Otrava care biruie moartea: Spanzul
Dumitru Calina: "Se impune o cercetare minutioasa a spanzului de catre specialisti"
Drumul spre Dumitru Calina ne-a fost deschis prin scrisorile cititorilor nostri. Telefonul fara fir al sperantei, gazduit in paginile revistei, are retele din ce in ce mai puternice. Din locuri care nici macar nu figureaza pe harta, vin vesti si sfaturi despre biruinte asupra mortii, repurtate cu ajutorul unor leacuri stravechi. De curand, doua cititoare din Iasi, vindecate de cancer cu metastaze (la creier si san), dezvaluiau, in scrisorile lor, virtutile uluitoare ale tratamentului care le fusese aplicat cu o singura planta, numita spanz. O planta otravitoare, dar care, administrata in proportii corecte, face minuni. Asa am ajuns acasa la "vraciul din Iasi", dl Dumitru Calina, care s-a dovedit a fi mai mult decat generos, punandu-si la dispozitia cititorilor nostri intreaga experienta de... fost bolnav (tumora la creier). Dl Dumitru Calina e avocat. La tribunal, ajuta sa triumfe dreptatea. In putinul timp liber pe care-l are, ajuta oamenii sa biruie moartea. Si asta, pentru ca el insusi s-a intalnit cu moartea. Iar cine a trecut printr-o astfel de experienta, n-o mai uita nicicand...
"In 1988, de la o faringo-laringita netratata la timp, am facut o infectie foarte urata, care a degenerat in cancer, iar craniul mi-a fost infestat cu puroi. Diagnosticul era ingrozitor: tumora de cavum cu extensie la baza craniului. Am facut si o tomografie computerizata, care a evidentiat cu precizie stadiul bolii: <Infiltratie tumorala cu celule mici, dispuse in insule. Aspectul corespunde unei metastaze de tumora endocraniana tip blastom>. Medicii nu-mi mai dadeau nici o sansa. Se uitau la mine cu o privire compatimitoare si neputincioasa. Eram disperat. In spital, singurul tratament de care am beneficiat a fost cel cu algocalmin, la care deja nu mai reactionam. Aveam dureri ingrozitoare, nu le puteam calma cu nimic. Datorita infiltratiei puroiului in craniu, aveam deja centrii nervosi afectati: imi paralizase pleoapa dreapta, imi afectase si vederea - vedeam dublu, iar imaginile erau rasturnate pe partea stanga. Medicul care m-a vazut ultima data a vorbit cu sotia mea si a sfatuit-o sa nu mai cheltuie bani pe spitale si medicamente, ca o sa aiba nevoie de ei pentru inmormantare. Eram slabit, ajunsesem la 48 de kilograme, de ma tineam de pereti cand umblam prin casa. Medicul de la policlinica a vrut sa ma pensioneze, dar am refuzat. Cred ca ma trecuse deja in <partea cealalta>. Am ajuns si la Spitalul Fundeni, unde am inceput iradierea cu cobalt, in zona tumorii de la gat. Acolo iar mi s-a spus ca nu se poate face nimic in ceea ce priveste infectia ajunsa la creier, deoarece era intinsa pe o suprafata mare, si o interventie chirurgicala atat de complexa pentru indepartarea ei in intregime era imposibila. O batrana, vazandu-ma mereu pe holurile spitalului, mi-a spus: <Maica, daca ai curaj, fa o cura de spanz. Dar ai grija, ca e periculos. Daca nu stii cum sa-l prepari si cum sa-l iei, poti sa mori>.
