Cosul cu targuieli

Redactia
Mamaliga. Mancarea nationala a romanilor cucereste incet, incet, Europa. Pripita, cladita sau coapta, ea se rasfata pe mesele celor mai rafinate restaurante din Occident . Mamaliga la cuptor. Ingrediente (pentru 4 persoane): 50 g unt, sare, piper, 300 g malai, 30 g parmezan ras, ulei fin, 100 g felii s...

Mamaliga

Mancarea nationala a romanilor cucereste incet, incet, Europa. Pripita, cladita sau coapta, ea se rasfata pe mesele celor mai rafinate restaurante din Occident

Mamaliga la cuptor
Ingrediente (pentru 4 persoane): 50 g unt, sare, piper, 300 g malai, 30 g parmezan ras, ulei fin, 100 g felii subtiri de salam, 150 g cascaval, 3 fire de salvie.
Mod de preparare:
Se pune pe foc 1 l de apa impreuna cu untul, sarea si piperul.
Se toarna malaiul "in ploaie", amestecand intruna pana ce incepe sa fiarba si se ingroasa.
Se incorporeaza parmezanul si se ia oala de pe foc.
Se unge o forma (vas de yena, nu prea adanc) si se toarna mamaliga in ea.
Se incinge uleiul intr-o tigaie si se prajesc feliile de salam, care se asaza apoi pe mamaliga.
Se taie cascavalul felii subtiri si se imprastie pe mamaliga.
Se baga vasul in cuptorul incins si se lasa pana ce se rumeneste mamaliga si se topeste cascavalul. Inainte de a o servi, se presara cu frunze de salvie, rumenite si ele putin in tigaie.

Mamaliga cu pui
Ingrediente (pentru 6 persoane): 4 catei de usturoi, 2 morcovi, 4 linguri de ulei fin, 600 g pulpe de pui, sare, piper, 100 ml vin alb sec, 100 g masline negre (fara samburi), 2 crengute maghiran, 50 g unt, 300 g malai.
Mod de preparare - Confit-ul de pui
Se curata morcovii si se taie bucati lungi de 5 cm.
Se incinge uleiul (2 linguri), pulpele de pui se sareaza, se pipereaza si se prajesc pe toate partile. Se adauga usturoiul si se prajeste si el putin. Se stinge cu vin, se acopera vasul cu un capac si se lasa sa fiarba 15 minute. Se adauga morcovii si se mai fierb incet 30 minute (la foc mic), apoi maslinele si maghiranul si se mai lasa alte 10 minute sa fiarba.
Se scoate carnea de pe oase si se rupe cu mana, se taie marunt maslinele si morcovii si se amesteca toate. Mamaliga:
Se pune apa cu untul la fiert, se sareaza, se pipereaza si se toarna malaiul in ploaie. Se fierbe - amestecand intruna - pana ce se ingroasa.
Se intinde mamaliga pe o planseta (stratul sa aiba cam 1 cm grosime) si se netezeste suprafata cu un cutit lat. Se lasa sa se raceasca, dupa care se taie din ea dreptunghiuri de cca 8 x 5 cm.
Se incinge uleiul intr-o tigaie si se prajesc bucatile de mamaliga cate 2 minute pe fiecare parte.
Se iau cate 3 bucati, prima se asaza intr-o forma rezistenta la foc, se asterne cu un strat de confit de pui, deasupra urmeaza cea de-a doua, se pune iarasi pui si, in fine, ultima bucata de mamaliga. (Se procedeaza la fel cu toate bucatile).
Se baga in cuptorul incins si se coace aproximativ 10 minute. Se serveste fierbinte sau la temperatura camerei.

Pizza din mamaliga
Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 linguri ulei de masline, 1 catel de usturoi, 150 g faina de malai, 8 fire de patrunjel, 10 codite de ceapa verde, 125 g rosii decojite (din conserva), 250 g Mozzarella (sau telemea moale, desarata), sare.
Mod de preparare:
Se prepara mamaliga din 1/2 l de apa, 1 lingura de ulei de masline, usturoiul presat si faina de malai turnata "in ploaie". Se incorporeaza ceapa verde si patrunjelul tocate marunt (se mai pastreaza o lingurita de verdeata tocata).
Se unge o forma, se toarna mamaliga si se unge suprafata cu uleiul ramas.
Se scurg bine rosiile, se taie feliute, se asaza peste mamaliga si se baga forma la cuptorul incins (190 grade C). Se coace 10 minute.
Se taie felii branza, se asaza pe pizza, se sareaza, se presara cu verdeata pusa deoparte si se mai lasa inca 5 minute la cuptor. O data cu branza se mai pot adauga masline taiate in 4 sau felioare subtiri de sunca.

Rondele caramelizate
Ingrediente (pentru 4 persoane): 1/4 l de lapte, 1/2 lingurita scortisoara, 200 g zahar, 300 g malai, 100 g stafide, 2 linguri zeama de lamaie, 250 g smantana, 1/4 l apa.
Mod de preparare:
Se pun la fiert apa, laptele, scortisoara si 75 g zahar. Se toarna malaiul "in ploaie" si se lasa sa fiarba 4 minute, amestecand intruna. Se adauga stafidele si se mai lasa sa fiarba inca 3 minute.
Se intinde mamaliga pe o planseta (sa nu depaseasca 1 cm grosime) si se lasa sa se raceasca. Se unge cu putin ulei gura unui pahar sau o forma rotunda si se taie din mamaliga rondele.
Se pune restul de zahar intr-o craticioara, se adauga 1 lingura de apa si zeama de lamaie si se lasa sa se caramelizeze.
Se dau rondelele de mamaliga prin zaharul caramelizat si se asaza pe un platou.
Peste zaharul caramelizat ramas in craticioara se toarna smantana, se amesteca bine. Se lasa asa 2 minute sa se incinga (fara sa dea in clocot) si sosul astfel obtinut se serveste cu rondelele de mamaliga.

Malai moldovenesc cu dovleac
Ingrediente: 1/2 kg malai, 1 lingura de untdelemn, 3/4 l lapte, 1/2 lingurita sare, 1 felie de dovleac, 25 g drojdie, 2 linguri cu varf de zahar, 2 lingurite faina, pentru maia.
Mod de preparare: Se pune la crescut drojdia muiata putin in lapte, cu zahar si faina. Malaiul cernut intr-un castron se opareste cu laptele clocotit, astfel ca sa fie imbibat tot malaiul. Se amesteca bine si se adauga sarea. Cand malaiul se raceste putin, se adauga maiaua, apoi dovleacul, curatat de coaja si de seminte, si taiat bucatele subtiri. Se adauga restul de zahar, apoi se toarna compozitia intr-o tava lata, unsa bine cu untdelemn. Se lasa sa creasca acoperit, 20 de minute, la caldura. Se baga in cuptor si se lasa sa se coaca, pana prinde o crusta roz.