Spiritualitate

Sanziana Demian
Miracole crestine - Schitul Namaesti. Ocrotita de Dumnezeu si de tAmpla pietroasa a Iezerului, mica mAnastire de maici isi tese povestea din istorie si legenda. Namaestiul este un sat mic, asezat de-a lungul Argesului, la 7 km vest de Campulung Muscel. Satului i s-a dus insa faima datorita schitului c...

Miracole crestine - Schitul Namaesti

Ocrotita de Dumnezeu si de tAmpla pietroasa a Iezerului, mica mAnastire de maici isi tese povestea din istorie si legenda

Namaestiul este un sat mic, asezat de-a lungul Argesului, la 7 km vest de Campulung Muscel. Satului i s-a dus insa faima datorita schitului cu acelasi nume, care adaposteste de multe veacuri o icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului. Schitul este astazi loc de pelerinaj, intrucat mari si multe au fost minunile lui Dumnezeu, carora martor le-a stat doar Timpul...

Atestare documentara si legenda

Numele satului Namaesti a fost pentru prima oara pomenit in hrisoavele domnesti din secolul Xvi, la curtea lui Radu cel Mare (1503), apoi in timpul lui Mircea Ciobanu (1547). Niciunde insa nu aparea explicatia toponomiei locului, lucru pentru care legenda si-a oferit propriile variante. Cea mai larg raspandita si cea care confera locului o aura sfanta este legata de pelerinajul Apostolului Andrei in vechea Dacie, in vederea propovaduirii Evangheliei. Ajuns pe aceste meleaguri, s-ar fi oprit langa un templu pagan si, uitandu-se pe fereastra din dorinta de a vedea un preot - cu care ar fi vrut sa inceapa propaganda - dar nezarind pe nimeni, s-ar fi intors catre insotitorii lui si-ar fi spus: Nemo Est ("nu e nimeni") - de unde "Namaesti".

Aceeasi istorie marcata de legende o regasim si-n cazul Icoanei Maicii Domnului. Conform specialistilor, icoana dateaza din secolul Xvi, fiind de tip Eleusa. Conform traditiei populare insa, icoana ar fi pictata de Sfantul Evanghelist Luca, exact dupa chipul si asemanarea Maicii Domnului. Secole mai tarziu, in vremea Descalecatului lui Negru-Voda, un cioban innoptand pe stanca ce strajuie azi manastirea ar fi auzit glasul Maicii Domnului in vis, glas prin care i se pomenea de existenta unei icoane sfinte ascunse intr-o grota. Sapand in piatra si gasind icoana, ciobanul ar fi pus bazele acestui lacas sfant, urmand intocmai calea auzita in vis: "Aici vei face tu biserica, in cinstea si slava intrarii in biserica a Sfintei Fecioare Maria, izvor de viata si tamaduire" - ceea ce justifica dublul hram al manastirii: 21 noiembrie si vinerea din saptamana luminata.

Icoana Maicii Domnului

Nimeni nu a putut explica vreodata de ce numarul maicutelor care vietuiesc la Namaesti n-a depasit niciodata cifra 33 (numarul anilor Domnului Iisus pe pamant). "Sunt venita la Namaesti de peste 75 de ani, ne povesteste maicuta Camelia, si-ntotdeauna numarul calugaritelor a fost de 30-33 si asta independent de voia noastra. Numarul celor venite a compensat numarul celor care plecau sau decedau. Va dati seama ca asta nu putea fi ceva controlat de mana omeneasca, si ca la mijloc a fost intotdeauna voia Domnului."

Tot voia lui Dumnezeu s-a facut si-n ceea ce priveste pozitia in biserica si starea actuala a icoanei facatoare de minuni. Icoana este asezata pe peretele din stanga al bisericii "pentru ca asa a ales ea insasi", refuzand locul privilegiat din altar, prin faptul ca de fiecare data cand era batuta in cui seara, dimineata era gasita cazuta. Din nou vocea Maicii Domnului a fost cea care i-a calauzit pe calugari, aratandu-le ca icoana trebuie sa fie asezata la indemana credinciosilor, pentru ca acestia sa se poata ruga direct la ea. In acelasi mod, Maica Domnului i-a invatat pe cei ce au dorit sa restaureze chipul deteriorat al icoanei ca incercari de acest fel erau in zadar, deoarece nimeni n-ar mai fi putut picta chipul adevarat al Fecioarei. Icoana a fost astfel doar legata in argint la 1798 de Elena Postelnicu, pentru ca astazi ea sa fie incadrata de o rama masiva de argint, donata la 1903 de d-na Gen. Elena Rosetti.

