Cosul cu targuieli

Redactia
Masa De Sarbatori. Face parte din protocolul obligatoriu al serilor de Craciun si de Anul Nou: un brad, oameni dragi, o masa plina de bunatati. Pentru ca cititoarele noastre sa aiba - ca gazde - o sarcina mai usoara, le sugeram sa renunte la obida meselor cu feluri calde, servite, si sa pregateasca u...

Masa De Sarbatori

Face parte din protocolul obligatoriu al serilor de Craciun si de Anul Nou: un brad, oameni dragi, o masa plina de bunatati. Pentru ca cititoarele noastre sa aiba - ca gazde - o sarcina mai usoara, le sugeram sa renunte la obida meselor cu feluri calde, servite, si sa pregateasca un "bufet": feluri gata asezate pe masa, din care fiecare isi ia ce vrea. Fiindca sarmalele, fripturile si carnatii vor fi mai mult ca sigur "de fata", noi va propunem cateva feluri usoare si variate, care va vor aduce felicitari

File de peste cu castraveti si marar
Ingrediente (pentru 8 portii): 2 kg castraveti, sare, 2 cepe, 2 linguri margarina (unt), 1/2 l concentrat de legume (apa + Knorr), 1,2 kg file de peste (salau, merluciu, cod), piper, 4 linguri faina, 2 linguri unt topit, zeama si coaja rasa de la o lamaie, 200 g smantana, 4 linguri marar verde tocat, 4 linguri zeamil (faina pentru legarea sosului).
Mod de preparare:
Se curata castravetii de coaja, se taie in doua pe lung si se scot semintele, apoi se taie felii groase de 1 cm, se sareaza si se pun deoparte.
Se curata ceapa, se toaca marunt si se caleste circa 3 minute in margarina (unt) incinsa. Se scurg castravetii, se adauga la ceapa calita, se sting cu zeama de zarzavat si se lasa sa fiarba acoperit vreo 10 minute.
Se spala pestele, se zvanta, se sareaza, se pipereaza, se da prin faina si se prajeste in grasimea bine incinsa cate 4 minute pe fiecare parte. Se stropeste cu zeama de lamaie si se presara peste el coaja de lamaie rasa.
Peste legumele dunstuite se toarna smantana, se adauga mararul tocat si se lasa sa mai dea un clocot. Se leaga sosul cu zeamil sau putina faina si se serveste cu pestele prajit.

Creveti cu unt si samburi de nuca
Ingrediente (pentru 8 portii): 200 g samburi de nuca, 2 catei de usturoi, 2 legaturi de patrunjel verde, 4 cutii (pungi) cu creveti decorticati (a 400 g fiecare), sare, piper macinat, 150 g unt.
Mod de preparare:
Se taie samburii de nuca (nu prea marunt), se curata si se toaca usturoiul si patrunjelul verde.
Se fierb gnocchi in apa multa cu sare, dupa care se lasa sa se scurga intr-o strecuratoare.
Se topeste untul intr-o cratita, se pune nuca si usturoiul si se lasa sa se rumeneasca si la urma se adauga gnocchi. Se incing putin pe foc, se amesteca cu patrunjelul verde tocat si se gusta de sare si piper.

Snitel cu crusta de parmezan
Ingrediente (pentru 4 portii): 40 g parmezan ras, 1 lingura ulei fin, 2 oua, 8 felii subtiri de carne de porc (a 80 g), piper, 2 linguri pesto (amestec de ulei de masline, usturoi si frunze de busuioc), sare, 20 g unt topit, 2-3 linguri faina, 1 cutie rosii decojite (370 g).
Mod de preparare:
Se amesteca parmezanul, uleiul si ouale si se lasa sa stea circa 15 minute.
Se spala feliile de carne, se zvanta si se bat bine, apoi se presara cu piper.
Se sareaza snitelele, se ung cu pesto, se indoaie in doua si se fixeaza cu scobitori.
Se incinge grasimea, iar bucatile de carne se dau prin faina si apoi prin ouale batute cu parmezan. Se prajesc cate 3 minute pe fiecare parte. Se incalzesc rosiile, se sareaza, se adauga putin busuioc tocat si se servesc - eventual si cu taietei - alaturi de snitele.

