Foileton

Redactia
Sa iertam. Pentru ca la acest sfirsit de an avem multe de iertat. Sa-i iertam pe cei 15 mii de specialisti, pe cei nu stiu citi candidati la functia de primar, inclusiv pe cel ales, pe prim-ministrul din prima parte a anului si pe actualul prim-ministru, sa iertam Rebu-ul si Romgazul, Conelul si pe...

<b> Sa iertam

Pentru ca la acest sfirsit de an avem multe de iertat. Sa-i iertam pe cei 15 mii de specialisti, pe cei nu stiu citi candidati la functia de primar, inclusiv pe cel ales, pe prim-ministrul din prima parte a anului si pe actualul prim-ministru, sa iertam Rebu-ul si Romgazul, Conelul si pe ministrul Berceanu, sa iertam Romtelecomul care s-a si apucat sa stringa bani pentru fanarioti, anuntind mariri de tarife cu 20%, desi grecii nu au varsat partea lor, sa-i iertam pe cei care ingroasa vocea in numele minerilor crezind ca mai merge asa, cu bita, cum mergea odata. Sa-i iertam pe cei care au negociat cu irakienii in plin embargou, nu atit pentru a cistiga ceva anume, ci pentru ca Romania sa piarda foarte mult. Sa-i iertam pe cei pe care Justitia ii cauta de noua ani ca sa-i intrebe de ce au tras in Decembrie "89 si, mai ales, sa-i iertam pe cei care, de tot atitia ani, se prefac a-i cauta. Sa iertam taietorii de copaci din orase, instigatorii la ura, la judecati sumare si la bizare procese pe stadioane (dar sa-i iertam nu pentru ca nu stiu ce fac, ci tocmai pentru ca stiu), sa iertam intreprinderile care nu platesc contributii la asigurari sociale si lasa spitale si azile in bezna, frig si foame, sa iertam aminarea reformei din motive de universitati multiculturale, sa iertam barierele stupide pe care ni le punem singuri, cum ar fi - un exemplu - idioatele taxe la cartea de import.

Acest ultim exemplu merita explicat in detaliu. Chiar daca iertam, nu putem sa nu infatisam prostia in dimensiunea ei reala. La sfirsitul lui septembrie ‘98, printr-o Ordonanta de urgenta, Guvernul nostru introduce - intru cirpirea bugetului - o suprataxa de 6% la toate bunurile de import. Sigur, ca la orice pricaz, exista si un capitol de exceptii: suprataxa nu se aplica la titei, gaz natural, energie electrica si medicamente, ca si la "toate bunurile scutite de taxe vamale". Relativ logic, cum sa pui suprataxa la ceva ce nu are taxa? Celelalte exceptii direct nominalizate sint cam perverse: medicamente - O.K; energie electrica nici nu importam, mai degraba exportam, iar la titei si gaze naturale nu e o problema sa le scutim de suprataxe, pentru ca le punem pe urma accize! Cartea de import insa nu a platit niciodata taxa vamala si deodata se trezeste ca i se aplica suprataxa!!! Cind intrebam de ce, responsabili dintre cei mai mari (dintre cei 15 mii de specialisti) ne explica cu un rinjet: cartea nu a fost "scutita de vama", ci "exceptata". E, poftim! Zice Guvernul ca prea multe bunuri sint exceptate (exemplu hrana pentru ciini si pisici) si daca s-ar fi exceptat de la suprataxa toate exceptatele de la taxa, bugetul nu s-ar mai fi cirpit de nici un fel. Admirabil rationament: scutesti titeiul si gazul natural, de unde s-ar fi incasat milioane de dolari, si pui o suprataxa la carti, de unde incasezi 10.000-20.000 $/an. Limitezi astfel accesul la informatia de ultima ora al tuturor celor 15 mii de specialisti. Altfel spus, faci dovada ca ei stiu totul si nu mai au nevoie de informatie de afara. Formula aleasa e chiar dovada. Sa-i iertam, deci.

Mircea Nedelciu