Gasirea spanzului si a modului sau de administrare a fost o veritabila aventura... M-am interesat in stanga, in dreapta, mi s-a confirmat efectul spanzului in tratament, dar nimeni nu stia sa-mi spuna cum se prepara. Toti ma intrebau daca am curaj sa-l iau, ca-i periculos, ca-i toxic... <E mai toxic decat moartea?> - am intrebat. <Eu sunt cu un picior in cimitir si ma intrebati daca am curaj sa iau un ceai?> In final am gasit niste batrani care mi-au dat reteta si m-au invatat secretele acestui preparat. Am venit acasa si m-am pus pe treaba. Era ultima mea sansa si m-am agatat cu disperare de ea. In prima zi, n-am respectat intocmai prescriptiile retetei si am luat sapte lingurite de preparat - asa, ca o doza de soc - dar mi-a fost foarte rau. Transpiram, imi crescuse tensiunea, aveam palpitatii la inima, se invartea casa cu mine. Apoi, am urmat tratamentul dupa indicatii, iar peste numai trei zile, am inceput sa elimin masiv infectia acumulata la craniu. Chiar daca pare scarbos ce spun, acesta este adevarul: in urma curei cu spanz, s-a spart un loc in cerul gurii, prin care am eliminat mai intai un lichid galbui, provenit de la infectie, timp de patru-cinci zile. Apoi a venit greul. Facand o analogie, inchipuiti-va ca dati drumul la apa dintr-un lac printr-o poarta de scurgere. Dar ramane namolul. Ei bine, cand am inceput sa elimin puroiul acela gros, cu cheaguri de sange, a fost dezastru. Mi se umplea gura cu puroi, nu puteam nici sa dorm, ca ma inecam. Ce-am patit eu, nu doresc nici la puiul cel de sarpe. Prin cerul gurii se facea tot acest <tranzit>; probabil ca era locul cel mai accesibil pentru drenarea acelei infectii. Era groaznic!!! Mai tarziu, dupa un timp in care am tot evacuat puroi, cand faceam dus, in capul meu auzeam un zgomot ca cel al picaturilor de ploaie pe un acoperis de tabla. Probabil ca punga de puroi apasase pana atunci pe creier si, eliminand-o, ramasese ceva distanta intre cutia craniana si creier. Simteam acest gol. Singurul lucru bun a fost ca o data cu eliminarea puroiului, nu mai aveam acele groaznice dureri de cap.
Eu cred foarte mult in vise. Intotdeauna mi s-au confirmat. Imi amintesc ca atunci cand imi cautam leac pe la usile cabinetelor medicale, am visat moartea. ...Eram pe un deal, inconjurat de un peisaj mirific. Si pe acel deal parca era casa lui Eminescu - cu cerdac, cu perdelute la ferestre - si in usa era o blonda superba, ce imi facea semn cu mainile sa ma duc la ea. Si eu urcam vrajit pe panta de verdeata, dar cand m-am apropiat de ea, m-am racit deodata, mi s-a facut teama si am fugit, coborand la nesfarsit. Si fugeam tare, vorba aceea, de-i spuneam iepurelui <da-te la o parte, puturosule!>. Si m-am trezit lac de sudoare, si toate ma dureau ingrozitor...
Dupa ce am inceput tratamentul cu spanz, am visat brutaria de unde cumpar mereu paine. ...Parca erau acolo si niste curcani mari, asa, de vreo 8-10 kg, care ma ciuguleau in cap. Imi ciupeau din creier, dar nu simteam nici o durere. Si acest vis l-am avut de 5-6 ori, dar culmea este ca in vis curcanii se faceau din ce in ce mai mici, pana s-au facut pui si au disparut.
Eu, cu filozofia pe care mi-o bagasera comunistii astia in cap, devenisem un mare ateu. Boala m-a adus pe drumul credintei si de atunci nu m-am mai despartit de Bunul Dumnezeu. Fara ajutorul divin, acum as fi mirosit florile la radacina.
Continuand iradierile cu cobalt, am observat o alta proprietate a spanzului. Se stie ca acest tratament are numeroase efecte adverse, in primul rand caderea parului. Toti bolnavii cu care ma intalneam la raze isi pierdusera podoaba capilara, indiferent de locul unde le era localizata tumora iradiata. Eu nu mai aveam barba si mustata, fiindca erau in raza de actiune directa a aparatului. In rest - nimic, eram cel mai pletos pacient iradiat. Iradierile cu cobalt au cicatrizat, zic eu, sursa de infectie laringo-faringiana. Cat despre punga de puroi ce-mi inconjura creierul, medicii si-au declinat de la inceput competenta. Eu eram in metastaza, iar biopsia din gat mi-a evidentiat clar natura maligna a tumorii. Deci sangele era deja infectat. Spanzul cred ca mi-a curatat si sangele. Otrava asta mi-a salvat viata!"
- Din cazurile pe care le cunoasteti, care au fost cele mai receptive boli la tratamentul cu spanz?
- Chisturile mamare, infectiile interne, chisturile ovariene, sinuzitele, artritele, adenoamele de prostata si tumorile neoperate. In ce priveste tumorile, spanzul da randament de 100% acolo unde nu a umblat medicul; acolo unde nu s-a trecut la interventia chirurgicala. In celelalte cazuri, cele operate, rezultatul depinde de vechimea bolii si de stadiul in care se afla pacientul. Aici, procentul de vindecare este de 50-60%.
- Ne puteti da cateva exemple de boli tratate cu spanz?