Piept de curcan cu mustar si portocale
Ingrediente (pentru 8 portii): 1 kg piept de curcan (file), 500 g morcovi, 2 linguri unt topit, sare, piper, 500 ml concentrat de pasare (apa + Knorr), 200 g smantana, 4 crengute de cimbru, 4 linguri zeamil (faina pentru legat sosul), 6 linguri mustar, 4 linguri dulceata de portocale.
Mod de preparare:
Se spala carnea, se zvanta si se taie fasii. Se curata morcovii, se spala si se taie stifturi subtiri.
Se prajesc pe rand bucatile de carne in untul incins, se sareaza, se pipereaza, se introduc apoi si morcovii, si se calesc usor. Se toarna deasupra zeama de carne si se lasa sa fiarba incet, cca 10 minute. Se adauga smantana si zeamilul ca sa se lege sosul.
Se incorporeaza cimbrul, mustarul si dulceata de portocale, se amesteca bine si se serveste cu o garnitura de orez.

Placinta cu praz
Ingrediente: Pentru aluat - 350 g faina, 1/2 cub de drojdie (20 g), 1/2 lingurita zahar, 3 linguri ulei de masline, 1/2 lingurita sare, faina pentru intins aluatul si pentru tava, grasime pentru uns tava. Pentru umplutura - 1,3 kg praz, 3 linguri ulei de masline, sare, piper proaspat macinat, 100 g masline negre (eventual fara samburi), 350 g smantana, 5 oua, nucsoara rasa, cimbru, 200 g telemea.
Mod de preparare: Aluatul: Se pune faina intr-un castron, se face o gropita la mijloc si in ea se sfarama drojdia bucatele. Se adauga zaharul si circa 100 ml de apa calduta, se acopera cu faina de pe margini si se face un aluat vascos. Se acopera vasul si se lasa sa creasca 20 de minute intr-un loc cald. Se adauga uleiul de masline, sare si 75-100 ml de apa calduta si se framanta bine (mai intai cu mixerul, apoi cu mana), pana ce se obtine un aluat neted. Se mai lasa 30 de minute la cald (tot acoperit), apoi se intinde pe planseta usor infainata. Se unge tava cu grasime, se tapeteaza cu faina si se intinde aluatul, ridicandu-l pe margini (cam 2 cm). Umplutura: Se spala prazul, se curata de mustati, se taie rondele, se caleste in uleiul fierbinte, se sareaza si se pipereaza. Se asaza prazul si maslinele pe aluat si deasupra se toarna smantana batuta bine cu oua, sare, piper, nucsoara si cimbru. Se presara cu telemeaua zdrobita si se coace 30 de minute in cuptorul incins (170C). Se lasa putin sa se raceasca si apoi se taie.

Budinca de cartofi
Ingrediente (pentru 10 portii): 2 kg cartofi marunti, 375 g ceapa (de arpagic), 3 catei de usturoi, 75 g unt topit, 60 g faina, 350 g smantana, 350 ml concentrat de legume (apa + Knorr), 350 ml lapte, sare, piper, nucsoara rasa, salvie, o crenguta de rozmarin, 125 g cascaval.
Mod de preparare:
Se curata cartofii, se spala si se taie in doua sau in patru (in functie de marime). Se opareste ceapa, se lasa sa stea 5 minute, apoi se curata de coaja. Usturoiul se curata si se toaca marunt.
Se pune untul la incins si se calesc in el cepele si usturoiul. Se presara deasupra faina si se caleste si ea impreuna cu ceapa si usturoiul, amestecand intruna. Se stinge cu zeama de zarzavat, lapte si smantana (turnate putin cate putin).
Se introduc cartofii in sos si se lasa sa fiarba 20-30 de minute la foc mic (se amesteca din cand in cand, ca sa nu se prinda). Se adauga sare, piper, nucsoara si jumatate din salvie si rozmarin (maruntite). Se rastoarna cartofii intr-o forma (vas de yena), se presara cu cascaval ras si se baga la cuptorul incins (170 grade C). Se lasa 25 de minute, pana ce se rumeneste cascavalul. Se garniseste cu restul de salvie si rozmarin.