Icoana vindeca boli, ajuta femeile sa aiba copii, exorcizeaza puterea necuratului

Multe si mari au fost de-a lungul vremurilor minunile infaptuite de icoana de la Namaesti...

Maicutele in varsta evoca si acum un caz petrecut cu peste 50 de ani in urma, dar care le zguduie si astazi amintirea. O femeie de la Predelut (Bran), posedata de diavol, deci neputand fi nici o clipa lasata singura din cauza comportamentului violent, a fost adusa la manastire legata fedeles intr-o caruta. Dupa o serie de slujbe si masluri, femeia a plecat acasa pe picioarele ei, purtandu-se perfect normal.

O alta minune a Maicii Domnului la Namaesti este protectia pe care aceasta a pogorat-o asupra uneia dintre calugaritele mai tinere: maica Nimfodora, diagnosticata din 1980 cu osteosarcom la femurul stang. Speranta de viata care i s-a dat la inceput a fost de doar cateva luni. Maicuta a infirmat insa pronosticurile sumbre, invingand boala cu ajutorul credintei.

Numeroase au fost situatiile in care copiii cu boli ce pareau incurabile au fost vindecati la Namaesti. O fetita surdo-muta din Constanta a reusit - doar dupa o noapte petrecuta la picioarele icoanei - sa articuleze sunetele. O alta, venita din Bucuresti, diagnosticata cu afectiuni severe ale muschiului miocardic - oprita, deci, de la orice efort fizic - este astazi in putere sa se bucure de toate zbenguielile copilariei, caci, tot datorita icoanei, boala s-a ameliorat considerabil (lucru de altfel inexplicabil din punctul de vedere al doctorilor). O fetita din Mioveni, care la 9 ani cantarea in greutate cat un copil de 4 ani, si care toata viata ei putuse digera doar morcovi pisati (!), a reusit o insanatosire miraculoasa dupa cateva vizite la Namaesti.

Icoana aduce pace in familii si inapoiaza pagubasilor obiectul furat

Nenumarate au fost cazurile in care certurile din familie ori prieteniile stricate si-au gasit calea de rezolvare prin puterea icoanei. In acelasi mod, exista printre localnici credinta ca obiectele furate nu trebuie reclamate la autoritati, ci "rugate" sa se intoarca prin puterea Maicii Domnului. Vinovatii vor fi astfel sau prinsi, sau se vor marturisi singuri. In clopotnita de la schit, in funiile cu care se trag clopotele, se gasesc astfel impletite zeci de biletele aduse de credinciosi din toate zonele tarii, bilete cu rugaminti si multumiri catre patroana schitului.

Icoana - ocrotitoarea manastirii si a satului

Icoana a parasit o singura data Schitul Namaesti - in timpul primului razboi mondial - cand turla bisericii, chiliile si Staretia au fost bombardate. Focul a patruns si in biserica, dar in fata icoanei s-a stins in mod miraculos. Totusi, pentru protectie, icoana impreuna cu alte cateva odoare bisericesti au fost ascunse o vreme la Campulung, la Manastirea Negru Voda.

Tot puterii icoanei ii este atribuita si protectia pe care maicutele au simtit-o de-a lungul intregii perioade comuniste. Desi prigoana impotriva lacasurilor sfinte a lasat urme si la Namaesti, manastirea nu a putut fi niciodata desfiintata, iar maicutele - niciodata obligate sa plece in alta parte. "Credinta este cea care ne-a tinut intotdeauna, marturiseste maicuta Cornelia; caci la fel cum dam corpului hrana - si sufletului trebuie sa-i dam credinta. Cu voia Domnului, totul este posibil".

Cat priveste ocrotirea satului de catre icoana sfanta, n-a mai fost nevoie sa cer marturia nimanui, caci de-a lungul anilor am trait eu insami asemenea momente revelatorii. De cate ori furtuni grele ameninta satul, credinciosii aprind in casa lumanarile pastrate din noaptea Invierii si asteapta "mesajul schitului": clopotele care prin dangatul lor alunga urgia...