- Da. O doamna, de exemplu, facuse gangrena la mana, iar doctorii i-au spus ca nu mai au ce sa-i faca; trebuiau sa-i amputeze mana din umar! A venit la mine, i-am dat spanz, iar in timpul tratamentului i-a aparut un buboi mare la cot - ca un furuncul - de nu mai vazusem asa ceva. Si pe acolo i s-a tot scurs infectia, vreme de vreo 12 zile, si a scapat cu mana intreaga. Un alt exemplu este cel al unei doamne care avea noduli la san. Era programata la Cluj, pentru operatie. I-am spus: "Urmeaza mai intai tratamentul acesta, si dupa aceea te operezi, daca va mai fi nevoie". Acea doamna a facut tratamentul cu spanz si apoi, cand a fost la control, medicul a ramas uluit: "Ce-ati facut, doamna, de nu mai aveti nimic la san?". Deci, aspectul acesta este foarte important. La mine ajung - de regula - cei care nu mai au nici o sansa. Cei care sunt operati, care au facut o multime de iradieri si care iau citostatice de multa vreme. De aceea, accentuez: este bine ca macar preventiv, chiar daca persoana in cauza doreste sa urmeze tratamentul clasic, sa faca mai intai o cura cu spanz.
Chiar in familie am avut un caz: fratele meu a fost diagnosticat cu leucemie. Se dadea de ceasul mortii. I-am dat o cura de spanz si urmatoarele analize au infirmat diagnosticul initial.
De curand, a venit la mine bunicul unei fetite de 12 ani, care era diagnosticata cu tumora craniana. I-am facut preparatul, i-am spus bunicului sa-i faca masaj capilar, iar dupa un timp a venit cu lacrimi in ochi sa-mi spuna ca fetita alearga prin curte (pana atunci fusese cazuta la pat, nici nu se putea misca). Parintii ei nu mai puteau de bucurie.
- Totusi, biochimistii pun accent pe toxicitatea acestei plante, nerecomandand-o in fitoterapie...
- Asta deoarece aceasta planta n-a fost cercetata minutios. Nu vreau sa denigrez medicina alopata. Numai ca eficienta ei este din ce in ce mai scazuta, iar acesta este un fapt dovedit. La fel ca rostopasca, la fel ca frunzele de coca, veninul de vipera si alte zeci de astfel de exemple, secretul consta in dozaj. Daca bei o cana de ceai de spanz, mori - cu siguranta. Dar mori si daca te musca o vipera, nu? Cu toate astea, industria farmaceutica foloseste veninul in productia de medicamente, el avand efecte curative remarcabile. Frunzele de coca sunt cel mai bun calmant, dar se stie ce dezastre produce cocaina... Asadar, se impune o cercetare laborioasa a acestei plante de catre specialisti.
- Unde se gaseste spanz la noi in tara?
- E cam rar. Mai mult prin zonele de deal ale Iasiului si in Muntii Ceahlau. De la spanz se foloseste numai radacina. Cel mai bun este cel de munte. De regula, eu il procur din piete, de la vanzatorii de plante medicinale. Dar nu de putine ori am gasit radacini pe care nu le-am putut folosi, deoarece nu au fost uscate si conservate corespunzator, pierzandu-si substantele active. Calitatea preparatului depinde de calitatea radacinii de spanz cumparata. De aceea, tin foarte mult sa prepar singur acesta reteta, deoarece eu cunosc exact cum trebuie sa arate radacina, daca este buna sau nu. In al doilea rand, trebuie sa vad persoana bolnava, pentru a-i recomanda doza de care are nevoie.
- Cat dureaza un tratament cu spanz?
- O cura cu spanz dureaza 20 de zile. Daca organismul nu primeste preparatul, da reactii de respingere: apar pete rosii pe corp, migrene etc.
- Reteta este individualizata, in functie de pacient?
- In general, este un tratament standard. Insa dozajul se face in functie de caracteristicile bolnavului: varsta, greutate, boala etc.
- Tratamentul cu spanz are contraindicatii?
- Numai in cazul bolnavilor cardiaci, fiindca spanzul mareste viteza sangelui. Or, in cazul unui hipertensiv, acest lucru este contraindicat. De asemenea, in timpul tratamentului nu se pot folosi barbiturice, antibiotice si vasodilatatoare. In ce priveste regimul alimentar, bolnavul va renunta la cafea, grasimi, bauturi alcoolice si tutun. In rest, este recomandata o alimentatie intaritoare, bogata in vitamine si proteine: fructe si legume proaspete, carne slaba sau ficatei la gratar etc. Foarte importanta este si masarea zonei unde este localizata tumora sau infectia.
- Cum pot cititorii revistei noastre sa apeleze la dvs. pentru a intra in posesia preparatului de spanz?
- Ma pot contacta telefonic, dar numai pana la ora 22. Vreau sa ajut cat mai multa lume, dar n-as dori ca acest lucru sa-mi destabilizeze viata. Am un program destul de incarcat la tribunal si am si eu - ca tot omul - nevoie de odihna. Sper ca m-am facut inteles.