femei ori barbati) care vin la cabinet cu probleme ce tin de caderea si degradarea firului de par; acestora le recomandam un tratament local cu o lotiune regeneratoare, sub forma de picaturi ce se pun in zona de unde cade parul. Revitalizarea firului de par este astfel garantata.

- Vorbeati de colectivul de medici de elita cu care colaborati...

- Da. Primul este bunul meu prieten, conf. dr. Calin Giurcaneanu, medic primar in dermato-venerologie, sef de sectie la Clinica Universitara Colentina, apoi dr. Viorel Danila, specialist in chirurgie infantila la Clinica "Grigore Alexandrescu", dr. Irinel Nedelcu, specialist in dermato-venerologie la Clinica Universitara Colentina si, din cand in cand, mai apar si eu.

- Care sunt tarifele pentru serviciile pe care le oferiti la Euroclinic?

- Consultatia costa 80.000 lei. Cei care iau lotiunile pentru combaterea caderii parului nu mai platesc o a doua consultatie cand vin la urmatorul consult. Transplantul de par: 3000 Dm, cu posibilitate de reducere pentru persoanele cu venituri mici (in Occident, aceeasi operatie, realizata in exact aceleasi conditii costa 11.000-12.000 Dm). Lotiunile de intretinere, Enzy Forte - pentru barbati si Enzy Femin - pentru femei, costa 450.000 lei - un flacon/luna.

Vedeti ca, pe langa incaperea unde se realizeaza transplantul, in incinta mai functioneaza si un cabinet stomatologic, la fel de modern utilat, unde lucreaza sotia mea, dr. Dana Alexandru. Eu nu vreau sa ma opresc aici cu investitia, vreau ca, in curand, sa realizez si explorari functionale pentru cardiologie. Oricum, toate salile sunt utilate cu aparatura si materiale aduse din Austria si Germania.

- De ce ati investit in Romania, d-le dr. Alexandru?

- Ceea ce facem noi reprezinta o performanta in domeniul medical, iar romanii au nevoie de tot ce este mai bun.

Cu greu, am reusit sa stau de vorba cu B. A., un tanar de 30 ani, din Bucuresti: "Va rog sa nu-mi dati numele intreg, ca mi-a fost rusine sa le spun prietenilor si familiei ca mi-am facut transplant de par. Nici eu n-am prea crezut la inceput c-o sa iasa ceva dar, la sfarsit, i-am spus d-lui Alexandru: . Oricum, la Euroclinic conditiile sunt asa de bune, parc-ai fi intr-un film occidental...".

Sorin G. (28 ani, Craiova): "In timpul revolutiei din 89 faceam armata si, in urma unui soc nervos, mi-a cazut aproape tot parul. Imi mai ramasese ceva par doar in partile laterale. Am incercat tot felul de tratamente romanesti, ba am folosit si o lotiune pe care am primit-o din China, in zadar insa. N-au dat rezultat. Medicii consultati imi spuneau sa ma obisnuiesc cu ideea cheliei. Acum doua saptamani, am auzit de Euroclinic si de dr. Gabriel Alexandru. M-a programat imediat. Pentru ca aveam o mare suprafata de acoperit cu par, operatia a durat cinci ore. Acum sunt de-a dreptul fericit, pentru ca rezultatele se vad deja: parul a inceput sa creasca perie, e negru si foarte viguros. Toti medicii de la Euroclinic sunt extraordinari. M-au sustinut moral, ba mi-au si facut o reducere substantiala de bani...".

Ruxandra Constantinescu
Adresa Euroclinic Bucuresti:
Str. Virtutii nr. 15, bl. R6A, sc. 4, ap. 100,
cartier Militari (in apropierea pasajului Lujerul), tel. (fax) 01/430.02.53 sau 092/36.10.63. Programari se fac numai telefonic, intre orele 10-18.