Pui cu ardei iute
Ingrediente (pentru 12 bucati): 3 pui (in total cca 3,5 kg), 2 lingurite sare, 1/2 lingurita piper, 2 lingurite boia dulce, 6 linguri ulei, 2 linguri miere. Pentru sos: 2 borcane de pasta de ardei (a 370 g), 100 ml ulei de masline, 200 ml otet, 1 ardei iute verde, sare, piper, 4-5 linguri zahar.
Mod de preparare:
Se spala puii, se zvanta si se taie in 4 sau 8. Se amesteca condimentele cu uleiul si mierea si se ung bine bucatile de pui. Se pun in tava, se baga la cuptorul incins (250C) si se prajesc circa 40 de minute.
Se prepara sosul, amestecandu-se pasta de ardei, uleiul, otetul si ardeiul iute taiat marunt. Se gusta de sare si de piper, si se serveste cu puiul prajit. Se poate consuma si rece.

Supa de dovleac cu morcovi
Ingrediente (pentru 10 portii): 600 g dovleac, 600 g morcovi, 1 lingura unt topit, 1/2 l concentrat de zarzavat (apa + Knorr), 1/2 l lapte, 1/2 l suc de mere, sare, piper, 2 felii de paine prajita, 5-6 linguri ulei fin, 3 linguri smantana.
Mod de preparare: Se curata dovleacul si morcovii (se pastreaza un singur morcov) si se taie bucati. Se incinge untul si se calesc bucatile de dovleac si de morcov. Se toarna deasupra zeama de zarzavat si laptele si se lasa sa fiarba 15 minute la foc mic. Se paseaza legumele fierte (in zeama, cu mixerul), se adauga sucul de mere si se lasa sa mai dea cateva clocote. Se paseaza din nou, se sareaza si se pipereaza. Se taie painea cubulete si se prajeste in uleiul incins (2 linguri) pana ce se rumeneste bine. Morcovul ramas se da pe razatoarea mare. Supa se pregateste cu o zi inainte. Cand se serveste la masa, se incalzeste doar si se adauga smantana, crutoanele si morcovul ras. Se serveste fiecare, in cesti.

Cruditati cu sos de iaurt
Ingrediente (pentru 4 persoane): 500 g castraveti, 150 g telina (tulpini), 200 g ciuperci, 300 g ridiche neagra, 1 legatura ridichi de luna (rosii), 200 g ardei gras (galben), 8 felii de paine, 30 g unt, 200 g smantana, 2 iaurturi (a 150 g), 2-3 linguri zeama de lamaie, sare, piper, 1 lingurita zahar, 1 legatura de verdeata.
Mod de preparare: Se curata si se spala legumele. Castravetii, telina si ciupercile se taie felii, ridichea neagra se da pe razatoare, ridichile rosii se taie in opt, iar ardeiul se taie cubulete. Painea, fara coaja, se taie si ea cubulete mici si se prajeste in untul incins, pana ce se rumeneste bine. Se pun toate legumele si painea pe un platou mare si se servesc cu sosul preparat din smantana si iaurt, amestecate cu verdeata tocata, sare, piper, zahar si zeama de lamaie.

Friptura berlineza cu sos de bere
Ingrediente (pentru 6 portii): 1,3 kg carne de vita (antricoate), 5 foi de dafin, sare, 1/2 lingurita piper alb, 1/2 lingurita faina de mustar, 1/2 lingurita nucsoara rasa, 1/2 lingurita cuisoare macinate, 1/2 lingurita cimbru pisat, 2 morcovi mari, 2 cepe (de arpagic), 1/2 lamaie, 2 linguri unt topit, 2 crengute cimbru, 2 crengute busuioc, 2 linguri otet, 1/2 l bere blonda, putin zahar.
Mod de preparare: Se spala carnea si se zvanta, dupa care se freaca cu un amestec de sare (1 lingurita), piper, faina de mustar, cuisoare, nucsoara, cimbru pisat si o foaie de dafin maruntita. Se curata morcovii si se taie felii, ceapa se taie cubulete si se rade coaja de lamaie. Se pune untul topit intr-o cratita, se asaza carnea cu restul de foi de dafin si se prajeste putin pe toate partile. Se adauga morcovii, ceapa, coaja de lamaie, crengutele de cimbru si busuioc, otetul si berea. Se acopera cratita, se baga la cuptorul incins si se lasa circa 2 ore (170C). Apoi se scoate carnea si se tine la cald. Se bate bine zeama de friptura (cu mixerul sau cu telul) si se adauga putin zahar. Se pun bucatile de carne pe un platou si se servesc cu sos, cu o garnitura de morcovi fierti si piure de cartofi.