Catina si frigul iernii
Iarna este, de regula, asociata si cu un consum redus al substantelor vitaminate - mai ales la persoanele care nu consuma fructe si legume bogate in vitamine. Acest deficit poate aparea si la cei care nu prea mananca in sezonul rece muraturi (obtinute prin fermentatie - adica prin saramura), bors, paine neagra, tarate. Mancarurile "rafinate", chiar daca or fi ele placute ochiului si gustului, le consider a fi, mai degraba, obiceiuri proaste. De aceea, mai ales in sezonul rece, catina alba aduce organismului vitaminele necesare, ca si acizii grasi esentiali. Dupa cum se stie, dupa maces, catina contine cea mai mare cantitate de vitamina C.
Ulei de catina pentru protectia pielii
Totusi, iarna nu trebuie uitate partile din corp cele mai expuse frigului: fata, mainile, picioarele - care pierd vitaminele liposolubile necesare metabolismului. Indicate in tratarea mainilor, a fetei (in special la femei) sunt preparatele vitaminate, dar si cele cu extract de catina (vitamine solubile in grasimi). Iata doua retete, numai bune de preparat acum, iarna. Pentru bucuresteni, catina este usor de gasit, in Pietele Obor si Amzei.
Se usuca 100 g fructe de catina la 60 grade C (fie pe calorifer, fie-n cuptor). Se macina apoi boabele in rasnita de cafea, rezultand 20-25 g pulbere uscata, care contine 2,5 ml ulei pur. Peste pulbere se adauga 50-70 ml ulei (de soia, floarea soarelui, de germeni ori de masline) si se amesteca. Se lasa inca doua zile, amestecand din cand in cand. Se foloseste partea de deasupra a amestecului, fie ca atare, fie-n amestec cu o crema oarecare. Se ung fata, mainile si picioarele.
Iarna, organismul isi autoregleaza energia si-n acest scop trebuie activate procesele oxidative. Procesele energetice necesita aport de grasimi, dar si aceste arderi au nevoie de complexul B, vitaminele Pp, B2, C (provenite si din tarate de grau si grau incoltit), completate cu celelalte substante din catina.
Ceai de catina pentru protectia fetei
Se face un ceai din fructe uscate de catina (la o cana de apa se pune o lingurita de fructe uscate) si se da un clocot. Inainte de-a fi indulcit, se scot din ceai doua lingurite de lichid si se da pe fata si maini, apoi se unge cu crema de mai-nainte.
Am recomandat acest tratament unor persoane care mergeau in expeditii, in munti sau chiar la cei doi poli, si care urmau sa fie incercate de friguri cumplite.
Cele doua preparate dau o mare energie organismului, stimuleaza procesele aerobiotice, generatoare de caldura. Frigul este, totusi, cat de cat necesar, caci veti iesi mai intremati din iarna; de aceea se si recomanda sa nu va imbracati prea gros. Nu uitati ca cerealele de iarna, daca nu sufera efectul frigului, nu vor da spic la primavara...
Prof. dr. Ion Brad